20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialExtrema dreapta castiga teren in Europa

Extrema dreapta castiga teren in Europa

» Cu toate ca Executivul Uniunii Europene ceruse tarilor care si-au programat scrutinul european inainte de data de 7 iunie sa tina rezultatele secrete pana duminica seara, se stie deja ca extrema dreapta progreseaza in alegerile pentru Parlamentul UE.

Alegerile pentru Parlamentul European, incepute inca de joi in anumite tari ale Uniunii Europene, par sa anunte deja o importanta victorie a dreptei si extremei drepte. In Olanda, alegerile s-au incheiat cu un scor important in favoarea partidului de extrema dreapta al lui Geert Wilders, formatiune politica cu numele inselator de Partidul Libertatii (PVV). Rezultatele din Olanda au fost anuntate, desi Comisia Europeana de la Bruxelles ceruse cu insistenta tarilor care si-au programat scrutinul inainte de data de 7 iunie sa nu anunte nici un rezultat si sa astepte pana duminica seara, cand totul va fi cunoscut. Era insa iluzoriu a crede ca toate rezultatele vor putea fi tinute secrete pana duminica seara. Astfel, partidul lui Geert Wilders pare sa fi castigat 4 sau 5 locuri din cele 25 care ii revin Olandei. Wilders este populistul islamofob care s-a facut deja cunoscut comparand Coranul cu Mein Kampf al lui Hitler si care a anuntat ca daca va intra in Parlamentul European va distruge din interior aceasta institutie.

 

Analistii politici estimeaza chiar ca Wilders ar putea obtine un scor mult mai ridicat la viitoarele alegeri generale din Olanda, in masura in care actualele alegeri europene nu au mobilizat decat circa 36% din electoratul olandez, alegatorii conservatori nefiind preocupati de temele europene, dar fiind in acelasi timp gata sa participe in masa la alegeri nationale. Tot asa, in Marea Britanie, unde alegerile pentru Parlamentul European au avut loc tot joi, sondajele realizate la iesirea din birourile de vot par sa indice ca Partidul Laburist al premierului Gordon Brown a pierdut o mare parte din voturile alegatorilor, din cauza scandalurilor recente in legatura cu cheltuielile ministrilor si ale deputatilor din parlamentul national.

Cinci ministri ai guvernului laburist au demisionat in ultimele zile, dintre care unul, James Purnell, ministrul Muncii, a publicat ieri in cotidianul Times o scrisoare in care ii cere premierului Gordon Brown sa demisioneze. De asemenea, in Irlanda, unde s-a votat vineri, se prevede un dezastru pentru partidul centrist aflat la putere, Fianna Fail, in favoarea opozitiei antieuropene conduse de conglomeratul politic Libertas.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă