13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFestivalul verzei a avut loc la Toboliu

Festivalul verzei a avut loc la Toboliu

Varza de Toboliu ar putea deveni produs culinar traditional.

Toti satenii din Toboliu s-au adunat, sambata pe pajistea din localitate pentru a participa la cea de-a treia editie a Festivalului Verzei. Anul acesta, sarbatoarea a fost organizata de Primaria Toboliu, in parteneriat cu Clubul Sportiv al Veteranilor Oradea. Pe pajiste s-au adunat oficialitati locale, europarlamentari, deputati si invitati din Ungaria.
Sarbatoarea a fost nascocita de primarul comunei Girisul de Cris, Ioan Pasca, inca de pe vremea cand localitatea Toboliu apartinea Girisului. Pe atunci, primarul si-a propus sa dezvolte o afacere cu varza de Toboliu, la fel de profitabila ca varza din zona Brasovului si din Moldova. Actualul primar, Pavel Maier, si-a propus sa continue traditia. In opinia sa insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de un certificat de omologare. "Pentru a face din varza de Toboliu un produs traditional, trebuie sa obtinem un certificat de omologare. Asa ca va trebui sa dovedim ca nu este nici o alta varza cu proprietati identice cu a noastra. Un profesor de la Institutul din Timisoara ne-a promis ca va face un studiu in acest sens", spune mandru primarul.
Principala sursa de venit a localnicilor este varza. Majoritatea lor cultiva aceasta planta legumicola. In fiecare an ei participa la o competitie – Cea mai mare varza – in cadrul acestui Festival si se mandresc cu cea mai mare capatana. Anul acesta varza sateanului Teodor a fost, ochionetric, cea mai mare si a fost aproximata la 10 kilograme.
Localnicii s-au intrecut in gatit sarmale, toros, gulas si bogracsos. Cultivatorii de varza au fost premiati pentru cea mai mare varza, in timp ce bucatarii au fost premiati pentru cea mai buna specialitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă