Clubul de fotbal fanion al oraşului Liverpool este înglodat până peste cap în datoriile acumulate de cuplul de patroni americani la Royal Bank of Scotland (RBS) şi până vineri trebuie să-şi găsească un nou finanţator pentru a ieşi din criză.
FC Liverpool trebuie să demonstreze că este solvabil, altfel riscă şi depunctarea în campionat, într-un moment în care forma sportivă a „cormoranilor” este departe de standardul setat de Gerrard şi compania în ultimii ani. Acum câteva zile părea că cel puţin partea cu finanţarea va fi rezolvată rapid. Compania americană New England Sports Ventures (NESV) – care deţine echipa de baseball Boston Red Sox – oferise 300 milioane de lire sterline pentru preluarea clubului, suficient cât să şteargă datoria totală de 280 de milioane către RBS. „Sunt complet concentrat pentru a realiza tranzacţia”, a dat asigurări directorul clubului, Christian Purslow.
Patronii Tom Hicks şi George Gillett Jr. – aflaţi în minoritate în conducerea clubului – s-au opus vânzării la acest preţ, pentru că vor dublul sumei oferite de NESV. Aşa că l-au demis pe Purslow şi pe Ian Ayre, un alt membru al Consiliului Director. Se pare că ei sperau să obţină un preţ mai bun de la miliardarul singaporez Peter Lim, până acum în umbra americanilor. Peter Lim anunţase că a prezentat o ofertă de 360 milioane de lire sterline (aproximativ 411 milioane de euro) pentru cumpărarea clubului FC Liverpool, aflată încă în proprietatea americanilor Tom Hicks şi George Gillet. „Oferta constă în 320 milioane de lire sterline pentru club şi 40 de milioane pentru transferul unor jucători”, a precizat un purtător de cuvânt al miliardarului singaporez.
Patronii americani de la FC Liverpool, acuzaţi de abuz
Tranzacţia s-a aflat în suspans până ieri, întrucât preşedintele de la FC Liverpool, Martin Broughton, i-a acuzat de „abuz” pe proprietarii actuali ai clubului, Tom Hicks şi George Gillett, şi a contestat în justiţie tentativa acestora de a-i înlocui pe Christian Purslow şi Ian Ayre, cu fiul lui Tom Hicks, Mack, şi un alt colaborator al acestuia, Lori McCutcheon. Preşedintele de la FC Liverpool i-a acuzat de „încălcarea flagrantă” a angajamentelor asumate pe actualii proprietari ai grupării engleze, care ar fi încercat să împiedice vânzarea clubului către New England Sports Ventures, informează The Guardian. Martin Broughton a susţinut că proprietarii americani au comis un abuz atunci când au decis să-i înlocuiască pe Christian Purslow şi Ian Ayre, susţinând era că el era singurul în măsură să facă o astfel de schimbare, potrivit angajamentelor asumate de proprietarii americani în faţa Royal Bank of Scotland (RBS).
Gata, se poate vinde!
La solicitarea RBS, judecătorul le-a impus lui Hicks şi Gillett să‑i repună în funcţii pe doi dintre membrii Consiliului Director, Christian Purslow şi Ian Ayre, pe care actualii coproprietari doreau să-i înlăture în mod abuziv. Proprietarii echipei FC Liverpool, Tom Hicks şi George Gillett, au pierdut ieri şi apelul înaintat la Înalta Curte din Londra împotriva Royal Bank of Scotland (RBS), ceea ce înseamnă că grupul bancar britanic poate începe vânzarea clubului către New England Sports Ventures, informează The Daily Mail. În urma acestei decizii judecătoreşti, RBS, care este administratorul clubului, va putea vinde gruparea către New England Sports Ventures în schimbul a 300 milioane de lire sterline, ceea ce îi va permite să-şi recupereze cele 237 milioane de lire sterline pe care le-a împrumutat lui Hicks şi Gillett, atunci când aceştia au achiziţionat FC Liverpool, în martie 2007. Împrumutul pe care RBS l-a acordat celor doi oameni de afaceri americani are scadenţa vineri, iar grupul bancar a solicitat instanţei să permită vânzarea clubului pentru a-şi putea recupera banii împrumutaţi. Actualii proprietari nu mai pot face apel la această decizie.
Precizarea preşedintelui
Preşedintele Broughton a precizat că, în urma vânzării către NESV, vor fi stinse şi datoriile care au rezultat la preluarea clubului de către Hicks şi Gillett. „Vor rămâne doar datoriile normale şi există premisele reamenajării actualului stadion şi nu mutarea pe o altă arenă”, a mai spus oficialul englez. Astfel, Liverpool va avea datorii de doar 37 milioane de lire sterline (42,48 milioane de euro), cu care s-ar afla pe locul doi în ceea ce priveşte cele mai mici datorii din Premier League.
Suporterii şi jucătorii vor linişte în administraţie
Fanii nu se lasă copleşiţi de entuziasm şi vor ca afacerea să se încheie şi noii patroni să fie cei potriviţi. „Întindem gentil o mână noii conduceri, în timp ce în cealaltă ţinem o listă de întrebări care cer răspunsuri oneste”, se subliniază într-un comunicat al suporterilor. În mod evident, aceştia se tem să nu dea un rău pe altul mai mare, aşa că solicită să ştie exact cum va fi cumpărat clubul, ce plan de afaceri au noii patroni, ce ambiţii au, cât vor să investească în echipă şi, nu în ultimul rând, ce părere au de planul suporterilor de a investi şi de a fi reprezentaţi în ierarhia clubului. Cel mai prolific atacant din istoria lui Liverpool, galezul Ian Rush, inistă că problemele administrative şi financiare prin care trece gruparea de pe Anfield nu trebuie să influenţeze rezultatele din teren. El le transmite un mesaj jucătorilor. „Este uşor să foloseşti această situaţie ca scuză. Pe vremea mea, eu şi colegii ne vedeam doar de joc”, spune cel care a marcat nu mai puţin de 346 de goluri în 660 de apariţii pentru Liverpool.
FC Liverpool este una dintre adversarele formaţiei Steaua în Grupa K din Liga Europa. Primul meci dintre cele două echipe a avut loc în Anglia şi s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor 4-1. Următorul meci va avea loc în data de 2 decembrie, la Bucureşti.