21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialFemeia fatală care i-a venit de "hac" lui Gaddafi

Femeia fatală care i-a venit de „hac” lui Gaddafi

O tânără libiană a stat în spatele misiunii NATO de bombardare a regimului lui Muammar Gaddafi, conform dailymail.co.uk.

Femeia fatală pe numele de „cod” Nomidia, în vârstă de 24 de ani, a spionat mai multe luni instalaţiile militare şi a furnizat informaţii detaliate Alianţei. Pentru a nu fi deconspirată, tânăra a folosit diferite metode, schimbându-şi constant domiciliul, folosind diferite telefoane şi cartele SIM şi ascunzând lumii ceea ce făcea, cu excepţia celor mai apropiaţi membri ai familiei.

Cea mai bună protecţie pentru a evita să fie arestată de forţele de securitate ale lui Gaddafi era chiar faptul de a fi femeie. „Nu mă aflam în radarul lor”, a spus tânăra ingineră.

Osama Layas, unul dintre membrii importanţi ai reţelei a declarat că Nomidia a fost „o sursă de încredere”, „o sursă foarte importantă”.

Tânăra s-a decis să acţioneze din cauza modului brutal în care forţele lui Gaddafi au răspuns primelor prosteste din unele oraşe ale ţării. „Nu am putut să evit când am văzut ce a făcut Gaddafi la Benghazi, apoi la Misrata, Zawiya, Tripoli şi în munţii de vest”, a spus ea.

La început a sunat la canalul Al Ahrar, o televiziune anti-Gaddafi care avea sediul la Doha, Qatar. La scurt timp tânăra a început să dea detalii canalului despre forţele militare guvernamentale, pe care televiziunea a evitat să le publice pentru a nu alerta regimul. În schimb, informaţiile au fost transmise către NATO. Cu reţeaua de telefonie supravegheată, furnizarea informaţiilor devenea partea cea mai periculoasă a activităţilor Nomidiei. „Am folosit multe telefoane mobile, şapte modele diferite, şi 12 cartele SIM „, povestea ea.

NATO recunoştea ţintele principale, folosind sateliţi şi avioane fără echipaj, dar forţele lui Gaddafi îşi ascundeau bazele sub blocurile cetăţenilor şi trebuia să se asigure permanent că nu existau civili în zonă. Pentru asta erau de folos Nomidia şi alţi libieni. „Cel puţin 16 tineri au lucrat pentru noi, între care şi o femeie care ne furniza informaţii”, a recunoscut Hisham Buhagiar, responsabil militar al CNT.

„Informaţiile despre aceste zone au venit de la ofiţerii care nu făceau parte din regim. Aceştia susţineau revoluţia. Tatăl meu a fost ofiţer. Mergeam cu maşina direct la bazele lui Gaddafi şi supravegheam până când ţinta era atacată”, a dezvăluit Nomidia.

Când capitala a căzut şi s-a anunţat că Saif al Islam, unul din fiii lui Gaddafi, a fost capturat, Nomidia a ştiut că informaţia era falsă şi că Saif era în libertate. Jumătate de oră mai târziu, Saif era văzut de toată lumea la CNN.

„Mulţumesc lui Allah ca sunt în viaţă şi că pot vedea rezultatele muncii pe care am facut-o”, a încheiat libiana.

 

 

Cele mai citite

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Copil în vârstă de patru ani, snopit în bătaie de un vecin. Micuțul a ajuns în stare gravă la spital

Un copil de patru ani, din municipiul Adjud, a ajuns la spital în stare gravă, marţi, după ce a fost bătut de un bărbat...

Daniele De Rossi, demis de la AS Roma după un început modest în Serie A

AS Roma a anunțat demiterea antrenorului Daniele De Rossi după doar patru etape fără victorie în actualul sezon din Serie A. Daniele De Rossi, fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă