18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialFBI, o istorie de 100 de ani

FBI, o istorie de 100 de ani

» Renumele FBI, institutie infiintata in 1908, a inceput sa creasca in anii ‘30, perioada de varf a criminalitatii, dar si de succese rasunatoare ale Biroului Federal.

» O romanca, Ana Sage (numele adevarat fiind Ana Cumpanas), a ajutat la prinderea lui John Dillinger, unul dintre gangsterii celebri din anii marii crize economice.

La 26 iulie 1908, ministrul american al Justitiei de atunci, Charles Bonaparte, membru al unei ramuri stabilite in Maryland a familiei imparatului Napoleon Bonaparte, a infiintat FBI, ca departament insarcinat cu anchetarea infractiunilor federale. Initial, Biroul a avut doar o duzina de agenti, ale caror competente acopereau in jur de 20 de tipuri de cazuri, de la anchete penale la nivel federal pana la probleme de securitate nationala. In timp, jurisdictia FBI s-a extins, iar numarul agentilor a depasit 30.000.
Informatiile primite de la simplii cetateni au fost o sursa pretioasa pentru solutionarea multor cazuri. Prinderea unuia dintre gangsterii celebri ai anilor ‘30 (perioada marii crize economice), John Dillinger, s-a bazat pe informatiile oferite de o imigranta din Romania, care isi spunea Ana Sage (numele adevarat fiind Ana Cumpanas).

John Dillinger si banda sa ajunsesera pe primele pagini ale ziarelor americane si in atentia FBI dupa mai multe jefuiri spectaculoase ale unor banci si dupa evadari sangeroase. Loviturile erau planuite cu multa ingeniozitate. La un moment dat, Dillinger s-a dat drept reprezentant al unei companii care se ocupa cu instalarea de sisteme de securitate pentru banci, reusind astfel sa inspecteze si sa evalueze mai multe banci din Indiana si Ohio, identificandu-le pe cele mai vulnerabile.

Cu o alta ocazie, banda lui s-a dat drept o echipa de filmare care lucra la o scena de jefuire a unei banci. Curiosii s-au adunat sa priveasca si sa comenteze, in timp ce banditii "operau" un jaf cat se poate de real. Desi in ochii unora Dillinger isi crease o aura de erou romantic, un fel de Robin Hood, el nu se dadea in laturi de la crime atunci cand cineva ii statea in cale, gardieni, directori de inchisoare sau paznici de banca aparand pe lista victimelor lui sau ale bandei lui.

Dupa evadari indraznete, inclusiv din inchisoarea din Crown Point (Indiana), considerata impenetrabila, lovi–tura de gratie i-a fost data lui Dillinger de o romanca, patroana de bordel din Chicago. Considerata indezirabila din cauza ocupatiei sale si pasibila de extradare, Ana Sage (Ana Cumpanas) a alertat FBI in legatura cu prezenta lui Dillinger (sub o identitate falsa) in Chicago, cerand in schimb sa fie lasata in pace. Ea a ajutat direct la prinderea lui Dillinger, anuntand FBI ca va merge la un film impreuna cu acesta si cu o prietena comuna, in ziua de 22 iulie 1934, la unul dintre cinematografele Biograph sau Marbro Theater.

Ana s-a oferit sa se imbrace in rosu pentru a fi vazuta mai usor de agentii din echipele de supraveghere instalate la ambele cinematografe. Cei trei si-au facut aparitia la Biograph Theater, unde au vazut – coincidenta – un film cu gangsteri, "Manhattan Melodrama", cu Clark Gable. Echipele FBI s-au reunit la Biograph Theater si, la terminarea filmului, mai multi agenti l-au incercuit, in multime, pe Dillinger. Acesta a incercat sa deschida focul, dar trei agenti FBI au fost mai rapizi si au tras primii, impuscaturile lor fiindu-i fatale. Rochia rosie a Anei Cumpanas a dus la aparitia in cultura populara americana a stereotipului "femeii in rosu" ca femeie tradatoare.

Cele mai citite

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă