27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFฤƒrฤƒ restricศ›ii la construcศ›iile de pe litoral, cu fonduri UE

Fฤƒrฤƒ restricศ›ii la construcศ›iile de pe litoral, cu fonduri UE

Restricลฃia privind derularea unor lucrฤƒri de construcลฃie pe litoral, valabilฤƒ în prezent în intervalul 15 mai-15 septembrie, va fi ridicatฤƒ pentru investiลฃii finanลฃate din fonduri europene, constructorii fiind obligaลฃi sฤƒ respecte condiลฃiile de protecลฃie a turiลŸtilor, a declarat premierul Ponta, conform Mediafax.

Ordonanลฃa, care modificฤƒ Legea 597/2001 privind unele mฤƒsuri de protecศ›ie ศ™i autorizare a construcศ›iilor în zona de coastฤƒ a Mฤƒrii Negre, va fi aprobatฤƒ în ลŸedinลฃฤƒ de marลฃi a Guvernului.

"O ordonaลฃฤƒ prin care permitem continuare lucrฤƒrilor din fonduri europene, în special în zona de litoral, acolo unde era o lege de acum câลฃiva ani prin care, între 15 mai ลŸi 15 septembrie, nu se lucra, dupฤƒ care venea iarna ลŸi iar nu se lucra. Avem programe cu fonduri europene unde, dacฤƒ nu lucrฤƒm, pierdem banii ลŸi rฤƒmânem cu ลŸantierul, nu doar în Mamaia, ci ลŸi în Eforie ลŸi în alte zone", a spus Ponta la începutul ลŸedinลฃei Executivului.

El a arฤƒtat cฤƒ este un lucru extrem de important ca lucrฤƒrile aflate în execuลฃie sฤƒ fie continuate ลŸi finalizate, dar "în condiลฃii de protecลฃie a turiลŸtilor".

Joi, dupฤƒ ce a inspectat lucrฤƒrile la diverse obiective din Mamaia, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe primarul Constanลฃei, Radu Mazฤƒre, cฤƒ, marลฃi, va fi emisฤƒ o ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ care va permite autoritฤƒลฃilor locale sฤƒ poatฤƒ construi ลŸi în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.

Mazฤƒre i-a prezentat premierului pe scurt proiectul de modernizare a staลฃiunii Mamaia ลŸi în ce stadiu se aflฤƒ acum lucrฤƒrile, cerându-i acestuia sฤƒ se poatฤƒ construi ลŸi în timpul sezonului estival, pentru cฤƒ altfel se pierd fondurile europene.

El a arฤƒtat cฤƒ a primit asigurฤƒri din partea constructorului cฤƒ o parte din lucrฤƒrile din Mamaia vor fi gata pânฤƒ în 15 iunie, dar cฤƒ, dacฤƒ nu va fi adoptatฤƒ o ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ, lucrฤƒrile trebuie întrerupte la 15 mai.

În staศ›iunea Mamaia sunt în construcลฃie trei pasarele pietonale din metal, în formฤƒ de iaht, nฤƒvod ลŸi val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Prima dintre acestea, cea deschisฤƒ circulaลฃiei joi ลŸi care este în formฤƒ de iaht, se aflฤƒ la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanลฃฤƒ. Aceasta prezintฤƒ în mod stilizat prora ลŸi catargul unui iaht, iar porลฃiunea pietonalฤƒ va fi placatฤƒ cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanลฃฤƒ se va face pe scฤƒri, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scฤƒri ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanลฃฤƒ.

Pasarela "Iaht" se aflฤƒ în imediata vecinฤƒtate a punctului de plecare a telegondolei ลŸi lângฤƒ Aqua Magic.

Cea de-a doua pasarelฤƒ, intitutalฤƒ "Nฤƒvod ลŸi pescฤƒruลŸ", este construitฤƒ în zona Cazino. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampฤƒ înclinatฤƒ în formฤƒ de melc, iar accesul pe pasarelฤƒ dinspre lacul Sutghiol se va face tot pe o rampฤƒ înclinatฤƒ, care va pleca în curbฤƒ de pe pasarelฤƒ, în lungul bulevardului Mamaia, spre Nฤƒvodari. La jumฤƒtatea ei, rampa va fi întoarsฤƒ cu 180 grade ลŸi va continua pânฤƒ la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelฤƒ este construitฤƒ în apropierea Hotelului Rex ลŸi poartฤƒ numele "Val retro". Pasarela va avea un design retro de sfârลŸit de secol XIX, realizat din fier forjat, care reprezintฤƒ creasta unui val înspumat. Aceastฤƒ pasarelฤƒ este dedicatฤƒ amplasamentului din faลฃa hotelului Rex, ce are o vechime considerabilฤƒ. Accesul se va face pe scฤƒri paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din faลฃa hotelului Rex va coborî spre Nฤƒvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanลฃa".

Mazฤƒre susลฃinea cฤƒ lucrฤƒrile la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârลŸitul lunii noiembrie, reprezentanลฃii Primฤƒriei dorind ca inaugurarea lor sฤƒ aibฤƒ loc în 1 decembrie.

Lucrฤƒrile sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totalฤƒ a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuลฃia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Pasarelele au fost proiectate de cฤƒtre arhitectul Vlad Pelin, iar antreprenorul general al lucrฤƒrilor este firma Polaris M Holding, subantreprenori fiind SC Mobitom SA ลŸi Flash Lighting Service SRL.

 

Cele mai citite

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ