4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialFestivalul de Film Bucuresti prezinta CineMareaNeagra

Festivalul de Film Bucuresti prezinta CineMareaNeagra

Desfasurat sub sloganul "Filme grele", Festivalul de Film Bucuresti, care are loc intre 28 iunie si 6 iulie, le propune cinefililor un program competitional cu o sectiune dedicata filmelor provenind din tarile din jurul Marii Negre.
Filmele alese de selectionerul principal al festivalului, Rada Sesic, isi disputa Premiul CineMareaNeagra pentru cel mai bun film (5.000 de euro), pentru regie (3.000 de euro), pentru imagine (1.000 de euro) si pentru debut (1.000 de euro).
Tarile din jurul Marii Negre variaza nu numai din punct de vedere geografic, de la Rusia spre Turcia, dar si in ceea ce priveste cultura si sistemul socioeconomic, de la tari in care cinematografia are bugete foarte mici  – Gruzia, Ucraina sau Armenia (unde exista o productie limitata de lungmetraje de fictiune in fiecare an) – la tari care reusesc o productie impresionanta atat de filme de autor, cat si comerciale, precum Turcia si Rusia. La randul sau, cinematografia din Romania cunoaste un avant fara precedent si a devenit un jucator important pe harta celei de-a saptea arte de autor. Chiar daca mica, si cinematografia Bulgariei reuseste sa prezinte macar un film de fictiune si unul sau doua documentare care atrag atentia in festivalurile de film si castiga premii.

 

In mod interesant, competitia CineMareaNeagra din acest an are o legatura foarte stransa cu programul de scurtmetraje si documentare. In mai multe dintre documentarele selectate, elementele povestirilor sunt atat de profund prezentate incat acceptam ca intregul context conturat este adevarat.
Astazi, la ora 20.00, are loc deschiderea festivalului, cu proiectia filmului "E greu sa fii bun" de Srdjan Vuletic (Bosnia-Hertegovina), in prezenta regizorului.
Maine va avea loc, la ora 15.00, deschiderea competitiei de scurtmetraje si documentare, cu filmele "Cunoasterea e inceputul" (Paul Smaczny – Germania), "Nu te supara, dar" (Adina Pintilie – Romania), "Valuri" (Adrian Sitaru – Romania), "O foarte scurta trilogie despre singuratate" (Bogdan George Apetri – Romania), "(Plictis) si inspiratie" (Igor Cobileanski – Moldova) si "Praful" (Harmut Bitomsky – Romania). Festivalul are loc in mai multe locatii: cinema Eforie, cinema Studio si terasa La Motoare.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă