8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialFaliment politic in orasul Bocsa

Faliment politic in orasul Bocsa

Scandalul politic izbucnit in administratia locala a orasului Bocsa (judetul Caras-Severin) a trecut de faza disputelor verbale si a ajuns in instante. Tribunalul are pe rol doua procese in care protagonisti sunt, pe de-o parte, primarul localitatii, Mirel Pascu (PSD), si consilierul local Petru Moldovan (PNL), respectiv sapte consilieri locali si prefectul judetului, liberalul Gavril Soran.


Se cer daune de un miliard de lei

Primul dintre aceste procese se leaga de incidentele petrecute in 20 iunie 2005, cand primarul si consilierul local s-au certat in fata cetatenilor orasului veniti sa ceara explicatii referitoare la neacordarea ajutorului social. Cu acea ocazie, membrul CL le-ar fi spus oamenilor ca nu isi vor primi banii deoarece suma ar fi folosita de primar ca sa-si plateasca nunta. In replica, Mirel Pascu l-a actionat in judecata pe consilier, pentru ca s-a legat de viata lui privata si cere prin instanta daune de un miliard de lei. Edilul a adaugat ca aceasta suma o va dona pentru construirea Bisericii Ortodoxe din Bocsa Romana, daca va castiga procesul.
In schimb, Petru Moldovan a anuntat ca dupa incheierea acestui proces il va da si el in judecata pe primar si ii va cere daune tot de un miliard de lei, bani pe care ii va dona sinistratilor. La prima infatisare, din 17 octombrie, instanta a decis sa dea un nou termen, pentru a-i permite consilierului local sa-si angajeze un aparator.

Intre Tribunal si Curtea Constitutionala

Al doilea proces este determinat de dizolvarea Consiliului Local al orasului Bocsa, decisa de prefectul liberal al judetului, Gavril Soran, in data de 6 septembrie. Hotararea a fost luata de reprezentantul Guvernului in teritoriu deoarece timp de trei luni consecutiv, Consiliul Local nu s-a intrunit, pentru ca cei 9 consilieri ai Aliantei „D.A.” refuzau sa vina la sedinte.
Sapte dintre alesii locali au contestat, insa, la Tribunalul Caras-Severin, ordinul emis de prefect. Ei sustin ca emiterea hotararii de dizolvare a Consiliului Local se bazeaza pe „goluri legislative”. „Apreciem ca aceasta cauza reprezinta o premiera judiciara”, sustin contestatarii in actul trimis instantei. Ei au invocat „neconstitutionalitatea unor prevederi ale Legii 215/2001, care incalca prevederile art. 16, alin. 1 si 2, art. 37 si art. 53 din Constitutia Romaniei”.
Potrivit celor sapte consilieri, vinovat de cele intamplate la Bocsa este prefectul Soran, care nu a considerat dovada de rea-credinta refuzul celor 9 consilieri ai Aliantei de a participa la sedinte, actiune care a avut doar scopul de a forta alegerile anticipate la nivelul orasului. Contestatarii mai solicita Tribunalului sa trimita cauza spre solutionare Curtii Constitutionale.
De cealalta parte, prefectul liberal a spus ca exista deja o decizie a Curtii Constitutionale care a justificat dizolvarea Consiliului Local, pronuntata la 26 noiembrie 2002, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 57 din Legea 215/2001. Magistratii sectiei de contencios-administrativ a Tribunalului au stabilit sedinta in acest proces pentru data de 3 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă