6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialExxon Mobil începe investiţiile în sectorul ucrainean al Mării Negre

Exxon Mobil începe investiţiile în sectorul ucrainean al Mării Negre

Exxon Mobil va investi 735 milioane de dolari în două proiecte de explorare la mare adâncime în sectorul ucrainean al Mării Negre, a anunţat ministerul Energiei de la Kiev, compania americană fiind încurajată de descoperirile recente din largul ţărmului românesc, transmite Mediafax.

Potrivit unui acord încheiat cu guvernul Ucrainei, Exxon va efectua studii seismice şi va fora două puţuri în apele ucrainene, pentru a evalua resursele potenţiale din zonă. Acordul cuprinde un “bonus” de 335 milioane de dolari pentru guvernul de la Kiev şi promisiunea de a investi alte 400 milioane de dolari în lucrările din Marea Neagră.

De asemenea, grupul american pregăteşte lucrări de explorare în sectoarele Mării Negre care aparţin de Bulgaria şi Rusia, trasmite Bloomberg.

Citeşte şi De unde vrea Guvernul să aducă investiţii de 10 miliarde euro

Marea Neagră este aproape necunoscută industriei petroliere, cu mai puţin de 100 de puţuri forate, faţă de peste 7.000 în Marea Nordului. Evoluţia tehnologiilor şi cererea tot mai ridicată din regiune generează interes pentru proiecte de explorare la adâncimi de peste 300 de metri, notează Philipp Chladek, analist Bloomberg Industries.

“Dacă ne gândim la zone neexplorare în Europa, avem Marea Neagră şi zona Arctică. Evident, Marea Neagră este mult mai accesibilă”, a afirmat la rândul său analistul Iain Pyle de la Sanford C. Bernstein, Londra.

Ucraina vrea să încheie în acest an un acord de explorare cu Exxon pentru noi perimetre din Marea Neagră, a declarat pentru Bloomberg o sursă din ministerul Energiei de la Kiev.

Perimetrul Sfiska acoperit de licenţa existentă este adiacent blocului Neptun din apele României, unde Exxon şi OMV Petrom au făcut anul trecut o descoperire semnificativă de gaze. Exploatarea blocului Domino-1 al perimetrului Neptun ar putea produce 6,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, cantitate echivalentă cu aproape jumătate din consumul României.

“În ceea ce priveşte potenţialul general al Mării Negre, Domino-1 stabileşte un precedent bun. Ne aşteptăm să vedem în următori iani programe de explorare în România, Bulgaria, Ucraina şi Rusia”, a declarat pentru Bloomberg Kevin Biddle, director de explorare pentru Europa în cadrul Exxon.

Purtătorul de cuvânt al Exxon, Richard Scrase, a declarat că grupul intenţionează să înceapă în scurt timp lucrările din sectorul ucrainean al Mării Negre.

Cele mai citite

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă