17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFara restrictii la apa deocamdata

Fara restrictii la apa deocamdata

In localitatile in care alimentarea cu apa se realizeaza din reteaua de suprafata a raurilor nu se vor impune restrictii de utilizarea a apei cel putin o luna. "Lacurile de acumulare sunt pline in proportie de 77%, avand un volum total de 1,9 miliarde metri cubi", a precizat Lucia Ana Varga, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Eventuale restrictii care se pot impune vor viza localitatile care se alimenteaza din subteran, din cauza coborarii nivelului panzei freatice. Aceste localitati provin in mare parte din mediul rural, iar MMDD a solicitat prefectilor sa informeze autoritatile locale asupra planului de restrictii care se impune in astfel de conditii, a precizat Varga.
Attila Korodi a declarat ca, din cauza secetei prelungite, reprezentantii Autoritatii Nationale "Apele Romane" si cei ai Hidroelectrica vor discuta asupra unor posibile masuri de a impune restrictii pentru consumul de apa in productia de energie si directionarea apei catre consumul populatiei si agricultura, astfel incat stocurile de apa din lacurile de acumulare sa ramana constante. Recent, reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor au anuntat ca debitele cursurilor de apa sunt in scadere, iar rezerva de umiditate din sol pentru lunile iulie si august, in Campia Romana, Moldova, Dobrogea si Campia de Vest, va scadea dramatic ca urmare a secetei.
Pe de alta parte, nivelul apelor Dunarii a scazut cu 30 de centimetri in ultimele doua zile, fapt care a determinat navele fluviale sa faca un ocol de aproximativ 100 kilometri, pe bratul Borcea.
Cele mai afectate zone sunt, potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Canalelor Navigabile, Adrian Pandici, km 343 si 325 amonte Cernavoda, unde s-au format praguri de nisip. Astfel, vasele ocolesc pe bratul Borcea pentru a ajunge la gura canalului, in zona Cernavoda.
Aceasta determina diminuarea vitezei de circulatie, intarzieri pe canal, dar si incarcarea navelor sub capacitate.

Cele mai citite

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...
Ultima oră
Pe aceeași temă