21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialF64 după 12 ani de activitate: Smartphone-urile iau cu asalt piaţa...

F64 după 12 ani de activitate: Smartphone-urile iau cu asalt piaţa foto-video

F64 împlineşte 12 ani de activitate, timp în care retailerul a devenit lider pe piaţa foto-video din România, în special datorită vânzărilor de aparate DSLR. Viitorul ar putea fi însă diferit, o dată ce DSLR-urile sunt ameninţate de tehnologia mirrorless, iar smartphone-urile ar putea înlocui treptat aparatele foto compacte.

Cu trei centre în Capitală şi un magazin online, F64 şi-a consolidat poziţia pe piaţă anul trecut, când a ajuns la o cifră de afaceri de 18 milioane euro, iar vânzările ar putea creşte cu până în 10% şi anul acesta, potrivit lui Marian Alecsiu, asociat fondator. „Românii cumpără cel mai des accesorii din magazinul nostru, însă dacă vorbim de aparate, atunci cele mai vândute produse rămân DSLR-urile.”

Anul acesta o creştere majoră resimţită pe piaţă au avut-o acesoriile şi aparatele mirrorless. În cazul F64 creşterea a fost de 70% pentru mirrorless-uri (aparate foto fără oglindă, care combină caracterul compact cu performanţele unui DSLR). De asemeni terminalele inteligente precum tabletele sau smartphone-urile au început şi ele să atragă clienţii de aparate foto.

„În ultimii ani, preferinţele românilor în materie de fotografie s-au schimbat o dată cu tehnologia. Astfel, compactele entry şi mid nu mai au viaţă lungă, trendul fiind ca acestea să fie înlocuite de smarphone-uri performante şi DSLR-uri. Deşi noi credem că în viitor mirrorless-urile vor înlocui DSLR-urile, achiziţiile clienţilor noştri spun altceva, DSLR-urile fiind în continuare cea mai achiziţionată categorie de aparate foto. Dar acest lucru nu infirmă faptul că piaţa de mirrorless este în creştere”, a declarat Daniela Becheru, Asociat fondator F64.

Citeşte şi Fost director al Apple: Compania ar trebui să cumpere eBay şi Amazon

Sfârşit de an cu lansare de servicii din telecom

O noutate anunţată de Marian Alecsiu, cu ocazia aniversării celor 12 ani de existenţă a F64, este introducerea serviciilor oferite de operatorii din telecom, pentru sprijinirea vânzărilor de smartphone-uri.

„Avem discuţii avansate cu operatorii de telefonie mobilă pentru a introduce la F64 oferte din gama lor de produse”, declară Marian Alecsiu. Practic un client va putea cumpără de la F64 un smatphone cu tot cu abonament de telefonie mobilă. 

Alecsiu spune că anul trecut compania a fost aproape de a lansa noi centre în alte oraşe din ţară, pe fondul unei creşteri de două cifre, însă începutul mai ezitant al lui 2013 a făcut ca „aceste planuri să fie puse docamdată în aşteptare.”

F64 păstrează partea de consignaţie, un serviciu oferit clienţilor, care stă la originile business-ului. Daniela Becheru, cea care s-a ocupat de lansarea cafenelei F64, spune că magazinul încearcă să-şi extindă partea de servicii, cum ar fi asigurările oferite la gama de produse, inclusiv cele suplimentare, sau chiar activităţile menite să creeze interacţiune între fanii F64, precum cursurile de fotografie.

În aşteptarea lui  „Black Friday”

Pentru fondatorii F64 un eveniment important al acestui an este „Black Friday”, care va avea loc pe 29 noiembrie. Vinerea neagră, ziua în care unele produse pot fi cumpărate şi la jumătate de preţ, va marca începutul sezonului cu reduceri de iarnă. Fondatorii companiei spun că anul acesta vor lua măsuri ca site-ul să reziste mai mult timp avalanşei de clienţi care îl vor accesa în noaptea de 29 noiembrie. De asemeni ei se aşteaptă la vânzări mai mari decât în ediţia de anul trecut a evenimentului.

O dată cu aniversarea celor 12 ani, pe data de 16 octombrie, compania va organiza în centrul de pe bulevardul Unirii un eveniment special, cu diferite surprize pentru clienţi.

F64 are 130 angajaţi, trei centre în Bucureşti şi un magazin online. Centrul de pe bulevardul Unirii este cel mai mare magazin de profil din Europa de Sud-Est.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă