25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialFantomele din centrul Capitalei

Fantomele din centrul Capitalei

Două dintre investiţiile importante care ar fi trebuit realizate în Bucureşti au fost îngropate pe termen nelimitat.

 

Esplanada a fost anunţată în 2004 drept una dintre cele mai mari investiţii din Capitală. A fost estimată la aproape un miliard de euro şi urma să fie realizată pe baza unui parteneriat public-privat. Statul a reuşit să încâlcească aşa de tare circuitul birocratic, încât nu s-a mai făcut nimic. Terenul de peste 10 hectare din centrul Bucureştiului zace părăsit, fiind astăzi folosit doar de gunoierii de ocazie, care-şi depozitează din când în când marfa pe locul pe care ar fi trebuit să răsară centru comercial, hotel, clădiri de birouri şi rezidenţiale. Şansele ca obiectivul să se mai realizeze tind definitiv spre zero, după ce parteneriatul public-privat pentru realizarea investiţiei a eşuat.

Autorităţile au încercat să aprobe parteneriatul printr-o ordonanţă de urgenţă şi apoi printr-o hotărâre de Guvern, dar diferite ministere nu au fost de acord cu conţinutul acestor acte şi au cerut în mod repetat modificarea lor. „Acordul de proiect a expirat la 30 iunie 2008, iar în prezent terenul aferent fostului proiect Esplanada se află încă în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Dezvoltării”, susţin responsabilii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

La începutul mandatului actualului primar general s-a discutat despre amenajarea unui parc pe terenul respectiv, dar totul a rămas la stadiul de idee.

Chiar dacă proiectul Esplanada a fost îngropat, dezvoltatorul ini-ţial, compania Trigranit, nu a renunţat de tot la planurile din Bucureşti. „Proiectul este în stand-by pe o perioadă nedeterminată de timp pentru că a rămas să fie avizat de mai multe ministere. Dacă acestea îl vor agrea, ar trebui regândite puţin etapele şi termenul de livrare pentru că acum nu se mai poate ob-ţine aşa de uşor finanţare”, a declarat pentru RL Vlad Vâlcea, director de dezvoltare la compania Trigranit.

Al doilea litigiu

Lucrările la un alt proiect, estimat de această dată la peste 700 milioane euro, Casa Radio-Dâmboviţa Center, au fost oprite, după ce Primăria Sectorului 1 a atacat în instanţă planul urbanistic zonal (PUZ). Acolo ar urma să fie construite o roată uriaşă din care să poată fi admirat Bucureştiul de sus, fântâni multicolore şi zgârie-nori care să găzduiască un cazinou, multe magazine şi locuri de distracţie.

Proiectul a fost însă din start unul controversat. „Primăria Sectorului 1 nu se opune construcţiei Casei Radio, deşi consideră că e inoportună pre-zenţa unui complex comercial în centrul oraşului. Acesta va genera un flux de câteva mii de maşini zilnic. În PUZ nu s-a ţinut cont de soluţiile de fluidizare a traficului. Autorizaţia de construire nu se va emite până nu se pronunţă instanţa în cazul procesului”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Încă de la anunţarea proiec-tu-lui Dâmboviţa Center, re-prezentanţii Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) au atras atenţia asupra problemelor de trafic pe care le generează acesta, dar nu s-a ţinut cont atunci de aceste lucruri.

1 miliard euro la atât a fost estimat proiectul Esplanada, situat în apropiere de Piaţa Unirii.

700 milioane euro este suma la care ar fi ajuns controversata investiţie de la Casa Radio.

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ludovic Orban: Voi fi un preşedinte „de multe ori surprinzător”, prezent, implicat, simţitor

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă