19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFestival idiş la Bucureşti

Festival idiş la Bucureşti

Muzică klezmer, spectacole de teatru, dasuri populare, filme documentare şi colocvii fac parte din programul primei ediţii a Festivalului Limbii şi Culturii Idiş, care are loc între 2 şi 5 septembrie la Bucureşti. Prin acest festival se doreşte „recrearea atmosferei specifice Europei Centrale şi de Răsă­rit antebelice, în care cultura idiş era parte din viaţa cotidiană a multora din oraşele şi târguşoarele, în care trubaduri evrei numiţi „klezmorim”, erau invitaţi să cânte la diferite evenimente sociale, fie ele evre­ieşti sau creştine”.

Muzica klezmer este adusă în cadrul acestui festival de mai multe trupe: Vienna Klezmer Band (foto) care va cânta pe 4 septembrie, de la ora 21.00, la Green Hours, de trupa românească Mazel Tov Klezmer Band şi slovacii de la Presburger Klezmer Band, care vor cânta la Muzeul Ţăranului pe 5 septembrie, de la 17.30. Tot aici şi tot pe 5 septembrie vor fi, cu începere de la ora 11, încă două trupe de klezmer, una din România şi una din Danemarca şi un ansamblu de dansuri evreieşti.

Festivalul se încheie duminică, cu un spectacol de teatru, „Yidish experience”, susţinut de Maia Morgenstern şi Radu Captari, la Centru Comunitar Evreiesc. Înainte de acesta însă, publicul va putea vedea cel mai nou spectacol al Teatrului Evreiesc, „Proştii din Helem” şi un spectacol din Israel, „Singur, sufletul este pur”. Primul e joi de la 19.30, al doilea, sâmbătă, de la ora 19.00. Un alt eveniment important este prezentarea noului documentar al lui Radu Gabrea „Şi s-au dus ca vântul… povestea Teatrului Barasheum” – joi, 2 septembrie, la Cinema Union.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă