7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialFermierii gălăţeni resping culturile de soia

Fermierii gălăţeni resping culturile de soia

Fermierii gălăţeni au participat la un seminar organizat de Probstdorfer Saatzucht şi Asociaţia Danube Soya, din Austria, cu sprijinul Agrovest Shop, în cadrul căruia le-au fost prezentate oportunităţile conferite de înfiinţarea culturilor de soia.

În cadrul seminarului au conferenţiat preşedintele asociaţiei Danube Soya, Matthias Kron, Mag Gohn, şi prof. univ. dr. Mihai Berca, inginerul Valentin Secuiu. Activitatea va include şi prezentări ale produselor şi oportunităţi de achiziţie şi dezvoltare, în cadrul programului Danube Soya. Potrivit preşedintelui Danube Soya, Matthias Kron, Europa importă anual 35-38 de milioane de tone de soia, însă producţia provine în mare parte din ţări din afara UE.

În clasamentul statelor care cultivă soia, pe primul loc se află SUA, urmate de Brazilia, Argentina, China şi India şi abia pe locul 14 se află primul stat european cultivator de soia, Italia. În acest clasament, România se află pe locul 27. Iniţiativa Danube Soya urmăreşte crearea unei platforme cu participarea ţărilor cultivatoare de soia din Europa Centrală şi de Est, în special cele dunărene. Potrivit lui Petre Grigore, fermier gălăţean care cultivă soia, singurele modalităţi prin care culturile de soia ar putea deveni profitabile în România ar fi acordarea de subvenţie guvernamentală pentru culturile de soia nemodificate genetic şi posibilitatea fermierilor de a cultiva atât soia modificată genetic, dar şi nemodificată genetic.

După introducerea, în România, în 2007, a interdicţiei de se cultiva soia modificată genetic, suprafaţa totală cultivată cu această cultură în judeţul Galaţi a scăzut de la 20.000 de hectare, la 800 de hectare. În condiţiile în care cererea de proteină vegetală este într-o continuă creştere, România este interesată în extinderea culturilor de soia, mai ales că în ţara noastră există condiţii naturale mai favorabile decât în multe alte ţări europene.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă