13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialFADERE vrea să dea în judecată statul francez, dacă expulzează romii "nejustificat"

FADERE vrea să dea în judecată statul francez, dacă expulzează romii „nejustificat”

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE)  a anunţat, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui francez François Hollande, că va acţiona în judecată „orice guvern” care repatriază în masă romii, întrucât integrarea romilor este „o problemă europeană”.

Astfel, FADERE a arătat că expulzarea romilor din Franţa este „o măsură populistă şi ineficientă” şi că nu este „cinstit” ca drepturile omului să fie „călcate în picioare” pentru a colora o campanie electorală, într-o scrisoare deschisă remisă redacţiei.

Citeşte şi Franţa, prima ţară europeană care respinge accesul României în Schengen pe criterii de RASĂ

„Conform declaraţiilor mai multor politicieni francezi, autorităţile franceze doresc să repatrieze în masă romii de naţionalitate română şi bulgară. Este o măsură populistă şi ineficientă, dar în acelaşi timp şi periculoasă pentru că ea denigrează poporul român şi în mod special românii care lucrează legal şi se bucură de o bună imagine în Franţa”, a afirmat FADERE în scrisoarea deschisă adresată şefului statului francez, ministrului de Justiţie şi primarilor francezi.

Totodată, Federaţia a atras atenţia că descurajează crearea taberelor etnice pe teritoriul unui stat european, iar romii „trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că singura lor şansa pentru a locui într-o ţara europeană este să-şi caute o locuinţa să-şi cumpere sau să-şi închirieze o casă, după care să-şi caute un loc de muncă”.

Astfel, preşedintele FADERE, Daniel Tecu, a anunţat că va da în judecată statul francez sau administraţiile locale care vor expulza romii în masă şi „nejustificat”, pentru încălcarea drepturilor omului.

Citeşte şi Romii, folosiţi în campania electorală din Franţa

Săptămâna trecută, ministrul de Interne francez Manuel Valls a declarat că romii sunt incapabili să se integreze în societate şi că ar trebui să fie trimişi în ţările lor de origine- România şi Bulgaria. Totodată, surse din anturajul preşedintelui François Hollande au arătat că Franţa se va opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014, din cauza celor 20.000 de romi care trăiesc în Franţa. 

Citeşte şi SCHENGEN. Renate Weber critică reacţia autorităţilor române, după declaraţiile oficialilor francezi

În replică, Comisia Europeană a ameninţat din nou guvernul francez cu sancţiuni, ca şi în 2010.  Mai mult, un raport al organizaţiei Amnesty International vorbeşte despre o creştere a numărului romilor expulzaţi din Franţa în ultimii ani: „În 2012, 11.982 de imigranţi romi au fost goniţi din imobile ocupate şi tabere în care locuiau”, un număr care „a crescut foarte puternic în primele două trimestre din 2013, ajungând la 10.174 de persoane, un nivel niciodată atins de la începutul înregistrării acestor date în 2010”. 

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă