19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFestivalul "muuuvi" ii aduce pe Tintin si Milou in Ardeal

Festivalul „muuuvi” ii aduce pe Tintin si Milou in Ardeal

» Ajuns la a treia editie, festivalul de film de la Lazarea momeste spectatorii cu nume de DJ romani si maghiari, precum si cu o retrospectiva a seriei de animatie "Tintin".

"Muuuvi – international short film festival". Lipsa majusculelor din numele festivalului nu e o greseala, ci optiunea organizatorilor, care insista sa fie scris exact in aceasta forma: "Este o abatere intentionata de la ortografia traditionala, avand ratiuni comerciale si promotionale", se explica pe site.

 

Festivalul de film de la Lazarea este unul mai alternativ decat AlterNative, fratele sau mai mare de la Targu Mures, al carui specific este dat tot de filmele de scurtmetraj. Spun mai mare, intrucat festivalul de la Targu Mures, pornit initial de la aceleasi premise de a se constitui intr-o avangarda a filmului experimental, cu inevitabile accente de cool, a ajuns sa se "clasicizeze", devenind un festival profesionist si cat se poate de serios, al doilea ca importanta in Ardeal dupa TIFF. Daca festivalul de la Targu Mures bifeaza anul acesta a 16-a editie, "muuuvi" este abia la a treia si tine foarte mult la imaginea sa de festival mic si informal: "Exista doua tipuri de festivaluri de film. Unul cu discutii, bere si gulas facut afara pe foc, si celalalt, cu atmosfera frustranta, la care nu poti avea discutii de bere, intrucat cuvintele capata conotatii prea publice. Prefer insa primul tip, al celor ca «muuuvi». Daca organizatorii or sa pastreze aceasta imagine de festival relaxat, tinut intr-un peisaj superb, atunci «muuuvi» ar putea sa se dezvolte ca un festival apropiat de inima regizorului", a declarat nominalizatul la Oscar, M. Toth Geza, unul dintre fanii festivalului si invitat special al acestei editii.

 

Tinut intr-un conac boieresc din localitatea Lazarea de langa Sfantu Gheorghe, festivalul e targetat pe acel gen de public care poate fi intalnit la Festivalul de la Sighisoara, amestec de nostalgii eco (spatii necontaminate de civilizatie) si fascinatie pentru cultura de ultima ora, sincronizata cu ce se intampla in afara tarii. Pentru acestia, organizatorii au pregatit un loc de campare, ca sa aiba unde sa-si puna corturile; pentru cei mai "comozi", exista optiunea de a se caza la una din pensiunile agroturistice din Lazarea. Tot pentru ei, organizatorii au pregatit, pentru fiecare noapte a festivalului, dupa incheierea proiectiilor de scurtmetraje, cate un party sustinut de DJ romani si maghiari. Invitatii sunt DJ Vasile (Romania), Ali Bishop (Ungaria), Gobbi Kilda (Ungaria), Cooper (Romania), Planet Junk (Romania), My Small Community (Ungaria), Dj Maszter (Romania), care vor mixa avand ca fundal vizual filme vechi; pentru cine nu stie, Sfantu Gheorghe este un loc foarte "avansat" in ce priveste cultura de club. Lazarea se afla la cativa kilometri de Sfantu Gheorghe, iar printre scopurile festivalului se afla si  acela de a compensa lipsa unui cinema: "Acest oras de de 60.000 de locuitori nu mai are un cinema de cand Cinema Miorita s-a inchis".  

Festivalul din Lazarea este altfel si prin faptul ca pune accentul pe personajele de film. Incepand cu editia de acum, «muuuvi» va prezenta anual un faimos erou de animatie. Primul pe lista este reporterul Tintin (insotit, desigur, de catelul Milou), creat de desenatorul Hergé acum aproape opt decenii. Foarte popular in Belgia, Franta sau Olanda, Tintin este, din pacate, un personaj putin cunoscut la noi. In incercarea de a remedia situatia, «muuuvi» a invitat-o pe Anna Novotny, «tintinolog» din Budapesta, pentru a-l prezenta pe celebrul erou animat. Duminica (3 august), in castelul Lazarea vor fi proiectate (in limba engleza, fara subtitrari) mai multe episoade din cele 39 ale serialului «Aventurile lui Tintin» (1991-1993). Poate nu ati aflat inca: insusi Steven Spielberg se afla in preproductie cu un film, avandu-l ca erou pe Tintin, care va fi lansat anul viitor", se mai spune pe site-ul festivalului. Incercand sa sintetizeze activitatile care vor avea loc in timpul festivalului, Aaron Balasz, directorul artistic al evenimentului, ne-a declarat: "Sunt peste 60 de scurtmetraje incluse in competitie, insumand peste 6 ore si jumatate de proiectie in total. Pe langa acestea, mai avem 21 de episoade din «Tintin», intalniri cu Anna Novotny, tintinologista maghiara. Majoritatea filmelor sunt din Ungaria si Romania, cam jumatate si jumatate. Pe langa ele, mai avem filme din Italia, Spania, Slovacia".
Scurtmetrajele sunt de animatie sau live action. Ele vor fi evaluate de un juriu foarte alternativ, compus din criticul de film Mihai Fulger, actrita Maria Popistasu ("Sex Traffic", "Legaturi bolnavicioase") si stefan Tiron, guru al miscarilor de underground bucurestene, care, in mod sigur, se va orienta spre cele mai "deviante" pelicule.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă