20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFestivalul International Shakespeare

Festivalul International Shakespeare

Interviu cu Emil Boroghina, directorul artistic si executiv al festivalului

Ne apropiem cu pasi repezi de cea de-a patra editie a Festivalului International „Shakespeare”, de la Craiova, eveniment marcant si in viata culturala a tarii, cu atat mai semnificativ prin dimensiunile si consecintele sale in acest an premergator admiterii Romaniei in Uniunea Europeana. Este un bun prilej pentru a va prezenta cateva detalii privitoare la cea mai prestigioasa confruntare artistica romaneasca si europeana desfasurata sub semnul omagierii marelui Will, asa cum ni le-a infatisat deunazi chiar domnul Emil Boroghina, presedintele Fundatiei culturale „William Shakespeare”, ctitorul si directorul acestui festival.

-Incertitudinile care au planat in pregatirea editiei precedente ma determina sa va intreb inca de pe acum daca acest festival va avea loc
– Intr-adevar, intarzierea finantarii festivalului, la editia a treia, ne-a obligat sa-l amanam, din primavara pentru toamna, cu urmari nefericite privind repertoriul sau, caci unele companii celebre, contactate initial, nu si-au putut schimba programul, potrivit acestei amanari. Avem acum semnale pozitive ca si Guvernul Romaniei si Ministerul Culturii si Cultelor si sponsorul nostru principal, Banca Comerciala Romana, se vor implica la timp, spre a reusi sa organizam un program artistic si cultural de o anvergura fara precedent, la standardele unui festival cu adevarat european. Nazuim la un eveniment demn de prestigiul teatrului romanesc in lume, de locul Craiovei in acest demers de mare demnitate, dar si de integrarea noastra europeana prin arta si cultura.
-Care sunt noutatile, punctele forte ale programului si cand va bate primul gong pe scena festivalului ?
-Suntem bucurosi sa afirmam ca, din acest an, 2006, Festivalul International „Shakespeare” nu va mai avea loc o data la trei ani, ci din doi in doi ani, asa cum se intampla cu valoroase evenimente teatrale internationale de acest fel, ca Festivalul de Teatru al Americilor, de la Montreal, sau Festivalul „Theater der Welt”, din Germania. Primul gong se va auzi in 25 aprilie a.c., iar ultimul, la Craiova, pe 3 mai. In acest an, am reusit sa invitam si sa primim confirmarea participarii unor spectacole exceptionale, unele dintre ele prezente deja pe scena marilor festivaluri ale lumii teatrale. De pilda, cunoscutul regizor britanic Declan Donnellan, laureat al Premiului „Laurence Olivier”, conducator al faimoasei trupe „Cheek by Jowl” si fost director artistic al Teatrului National din Londra, va fi prezent cu un admirabil spectacol dupa „A 12-a noapte”, care a cules elogii la Festivalul international „Cehov”, de la Moscova, dar si in renumitelor festivaluri de la Avignon si de la Sidney, in Australia. Un alt director de scena cu o impunatoare carte de vizita, lituanianul Oskaras Korshunovas, va oferi celor prezenti o savuroasa montare a piesei „Visul unei nopti de vara”, in interpretarea trupei de la Teatrul din Vilnius care ii poarta numele. Sub titlul „Bufonii de la Globe”, vom urmari un spectacol al Teatrului „Globe” din Londra, sub bagheta regizorului John Ballanger, iar trupa irlandeza de la The Abby Theatre Dublin Ð Lyric Belfast va fi prezenta cu o incitanta lectura scenica dupa „Hamlet”, datorata regizorului Connal Morrison. Cu mare nerabdare, sunt asteptate de catre oamenii de teatru, dar si de catre iubitorii acestei arte, spectacolele cu „Macbeth” in viziunea trupei „Noord Nederlands Tonnel” din Amsterdam, cu „Masura pentru masura”, ce va fi prezentat de Teatrul National din Novisad, in regia lui Dajan Mijac, cu „Poveste de iarna”, intrupat de Teatrul „Ryutopia” din Tokio, in regia lui Nobuka Tanaka, sau spectacolul cu „Hamlet” al Teatrului „Cameri” din Tel Aviv ori acela cu „Visul unei nopti de vara”, oferit de Teatrul Nou din Budapesta si Teatrul Castelului din Gyula.
-Nu mi-ati spus inca nimic despre participarile romanesti in acest festival international care, din ce am auzit acum, se anunta, intr-adevar, ca un foarte prestigios maraton de lecturi scenice shakespeariene.
-Va fi prezent eminentul regizor Silviu Purcarete cu piesa „Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului”, montata la Craiova, dar si cu „Troulis si Cresida”, spectacol realizat la Teatrul „Katona Jozsef” din Budapesta, care, datorita unor conditii speciale de punere in scena, va fi programat la Bucuresti, in 13 si 14 mai, la Sala „Izvor” a Teatrului „Bulandra”. Vor mai urca pe scena festivalului Teatrul „Odeon”, din Bucuresti, si Teatrul German din Timisoara, cu „Cymbeline”, studentii de la U.N.A.T.C., cu „Lumea-i un teatru”, spectacol de teatru-dans conceput de Roxana Colceag, Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova cu „Romeo si Julieta”, in viziunea regizorului grec Yannis Paraskevopoulos, spectacol ce s-a bucurat de un mare succes si in Festivalul national de teatru clasic de la Arad si cred ca… e bine sa mai las loc si pentru surprize.
-In ce masura putem vorbi despre particularitatile capabile sa defineasca individualitatea si noutatea acestei editii de festival ?
– Dincolo de prestigiul urias pe care il pot conferi spectacolele la care m-am referit, se poate observa ca cel putin patru piese vor fi prezentate fata-n fata, in doua montari performante, lucru ce cred ca defineste si noutatea editiei si atractivitatea pe care dorim s-o imprimam acestui eveniment. Pe de alta parte, alaturi de spectacolul domnului Silviu Purcarete, vom mai programa la Bucuresti, in conlucrare nemijlocita cu Primaria Capitalei, spectacolul cu „A 12-a noapte” in regia lui Declan Donnellan, produs al Festivalului international „Cehov” din Moscova, si spectacolul lituanienilor cu „Visul unei nopti de vara”. Asadar, se va largi aria accesului la marile valori ale festivalului prin acest dialog Craiova Ð Bucuresti. Tot in cadrul festivalului, pentru prima data, vom organiza o sesiune de comunicari si exemplificari in jurul spectacolelor romanesti cu „Hamlet”, de la varianta craioveana realizata acum aproape cinci decenii de Vlad Mugur si pana la spectacolul Nationalului clujean, datorat aceluiasi extraordinar regizor plecat nu de mult dintre noi. In centrul manifestarii se va afla, speram, difuzarea de catre Televiziunea nationala a acestui ultim si memorabil spectacol, preluat de catre o echipa a Redactiei de teatru din care stiu ca ati facut parte. Nadajduim si acum ca atat Televiziunea nationala, prin Redactia de „Film, Seriale TV si Teatru”, revista „Teatrul azi”, ziarul „Romania libera” si celelalte publicatii, Radiodifuziunea si alti prieteni traditionali ai Festivalului si ai teatrului craiovean vor fi din nou langa noi, vor sustine demersurile noastre organizatorice si eforturile financiare ale acelora pe care i-am numit, pentru ca Festivalul „Shakespeare” sa-si merite atributul de sarbatoare a teatrului si a culturii, afirmate intr-un ambitios circuit international de valori, cu numai cateva luni inaintea integrarii noastre europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă