19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFarse politice si fapte crestinesti

Farse politice si fapte crestinesti

Tainele se risipesc dupa ce PDL s-a luat cu PSD. Mai intai, Basescu a pacalit electoratul trecand din Internationala Socialista la Populari. Acum se reface traseul invers. Timp de zece ani Basescu s-a razboit cu pesedistii, de ziceai ca vrea sa-i arunce in mare pe toti baronii, baronetii, coruptii, oligarhii, comunistii, neocomunistii, securistii, baietii destepti. Nu este omul care sa arunce peste bord si imaginea pe care si-a cladit-o fara sa aiba pe maneca o mutare spectaculoasa vis-à-vis de concubinajul PSD-PDL. Romanii care-i faceau galerie lui Basescu la suspendarea sa de catre "322" greu pricep si accepta "compromisul". Ambele partide si-au tradat mandatele date de alegatori. Presedintele a lansat formula "compromis care nu compromite" pentru a trece puntea. Acum a uitat-o. Lasam la o parte sudalmele de pana acum, care compromit cu varf si indesat, dar au si inceput sa apara maretele fapte pesedisto-pedeliste care discrediteaza. Ni s-a tot spus ca presedintele PDL trebuia sa devina premier. De ce nu inainte de semnarea protocolului? De ce nu si-a asumat presedintele partidului acest rol inainte de campanie? Daca trebuia sa fie Boc premier, de ce nu acum un an? Desemnarea lui Stolojan a fost o farsa perfecta, pentru ca acesta stia la ce se inhama cand a acceptat nominalizarea. Sigur stiau fecioarele Basescu, Stolojan si Boc. Sistemul de luare a deciziilor (care a fost invocat) putea fi eficient, coerent si responsabil daca lui Stolojan ii venea ideea ca Boc sa fie premier inainte de semnarea parteneriatului. Cum de n-a realizat toate acestea cand era plimbat pe post de moaste electorale, in rol de viitor prim-mi-nistru? Decizia "normala si onesta" putea s-o ia inainte. Daca Boc trebuia sa devina premier, de ce Stolojan s-a mai angajat in campania electorala? Trebuia sa se gandeasca de la bun inceput, numai ca lansarea lui Boc in cursa pentru Palatul Victoria ar fi dus la un potop de sudalme de la alegatori, mai ales din partea celor din Cluj, pentru ca le promisese ca nu va parasi primaria. Stolojan trebuia sa se gandeasca la Emil Boc exact in momentul in care presedintele PDL i-a anuntat nominalizarea. A stiut, la nominalizare, ca PDL si PSD au negociat si inainte de alegeri, si dupa.

 

Daca tot se contura ideea ca seful guvernului trebuie sa fie si sef de partid, daca Draga Stolo era cea mai buna locomotiva pu-tea pretinde sefia partidului, mai ales ca lui Boc ii era greu sa conduca de la Cluj un partid asa de mare si puternic. Boc putea sa indeplineasca in continuare functiile goarnei. Cum justifica Stolojan milioanele de scrisori trimise alegatorilor din postura de premier nominalizat? Daca a decis sa mearga mai departe in guvernarea cu PSD, "cu buna-credinta", atunci de ce a renuntat subit? Cel mai tare pasaj din scrisoarea lui Stolo a fost recunoasterea "sistemului piramidal". Guvernarea au hotarat-o Basescu-Geoana-Stolojan (de fapt, Basescu si Geoana, pentru ca Boc si Stolojan sunt umbrele lui Basescu).

 

Nu se face nimic peste vointa lui Basescu. Povestea cu indezirabilii din PDL care s-ar fi dus la Cotroceni sa-i bata cu pumnul in masa sa-i lase la guvernare a fost un zvon bine ticluit, sa se lase impresia ca nici macar Basescu nu face orice in partidul prezidential. Au aparut imediat comentariile – ca Basescu ii arunca peste bord pe "batrani", pe "uzati", pe care i-a avertizat la Clubul Diplomatilor sa nu mai dea buzna in Palatul Victoria. N-au cazut in nici o dizgratie, tot "locotenenti" au ramas si parca o sa-i vedem iesind bine dispusi de la o carciuma, Basescu lasand impresia ca s-a sacrificat.

In doar cateva luni Basescu, chiar daca a facut apel la "parteneri" sa uite conflictele, va gasi vinovati la pesedisti pentru ceea ce nu merge. Atunci cand Basescu va interveni in favoarea PDL, criza va fi convenabila si iarasi vor fi invocate pretexte: PSD este incremenit in proiect, a trimis in Guvern incompetenti si corupti, care pun in pericol stabilitatea politica. O sa inceapa sa critice voalat Guvernul, dupa care se va napusti asupra ministrilor pesedisti. Se iluzioneaza Geoana ca va participa si el la luarea deciziilor guvernamentale. PDL este net in avantaj. Ne induiosam degeaba si ca Basescu va inceta galceava cu guvernarea. Nu va renunta la excesele populiste.

Cine analizeaza atent declaratiile lui Basescu poate deduce pornirile sale dictatoriale dupa o vorba – "puteam". De unde si implicarea sa neconstitutionala in formarea aliantelor: "Puteam sa-mi scot ochii cu PSD sau…", "Puteam sa ma duc cu PDL cu guvern minoritar…", "Puteam sa ma duc cu PDL si sa mai adaug 7 procente ale UDMR…". E bine, ne-am trezit cu un guvern "reformist", cum a decretat presedintele, cu ministri despre care tot presedintele zicea ca faceau parte din "mafia personala" a lui Nastase. Degeaba a dat vina pe liberali, Basescu a premeditat guvernul "reformist".

Parteneriatele vor fi instabile din cauza neintelegerilor dintre lideri. Ii mai tine o perioada clientelismul, dezvoltat in urma compromisului dintre baronii din PSD si baronetii din PDL. Simptomatic, Basescu nu mai pomeneste nimic de lupta anticoruptie si sistemul ticalosit. Ceva opozitie ar putea sa vina chiar din sanul "324", adica dinspre PSD, acuzat adesea ca si-a luat sef nou. Pentru ca nu va inceta lupta pentru suprematie in sanul coalitiei. "Partenerii" se vor incaiera mai abitir ca in vremea in care incercau sa se anihileze unul pe altul. Deocamdata, au gasit piatra filozofala pentru alegerile din acest an: marirea salariilor preotilor. Parlamentarii PSD si PDL au primit si ei in secret cate 70.000 euro pentru fapte crestinesti.

In rest, astept ca dl presedinte sa ne anunte ca a predat Guvernului mult promisul caiet ce contine portofoliul cu problemele depistate prin fabrici si uzine, dupa vizitele electorale in favoarea PDL si dupa ce a dat deja indicatii societatilor vizitate. si sa-l mai vedem si in Dacia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă