12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecial„Fetele mari” din agricultura constănţeană

„Fetele mari” din agricultura constănţeană

După mai bine de 12 ani de privatizări ratate la malul mării, Agenţia Domeniilor Statului a pus cruce agriculturii constănţene de stat. Majoritatea fostelor întreprinderi agricole a fost trimisă în lichidare şi doar două societăţi mai funcţionează.

Potrivit bazei de date ADS, 13 IAS se află în prezent în lichidare. Instituţia deţine la acestea portofolii între 10 şi 100% din acţiuni iar capitalul social al acestora se ridică la nu mai puţin de 22,4 milioane lei, respectiv 4,9 milioane euro.

Cele mai importante dintre firmele în moarte clinică sunt Munca Ovidiu, cu un capital social de  peste 4,4 milioane lei şi Agroind Tour, ale cărei capital social este de puţin peste 4 milioane de lei. Printre lichidate mai figurează, Cellam Amzacea- 3,2 milioane euro capital social, Ceres Mihail Kogălniceanu- 2,6 milioane lei capital social, Cezotor Tortomanu, Pesco Peşterea şi Nazarcea Ovidiu, fiecare cu câte un milion de lei capital social.  

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, ADS a abandonat, încă din primul an de criză românească, 2009, licitaţiile pentru vânzarea firmelor menţionate mai sus. Nici dinainte de 2009 lucrurile nu au mers mai bine, în sensul că, la licitaţiile organizate de ADS pentru vânzarea sau concesionarea de terenuri aparţinând respectivelor IAS nu s-a prezentat mai nimeni, însă după anul în care România a resimţit din plin efectele crizei mondiale, instituţia nu a mai organizat nici o licitaţie. Astfel s-a ajuns la această situaţie dezastruoasă.

Litoralul reprezintă o zecime din numărul total al firmelor- fantomă deţinute de ADS în întreaga ţară. Agenţia deţine 121 de întreprinderi agricole falimentare la nivel naţional. Pe lângă societăţile agricole, ADS mai administrează pe litora 41 de circumcripţii sanitar- veterinare, din care a negociat (ADS nu a specificat dacă doar le-a negociat sau a şi încheiat contracte pentru acestea) doar 18. Restul aşteaptă în zadar să- şi găsească clienţi.

Trei sferturi din teren, în paragină

Nici la capitolul concesionare terenuri ADS nu a făcut mulţi purici pe litoral. Dintr- un total de peste 17.235 hectare aflate în administrarea ADS, 13.300 hectare, aparţănând 34 de foste IAS, sunt libere de contract. Altfel spuns, doar un sfert din terenul ADS de pe litoral este contractat, restul suprafaţeleor producând doar pierderi. Şi ce este cel mai intereasant, nici unul dintre directorii care s-au perindat pe la şefia ADS nu a fost tras la răspundere pentru situaţia în care se află în prezent agricultura constănţeană d estat.

ADS a fost înfiinţată în 2001 pentru „gestionarea şi exploatarea eficientă a patrimoniului de stat”, ca sarcină prioritară pe care, după cum arată datele de mai sus funcţionarii ADS de pe litoral nu au îndeplinit- o niciodată. De altfel, existenţa acesteai instituţii a fost oficial pusă sub semnul întrebării anul trecut, atuncin când corpul de control al Ministerului Agriculturii a verifiat în amănunt activitatea instutuţiei, ocazie cu care s-au găsit numeroase neregului la încheierea contractelor d eprivatizare. Dar, la fel cu s-a întâmplat şi în 2007, atunci când fostul ministru al agricuturii Decebat Traian Remeş anunţa desfiinţarea ADS, după câteva zile totul a revenit la normal.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Ajutor de la UE pentru restructurare companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a dat undă verde planului României de a acorda un ajutor de stat pentru restructurare, în valoare de 95,3 milioane EUR, către...
Ultima oră
Pe aceeași temă