Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE a realizat in perioada mai-iunie 2006 o cercetare calitativa privind opiniile si atitudinile femeilor in legatura cu problemele legate de reformarea sistemului de pensii. Concluziile cercetarii, realizate pe baza a trei focus-grupuri de femei avand venituri mici si medii, active pe piata muncii, arata ca majoritatea resping ideea de „fond” (fond de investitii, fond de pensii), acesta fiind asociat cu fraudele FNI, SAFI etc. Mecanismul de functionare a pensiilor administrate privat este greu de inteles de salariatele intervievate si, ca atare, respins. Participantele au dezaprobat ideea de a mari varsta de pensionare pentru femei, singurul avantaj al pensiilor administrate privat fiind dreptul de mostenire.
Obstacolele de imagine pe care le au guvernantii in promovarea sistemului de pensii privat vin din neincrederea populatiei in ideea de fond privat (de investitii); lipsa banilor si neincrederea in viitor a multor salariati; lipsa unei institutii credibile care sa garanteze administrarea corecta a banilor depusi de salariati.
Pensiile private functioneaza dupa principiul: cat contribui in timpul vietii active, atat primesti ca pensionar la retragerea din activitate. Femeile vor contribui mai putin la pensiile private obligatorii, deci vor avea o pensie mai mica, pentru ca lucreaza in domenii slab salarizate, putine ocupa functii de decizie si au o vechime mai mica decat barbatii. In plus, femeile traiesc cu 3-5 ani mai mult decat barbatii, deci contributia anuala la pensiile private li se va calcula pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce va genera un cuantum lunar mai mic decat al barbatilor, chiar in cazul celor care vor avea o contributie egala cu a barbatilor, opineaza intervievatele. CPE a precizat ca aceasta cercetare face parte din proiect.