20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialFarul de la Ialta, un agent electoral

Farul de la Ialta, un agent electoral

Un nou scandal intre Kiev si Moscova ar putea juca un rol important in alegerile parlamentare ce se vor desfasura in martie in Ucraina, afirma in acest week-end presa rusa.
Marina Federatiei Ruse acuzase, vineri, autoritatile ucrainene ca au ocupat farul de la Ialta al Flotei de la Marea Neagra. Ministerul rus de Externe a cerut imediat explicatii colegilor de la Kiev. In replica, partea ucraineana a catalogat acuzatiile Moscovei drept provocare si dezinformare, subliniind ca toate farurile din Crimeea sunt, legal, proprietatea Ucrainei. Sambata, conducerea Marinei ruse a ordonat Flotei sale de la Marea Neagra, cu baza in Crimeea, sa preia controlul asupra farului. Noul diferend a aparut intr-un moment in care relatiile sunt incordate dupa disputa privind livrarile de gaze naturale rusesti catre Ucraina si discutiile referitoare la conditiile financiare de stationare a Flotei ruse a Marii Negre in Ucraina. Prezenta acestei flote este reglementata printr-un acord pe zece ani, semnat in 1997, pe care insa cele doua parti il interpreteaza diferit. Conform acordului, Moscova plateste Ucrainei aproape 100 de milioane de dolari pe an pentru locatia instalatiilor cartierului general al Flotei Marii Negre la Sevastopol, port din Crimeea unde aceste unitati ale marinei ruse sunt stationate din perioada sovietica. Crimeea a devenit teritoriu rusesc la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a fost inglobata in Ucraina in era sovietica (1954) de catre Nikita Sergheevici Hrusciov.
"Rolul Farului de la Ialta in actuala situatie ar putea fi mult mai important decat istoric, pentru Ucraina, deoarece scandalul in jurul sau s-a iscat chiar in mijlocul luptei electorale”, noteaza Kommersant, preluat de agentia Rusia la zi. Si pronosticheaza: "Daca acest conflict va lua amploare, va fi in favoarea opozitiei – partizanii lui Viktor Ianukovici si ai Iuliei Timosenko se vor napusti asupra puterii cu critici dure, din mai multe parti. In primul rand – pentru infruntarea cu Rusia, iar in al doilea, pentru incapacitatea de a asigura securitatea Ucrainei. De altfel, conflictul se poate transforma intr-o victorie a lui Viktor Iuscenko, daca el, intalnindu-se cu omologul sau rus, rezolva personal situatia”.
La randul sau, Komsomolskaia Pravda, preluata de agentia citata, reaminteste ca "in privinta apartenentei farului s-au purtat multe discutii, chiar la Curtea Comerciala de la Sevastopol. Judecatorii au decis in favoarea partii ucrainene. Dar rusii considera ca nu un tribunal orasenesc poate rezolva aceasta problema. De acest far se serveste acum Flota Rusa de la Marea Neagra. Asa ca presedintii celor doua tari trebuie sa imparta farul!”.
Publicatia consemneaza si parerea cunoscutului jurnalist Mihail Leontiev: "Este clar ca Ucraina a pus mana pe far nu pentru a discuta cu Rusia de pe pozitii de forta, dar pentru ca negocierile sa inceapa. Lui Iuscenko, negocierile ii sunt necesare ca aerul. Si nu doar in privinta pretului la gaz. In primul rand – pentru a impresiona inaintea alegerilor din martie pentru Rada Suprema. Nu farul a fost ocupat de Ucraina, ci un teren de negociere cu Rusia. Si un camp de lupta pentru victoria lui Iuscenko! Acum, conducerea politica a Rusiei trebuie sa plateasca oalele sparte de amiralii sai, facand concesii in fata lui Iuscenko”.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Un număr de 17 state europene cer CE să grăbească returnarea migranților ilegali

Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali către ţările lor de origine, potrivit...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă