12.6 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialFADERE le cere românilor din diaspora să voteze formaţia Voltaj la Eurovision

FADERE le cere românilor din diaspora să voteze formaţia Voltaj la Eurovision

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) le cere românilor din diaspora să voteze piesa României la Eurovision, “De la capăt”, interpretată de Voltaj. Versurile cântecului abordează tema copiilor lăsaţi acasă de părinţi care lucrează în străinătate, informează Mediafax.

“Este pentru prima data când la concursul Eurovision o formaţie românească abordează o temă atât de sensibilă şi anume copiii lăsaţi acasă de părinţi care lucrează în străinătate. În acest moment în România locuiesc în jur de 85 000 de copii care au cel puţin un părinte în străinătate”, arată FADERE. 

Citeşte şi: Eurovision 2015: Trupa Voltaj, mesaj EMOŢIONANT după calificarea în finală. VIDEO

Federaţia aminteşte că a prezentat opiniei publice un proiect de lege în care se încearcă stoparea acestui fenomen. Dacă legea va ajunge în Parlamentul României, părinţii plecaţi la muncă în străinătate vor fi obligaţi să petreacă cu copii lor lăsaţi în ţara cel puţin trei luni pe an, iar Guvernul României va sprijini, parţial şi după caz, deplasarea părinţilor la copii ori a copiilor la părinţi, pentru ca acest lucru să fie posibil. 

Trupa Voltaj, reprezentanta României, s-a calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, marţi seară, de prima semifinală. Concursul se desfăşoară pe scena Wiener Stadhalle, din capitala Austriei.

Artişti din zece ţări, din totalul de 16 participante, s-au calificat pentru finala din 23 mai. Alături de Voltaj, telespectatorii postului public îi vor revedea sâmbătă seară pe reprezentanţii Albaniei, Armeniei, Rusiei, Ungariei, Greciei, Estoniei, Georgiei, Serbiei şi Belgiei.

Ca şi cele două semifinale, finala de sâmbătă poate fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, începând cu ora 22.00.

La conferinţa de presă care a urmat anunţării primilor finalişti, artiştii au tras la sorţi şi participarea într-una dintre cele două jumătăţi ale finalei. Astfel, România intră în cea de-a doua jumătate a finalei, alături de Albania, Rusia, Ungaria, Grecia şi Georgia, iar în prima parte vor putea fi văzuţi reprezentanţii Armeniei, Estoniei, Serbiei şi ai Belgiei.

Citeşte şi: EUROVISION 2015: Ce ţări vor participa la semifinala din această seară

În semifinala de marţi seară au votat pentru Voltaj fanii din Albania, Armenia, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Olanda, Rusia, Serbia, Ungaria – ţări concurente în prima semifinală, precum şi cei din Austria, Australia, Franţa şi Spania – ţări calificate direct în finala de sâmbătă.

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision are loc la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa “Rise Like a Phoenix”. 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

 

 

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

Dacă americanii ar vota acum, Donald Trump ar câștiga alegerile

Un recent sondaj evidențiază o tendință îngrijorătoare pentru Joe Biden, cu doar opt luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Astfel, dacă alegătorii americani...
Ultima oră
Pe aceeași temă