18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialFamiliile minerilor chilieni blocaţi în subteran cer indemnizaţii de 12 milioane de...

Familiile minerilor chilieni blocaţi în subteran cer indemnizaţii de 12 milioane de dolari

Familiile a 29 dintre cei 33 de mineri blocaţi de la începutul lui august într-o mină chiliană au depus, joi, la Copiapo (nord) o cerere de indemnizare de 12 milioane de dolari împotriva proprietarilor minei, a anunţat un ales local care consiliază aceste familii, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Cererea de indemnizaţii a fost prezentată joi” Curţii de Apel din Copiapo, principalul oraş din regiune, unde sunt blocaţi cei 33 de bărbaţi, în mina San Jose, a declarat pentru AFP Brunilda Gonzalez, primarul oraşului Caldera, situat în apropierea minei.

Valoarea indemnizaţiei cerute de cele 29 de familii (12 milioane de dolari, respectiv nouă milioane de euro), este o “estimare” calculată în funcţie de alte cazuri survenite în Chile”, a precizat ea. “Dar până la urmă justiţia va fi cea care va decide” valoarea adecvată, a subliniat ea.

Gonzalez a precizat că acest recurs vizează grupul San Esteban, proprietarul minei San Jose, şi că un recurs ulterior ar trebui să vizeze statul chilian. Cererea de indemnizaţii este al treilea plan al ripostei juridice demarate de familiile minerilor de la accidentul din 5 august din mina San Jose.

Familia unui miner, Raul Bustos, a depus deja plângere împotriva conducerii companiei San Esteban şi împotriva organismului public care reglementează industria minieră, Serviciul naţional de geologie şi mine, pentru că i-a permis minei San Jose să se redeschidă în 2008, în pofida unui accident mortal în 2007.

Un grup de 27 de familii a sesizat, de asemenea, justiţia şi a obţinut îngheţarea a 1,8 milioane de dolari din veniturile pe care urma să le perceapă compania pentru vânzarea de cupru, în aşteptarea cererilor de indemnizaţii ulterioare.

Justiţia chiliană, sesizată de Guvern de această dată, a decis de atunci îngheţarea tuturor activelor grupului San Esteban, estimate la 9,7 milioane de dolari, în vederea acoperirii costurilor de salvare, asumate în prezent de stat. Minerii ar trebui aduşi la suprafaţă la începutul lui noiembrie, potrivit autorităţilor.

Cele mai citite

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...

Comandantul armatei ucrainene afirmă că situația de pe frontul de est s-a deteriorat serios

Război în Ucraina. Comandantul Armatei ucrainene afirmă că situația de pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, deoarece rușii au intensificat...

Un fost ambasador american a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în folosul Cubei

Un fost ambasador american a fost condamnat vineri, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat Statele Unite mai multe decenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă