Marţi seară, autorităţile din Statele Unite, Marea Britanie şi Irlanda au reuşit să dea una dintre cele mai grele lovituri comunităţii internaţionale a piraţilor internetului: cinci hackeri, dintre care unul în SUA şi câte doi în cele două state europene, au fost acuzaţi de crime cibernetice şi de participarea la conspiraţie. Anunţul făcut de FBI a venit la doar o săptămână după ce Interpol a arestat în Europa 25 de persoane, suspectate de a face parte din gruparea Anonymous.
Trădare la nivel înalt
Ce este însă şi mai şocant pentru membrii Anonymous este că arestările au survenit în urma unei trădări din propriile rânduri – şi încă din partea unuia dintre cei mai importanţi membri ai grupării: „Sabu”, autorul unor atacuri celebre din ultimii ani, printre care s-au numărat intrarea în sistemele cibernetice ale guvernului din Yemen, spargerea siteului premierului Tunisiei şi un atac împotriva companiei PayPal.
Dacă în lumea internetului Sabu era un erou, viaţa sa reală pare să fi fost, conform cotidianului american The New York Times, mult mai puţin interesantă. Sabu, pe numele său real Hector Xavier Monsegur, este un american de origine portoricană, în vârstă de 28 de ani, care locuieşte, împreună cu prietena sa şi cu cei doi copii ai acesteia, într-un apartament social care a aparţinut bunicii sale şi care este situat în estul Mannhatanului. Cotidianul american îl descrie drept „un bărbat inteligent, motivat politic, care nu a avut până acum probleme cu legea – spre deosebire de tatăl său, un traficant de droguri din Bronx care a petrecut şapte ani în închisoare”.
Există două variante privitoare la arestarea lui Monsegur, care a avut loc în iunie 2011; conform cotidianului Wall Street Journal, acesta a fost reţinut după ce autorităţile au primit un indiciu anonim, însă Washington Post citează un oficial FBI care spune că Monsegur a uitat să îşi mascheze adresa de IP, oferind astfel anchetatorilor posibilitatea de a da de urma sa.
Indiferent care dintre versiuni este cea corectă, Monsegur, confruntat cu 12 acuzaţii de conspiraţie pentru comiterea crimelor cibernetice, furt de identitate şi conspiraţie pentru comiterea de fraude, a pledat vinovat, fiind însă scutit de pedeapsă (care s-ar fi putut ridica la 124 de ani de închisoare) în schimbul cooperării cu organele de anchetă. Cu ajutorul său, FBI a reuşit să îi depisteze pe cei cinci membri LulzSec arestaţi marţi.
Printre aceştia se numără Jeremy Hammond, din Chicago, autorul unei spargeri recente a serverelor serviciului de ştiri Stratfor; Hammond, în vârstă de 27 de ani, a furat informaţiile mai multor mii de carduri de credit, pagubele produse de el fiind evaluate la 700.000 dolari. New York Times relatează că hackerul, care a fost condamnat în 2006 la doi ani de închisoare pentru crime cibernetice, este un personaj excentric, care poartă adeseori pantofi de culori diferite, obişnuieşte să stea în faţa casei cântând la banjo despre ce se petrece pe strada sa şi se mândreşte cu faptul că mănâncă ce găseşte în pubelele de gunoi ale vecinilor.
Un alt hacker arestat este irlandezul Donncha O’Cearrbhail, un student în vârstă de 19 ani şi totodată unul dintre cei mai mari „eroi” ai grupului Anonymous: O’Cearrbhail a reuşit să intercepteze şi înregistreze o conferinţă telefonică între agenţi FBI şi mai mulţi poliţişti din Europa – în mod ironic, subiectul conversaţiei fiind chiar ancheta împotriva Anonymous. Ironia pare însă să se fi întors acum împotriva irlandezului.
„Unii se vor ascunde în munţi”
Efectul valului de arestări asupra comunităţii hackerilor va fi unul major, crede Mikko Hypponen, un specialist în securitatea IT citat de New York Times: „membrilor Anonymous le va fi foarte greu să îşi revină după un asemenea abuz de încredere; dacă nu poţi să ai încredere în Sabu, atunci în cine mai poţi avea?”, spune acesta.
De aceeaşi părere este şi Gregg Housh, un fost activist Anonymous; acesta a declarat pentru Washington Post că „Sabu era peste tot, şi acum toţi cei care au vorbit vreodată cu el online sunt ocupaţi să şteargă orice urmă. Unii se vor ascunde în munţi pentru câteva săptămâni”. Pe de altă parte, nici furia membrilor trădaţi nu trebuie subapreciată, spune Housh: „cineva m-a întrebat dacă cred că FBIul îi va acorda protecţie – pentru că va avea nevoie cu siguranţă de ea”.
Unii hackeri încă speră ca totul să fie doar un vis urât: „aştept ca Sabu să scrie pe Twitter că de fapt nu a fost prins”, a scris un activist Anonymous pe unul din canalele de chat ale grupului. Însă realitatea este alta; Gabriella Coleman, un antropolog de la universitatea McGill din Montreal, a declarat pentru New York Times că mulţi hackeri refleceează în aceste momente asupra unor întrebări fundamentale: cine sunt, şi cine vor de fapt să fie”.