19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFabrica de procesare, vanduta la fier vechi

Fabrica de procesare, vanduta la fier vechi

Prefectura Hunedoara a inceput procedurile pentru rezilierea contractului de concesiune a zacamantului de cuart din cariera Siglau-Uricani (judetul Hunedoara), incheiat intre Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) si o firma din Deva, “Construct Grup International”.
In cei sapte ani scursi de la obtinerea licentei de exploatare, societatea doar a distrus fabrica de procesare a cuartului, care a fost vanduta la fier vechi. Prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, a semnalat in repetate randuri neregulile existente si cere rezilierea contractului. In schimb, reprezentantul “Construct Grup”, fostul prefect al judetului Costel Alic, promite, la fel ca in urma cu patru ani, ca va demara exploatarea, dar a mentionat ca are nevoie de bani. Intre timp, licenta de exploatare este scoasa la vanzare pe piata europeana.

Cel mai pur cuart din Romania, concesionat unei SRL

Afacerea cu cuartul din cariera Siglau-Uricani a inceput in anul 1999, cand SC “Construct Grup International” SRL, reprezentata de fostul prefect de Hunedoara din perioada octombrie 1990-aprilie 1992, Costel Alic, a achizitionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 2,5 miliarde de lei. Investitorul a promis o relansare a activitatii acesteia, mai ales ca in zona respectiva se gaseste cel mai pur zacamant de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitatii, din lume.
Primele cercetari pentru deschiderea carierei de la cota 1.400 de metri au inceput prin anii ‘60, dupa care au fost aprofundate. În 1981, a fost deschisa si sectia de procesare a cuartului din Uricani. Exploatarea in cariera se facea prin perforare si dinamitare, iar dupa sfaramare acesta era adus la sectia de preparatie, unde era spalat, sortat si adus la faza de “faina”.
Chiar si inainte de 1989, acest cuart avea un pret foarte bun pentru Romania acelor vremuri, respectiv 9.000 lei/tona. Dupa 1989, activitatea carierei si a fabricii de procesare a intrat insa intr-un serios declin, care a culminat cu inchiderea acestora, incepand cu anul 1993. Dupa aparitia Legii minelor, in 1999, SC “Cuart” SA a fost scoasa la vanzare, fiind achizitionata de “Construct Grup International” SRL. Doi ani mai tarziu, in 20 mai, aceeasi firma a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si avizul de exploatare pentru cuartul din cariera de pe Siglau.

Credit de milioane de dolari

În baza studiilor si rapoartelor intocmite, firma sustinea ca zacamantul de cuart existent in cariera ajunge pentru inca 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. La acea vreme Alic spunea ca, la un pret de vanzare de circa 1.300 dolari/tona, scazand costurile de productie, cifrate la aproape 171 milioane de dolari, va obtine un profit de peste 400 milioane de dolari. Astfel, SC “Construct Grup International” a obtinut nu numai licenta de exploatare pe 20 de ani, ci si un credit, pentru ca nu mai existau bani in vederea redeschiderii carierei si a fabricii de procesare a cuartului. Printr-un “montaj financiar viabil”, cum il numea chiar Costel Alic, cu “garantia” constituita de drepturile obtinute din exploatarea carierei, a fost obtinuta o suma de cinci milioane de dolari, la care se adauga un depozit bancar de trei milioane de dolari.

Afacerea secolului, cu praf si rugina

În forma prezentata de investitori la vremea respectiva, afacerea cu cuart putea fi catalogata drept “investitia secolului”, dar in timp s-a dovedit a fi doar un “boom” financiar, in conditiile in care aproape nimic nu s-a intamplat la Uricani. Din cele 200 de locuri de munca promise, a ramas doar amintirea, iar putinii angajati care mai existau au fost concediati rand pe rand.
In toamna anului 2001, a fost redeschisa oficial cariera de la Siglau cu o prima si ultima dinamitare a zacamantului. Linia tehnologica ultraperformanta pentru fabrica din Uricani nu a mai venit, in schimb a disparut cu totul vechea fabrica, demolata de investitorii in cuart.
In aceste conditii, pozitia actualului prefect Mariu Cristian Vladu este legitima, mai ales ca exista mai multi investitori interesati de concesionarea si exploatarea zacamantului. “Afacerea este de interes pentru Europa, nu numai pentru Romania. Macar 150 de locuri de munca daca s-ar crea in zona si sa inceapa exploatarea in cariera ar fi bine. Am facut deja demersuri si am cerut in scris presedintelui ANRM rezilierea contractului de concesiune, pentru ca nu s-a intamplat nimic. L-am intrebat de vreo doua ori pe Costel Alic ce vrea sa faca si el m-a intrebat ce am cu el. Nu am nimic cu nimeni, dar la bogatia care este acolo macar 150 de locuri de munca se pot crea. Eu raman vertical si ferm pe pozitie”, a spus Vladu.

Vrea sa deschida cariera, dar instraineaza licenta

Investitorul strategic din Uricani, Costel Alic, sustine insa, la fel ca in anii precedenti, ca nu vrea decat sa deschida cariera si fabrica de procesare a cuartului. “In primavara, prin aprilie-mai, incepem lucrarile la cariera. Pentru etapa a doua ne zbatem sa aducem utilajele la fabrica de procesare”, a precizat fostul prefect.
Reprezentantul “Construct Grup International” crede ca afacerea a stagnat atatia ani din cauza blocajului care se inregistreaza in toate domeniile. Alic a spus insa ca nu dispune de banii necesari si, ca atare, a scos la vanzare pe Internet, cu 20 milioane de euro, licenta de exploatare. “Contractul incheiat cu ANRM interzice acest lucru”, a atras insa atentia actualul prefect.
Cu toate acestea, Alic pretinde ca nu este vorba despre o instrainare, pentru ca intentioneaza sa vanda doar o parte a licentei detinute de el. “Nu este vorba despre o instrainare a licentei. S-a scos la vanzare doar o parte din licenta detinuta de mine”, sustine fostul sef al Prefecturii, care a mentionat ca nu vrea decat sa faca rost de bani pentru continuarea lucrarilor.

Belgienii, interesati de cariera din Siglau

Daca cererea lui Vladu de reziliere a contractului va avea sorti de izbanda, cariera de cuart ar putea fi concesionata catre o firma belgiana, SC “Carbonetta”, care si-a manifestat deja interesul pentru afacere. Compania a fost prezentata ca avand posibilitatea si disponibilitatea de a trece imediat la punerea in aplicare a procesului de exploatare si valorificare a zacamantului si a dezvolta locuri de munca in orasul minier.
Prefectul a mai afirmat ca nu este neaparat nevoie ca afacerea sa fie preluata de cei de la “Carbonetta”, pentru ca exista mai multi posibili investitori interesati de acest zacamant. Vladu a cerut in acest sens reanalizarea contractului chiar dupa numirea sa in functie, in urma unei vizite facute in zona respectiva. El a constatat atunci ca filonul nu este valorificat, in ciuda promisiunilor ferme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă