13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialFaliment pentru exploatarea de gaz

Faliment pentru exploatarea de gaz

– Firma americana care exploateaza gazul metan din subteranele Vaii  Jiului si-a intrerupt activitatea.

– Societatea a cerut unei instante din SUA facilitatile acordate prin legea falimentului.

– Pannonian International a intrat pe piata din Valea Jiului in urma cu un deceniu.
compania americana galaxy Energy, care detine si societatea ce desfasoara activitati de prospectare a zacamantului de metan din Valea Jiului, a solicitat unei instante de judecata din Colorado intrarea sub protectia legii falimentului. Galaxy Energy, desfasoara activitati de explorare a zacamintelor de gaze. Prin subdivizia Pannonian International firma controleaza 25% dintr-un proiect de extractie a metanului din minele de carbune din Valea Jiului, desfasurat pe un teren concesionat de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANMR), in suprafata de 5.263 de hectare.

Galaxy Energy a precizat ca, prin intrarea sub protectia legii falimentelor, compania incearca sa-si rezolve problemele de lichiditate prin derularea unui program de restructurare si nu va pierde controlul asupra activelor detinute.
Sorin Radu, reprezentantul Pannonian International in Valea Jiului, a declarat, ieri, ca lucrarile din Valea Jiului vor fi inchise pentru moment.
"Cand s-a facut explorarea zacamantului, am dat peste niste galerii partial inchise, iar dupa primele rezultate nu s-au gasit cantitatile de gaz care sa impuna extragerea", sustine Radu. Acesta a precizat ca exploatarea zacamantului de metan a fost intrerupta, motiv pentru care e normal ca firma sa ceara suspendarea taxei de concesionare.
Pannonian a aparut pe piata Vaii Jiului, cu intentia de a extrage metanul, in anul 1998, cand au inceput negocierile pentru concesionarea unor perimetre miniere. Primul acord al ANMR a fost obtinute in zona Iscroni – Aninoasa, unde se afla stratul 13 al EM Aninoasa.

Americanii au fost interesati de gazele acumulate intre straturile de carbune din subteran si pentru aceasta, in ianuarie 1999, firma americana a incheiat un acord cu CNH, prin care aceasta din urma si-a dat acceptul pentru concesiune, iar sase luni mai tarziu Pannonian a obtinut de la ANRM si permisul de prospectiune. In paralel cu Aninoasa, reprezentantii Pannonian Energy au concesionat mai mlte zacamine, majoritatea care nu mai sunt folosite de CNH. Dupa stratul 13 de al Iscroni, s-a concesionat un perimetru la Lupeni Sud, unde au aparut si primele foreze.

Cele mai citite

Antoine Griezmann se retrage de la echipa națională a Franței!

Antoine Griezmann (33 de ani), atacantul lui Atletico Madrid, și-a anunțat oficial retragerea de la echipa națională a Franței, punând capăt unei cariere internaționale...

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă