» OJPDRP Braila a primit 9 solicitari de finantare in valoare de 5,504 milioane euro.
» Fermierii braileni cer bani pentru modernizarea exploatatiilor agricole.
» Un singur proiect vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice.
Oficiul judetean de plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila a primit, in prima sesiune de depunere a proiectelor pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), noua solicitari de finantare in valoare totala de 5,504 milioane euro. Majoritatea proiectelor depuse de fermierii braileni vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole. Astfel, pentru Masura 1.2.1. din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala au fost depuse opt proiecte in valoare de 2,313 milioane euro. Pe Masura 1.2.3, vizand cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice, Oficiul Judetean al APDRP a inregistrat o singura cerere de finantare, proiectul depus avand un buget de 3,191 milioane euro.
La nivel national, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 918 solicitari, in valoare totala de 728,7 milioane euro, fondurile disponibile pentru intregul an fiind de doar 618,4 milioane euro. Cele mai multe proiecte insemnand 708 solicitari, in valoare totala de peste 290 de milioane de euro, au fost depuse pentru modernizarea exploatatiilor agricole. "Bilantul lunii martie este unul pozitiv si foarte incurajator pentru noi", a declarat Laszlo-Attila Klarik, directorul general al APDRP. Proiectele depuse in luna martie vor intra in etapa de evaluare, iar de la inceputul lunii aprillie a fost deschisa o noua sesiune de depunere a proiectelor.
Fonduri
» Peste 600 milioane euro
Pentru acest an sunt programate sase sesiuni de depunere a proiectelor, in perioada martie-august. Sumele alocate pentru prima sesiune de depunere a proiectelor totalizeaza aproape 200 de milioane euro (103,7 milioane euro pentru renovarea si dezvoltarea satelor, 57,8 milioane euro pentru modernizarea fermelor si 33,3 milioane euro pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere). Sumele includ atat fondurile UE, cat si contributia de la bugetul de stat. Fondurile alocate pe intregul an pentru cele trei masuri sunt de 618,4 milioane euro – dezvoltarea satelor, 347,1 milioane euro – modernizarea exploatatiilor si 428,4 milioane de euro – cresterea valorii adaugate a produselor.