12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialExtractul românesc de orz verde, unic în lume

Extractul românesc de orz verde, unic în lume

Într-o piaţă de medicamente de uz uman și diverse suplimente alimentare acaparată de produse din import, SOD natural, un extract de orz verde (supliment alimentar) unic în lume, bogat în substanțe cu activitate de epurare a radicalilor liberi de oxigen, se încăpățânează să reziste. Preparatul este și ultima descoperire brevetată de Institutul Cantacuzino, în 1989.

Nu am avut ocazia până acum să ajung vreodată la Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino“. Cât timp am aşteptat să fiu preluată de la poartă am trăit o uşoară senzaţie de uitare în timp a acestui institut care, vreme de decenii, a fost unic în Europa de Est. A fost o senzaţie care mi-a trecut imediat ce am început discuţia cu doamna dr. Lidia Cremer – de la care voiam să aflu povestea unui supliment alimentar, SOD Natural, ultimul produs obținut de institutul românesc.

„De-a lungul timpului, Institutul Cantacuzino a obţinut şi a brevetat mai multe vaccinuri şi imunomodulatoare de uz uman. Inedit, ultimul produs, brevetat în 1989, este de origine vegetală şi se numeste SOD Natural“, îmi mărturisește cu tristețe doamna dr. Cremer, amintindu-și că în urmă cu 30 de ani, când s-a angajat la Cantacuzino, institutul era unul dintre cele mai bine dotate, active și renumite la nivel mondial. „Când am intrat eu în institut, în 1986, exista un laborator de imunologie de înalt pres-tigiu în care mi-am început activitatea.  

Pe vremea aceea se punea accent pe cercetare-dezvoltare de produs pentru a scoate şi a breveta produse cu aplicabilitate la om. Din păcate, în ultimii ani, în Institutul Cantacuzino nu s-a mai produs nimic nou şi, mai grav, s-a renunţat la aproape toate produsele care asigurau piaţa internă cu vaccinuri şi seruri terapeutice şi de diagnostic“. SOD Natural, acest ultim produs brevetat de cercetătorii români de la Cantacuzino, a ajuns să fie „vânat“ după anii ‘90 și de străini, unii venind chiar la București pentru a-l achiziționa.

De ce este un produs unic

Unicitatea acestui produs, pentru care echipa unde lucrează dr. Lidia Cremer continuă încă cercetările, este conferită tocmai de faptul că el este un extract total de orz verde, păstrând nealterate proprietăţile plantei sursă.

Cel mai important efect al SOD-ului natural este cel de contracarare a radicalilor liberi de oxigen, radicali care determină îmbătrânirea celulară. Acest efect este produs de prezenţa unor cantităţi mari din enzime super-oxid-dismutază (SOD) şi din peroxidază. O altă acţiune importantă care recomandă utilizarea SOD-ului Natural este capacitatea acestuia de a neutraliza efectele diferitelor tipuri de radiaţii. Exploziile solare, expunerea prelungită la soare sau la ultravioletele de la solar, radioterapia în diferitele forme de cancer, prezenţa la locul de muncă a din ce în ce mai multe echipamente generatoare de câmpuri electromagnetice, utilizarea excesivă telefoanelor mobile sunt câteva exemple de expunere a organismului uman la astfel de radiaţii în urma cărora sunt generaţi radicali liberi, care pot fi neutralizaţi eficient de această enzimă.

În plus, studiile de până acum au arătat că acest extract total de orz verde conţine vitamine şi minerale în cantităţi semnificative. Prin conţinutul crescut de oligoelemente (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, cupru), fosfor, aminoacizi esenţiali şi vitamine, SOD Natural are importante proprietăţi energizante, fiind recomandat ca fortifiant al organismului în condiţii de stres. El este recomandat nu numai ca un antioxidant extrem de eficient, dar şi ca energizant, pentru persoanele care fac efort psihic şi fizic intens. „Originalitatea acestui produs constă în alegerea materiei prime corelate cu extragerea integrală a pricipiilor active conţinute, cu menţinerea proprietăţilor acestora.

Rezultatele cercetărilor noastre sunt în concordanţă cu cele ale prof. dr. Y. Hagiwara. Precizez că eu personal, în 1997, mi-am susţinut şi teza de doctorat cu acest subiect şi am demonstrat că extractul total de orz verde este cel care păstrează toate proprietăţile benefice ale plantei. În general, când spunem cuvântul extract, ne gândim că el este extras în ceva. Nu, tocmai aceasta este proprietatea care face ca SOD Natural să fie unic. Pentru obţinerea produsului nu folosim solvenţi organici, nu adăugăm conservanţi sau aditivi, iar produsul final este steril. În tot ceea ce există pe piaţă, la noi sau în Europa, nu există un astfel de produs. Există produse similare, dar condiţionate, cu prezervanţi, cu aditivi“, precizează doamna doctor.

Când se iau antioxidanţi

Doamna dr. Lidia Cremer ţine să sublinieze însă că nu se iau suplimente alimentare cu titlu preventiv. Nu trebuie uitat niciodată că nu e bine ca balanţa dintre nivelul radicalilor liberi şi antioxidanţi să se încline într-o parte sau în cealaltă. Nici când sunt prea mulţi radicali liberi nu e bine, dar nici când sunt antioxidanţi în exces. Nu luăm suplimente alimentare de dragul de a lua, sau fără să ne sfătuim cu un medic. „Suntem de principiu că orice supliment alimentar, inclusiv extractul nostru de orz verde, ar trebui luat numai la recomandarea medicului curant. Eu sunt convinsă că o creştere a imunităăii se obţine mai curând printr-o alimentaţie adecvată decât prin suplimente alimentare. Acestea ar trebui folosite numai atunci când este nevoie. Noi recomandăm SOD Natural, aşa cum e trecut în prospect, ca fortifiant al organismului în condiţii de stres, efort fizic şi psihic intens sau în curele de detoxifiere. Are o singură atenţionare, trecută în prospect: orzul conţine gluten, ceea ce îl face nerecomandabil persoanelor cu intoleranţă la gluten. Administrat în dozele menţionate în prospect, SOD Natural nu are efecte secundare. Este un produs cu activitate antioxidantă care, şi în cazul  unor patologii cu caracter inflamator, poate fi asociat cu succes ca adjuvant medicaţiei uzuale. Pentru cei care nu au o afecţiune diagnosticată, ci doar se simt obosiţi după efort fizic sau psihic intens, recomandăm o cură de o lună de zile. Celor cu o patologie diagnosticată le recomandăm să consulte medicul, pentru că  niciun supliment alimentar nu trebuie luat „după ureche“, fără să se ţină seama de agenţii terapeutici din schema de tratament curentă. Vorbind la modul general, unii compuşi din suplimentul alimentar pot interacţiona cu medicamentele, pot contracara efectele unui component din medicament sau pot, pur şi simplu, să nu aibă nici un efect“, consideră dr. Lidia Cremer.

Culturi de orz proprii, netratate chimic

Institutul Cantacuzino, în afara sediului central, mai are şi staţiuni de cercetare, dintre care cea mai importantă este Staţiunea Băneasa, o facilitate deosebit de importantă a acesteia fiind suprafaţa generoasă pe care se pot cultiva plante.

Pentru SOD Natural, se cultivă orz pe o suprafaţă netratată chimic, în condiţii ecologice, fără a se apela la surse externe, totul realizându-se în cadrul institutului. Orzul se cultivă toamna şi se recoltează pe la sfârşitul lui aprilie, atunci când planta atinge 25 de centimetri, înainte de a face primul nod. Când a depăşit această înălţime, orzul, deşi încă verde, îşi pierde din calităţi. Pentru a păstra proprietăţile produsului, succesiunea de operaţii, începând cu recoltarea, tocarea, repartizarea în saci şi depozitarea în spaţii frigorifice, se face în aceeaşi zi, împiedicând astfel contaminarea, respectiv suprainfectarea cu agenţi din mediu.

Avantaje şi dezavantaje

SOD Natural este un produs buvabil, condiţionat în fiole de sticlă, steril. Printre avantajele producţiei de SOD Natural, menţionam posibilitatea de a cultiva orzul în mod controlat. Cel mai important avantaj al produsului constă în faptul că SOD Natural este un produs natural 100%, fără niciun fel de conservant şi niciun adaos chimic. Am observat, tot prin cercetări, spune doamna doctor că, dacă ar fi păstrat în flacoane din plastic, şi-ar pierde din activitate. În fiole de sticlă, activitatea antioxidantă se păstrează nealterată. SOD Natural îşi păstrează cel mai bine principiile active dacă este stocat în frigider, între 4 şi 8 grade, aşa cum este specificat în prospect. Din păcate, în prezent, produsul poate fi procurat doar la institut, acesta fiind singurul dezavantaj. Nu s-a ieşit deocamdată cu el pe piaţa externă, dar am înţeles că există preocupări în acest sens la nivelul direcţiei institutului. SOD Natural nu are efecte secundare, este foarte bine tolerat de organism, aspect verificat prin chestionare completate de cei care l-au folosit de-a lungul anilor.

SOD Natural se produce în continuare, dar paralel se fac şi cercetări sub coordonarea dr. Andreea-Roxana Lupu, în special în scopul optimizării caracterizării produsului şi metodelor de control în conformitate cu standardele internaţionale.

Actuala echipă a institutului duce, deci, mai departe moştenirea fondatorului şcolii româneşti de microbiologie, profesorul Ion Cantacuzino. Iar faptul că profesorul Cantacuzino a fost un vizionar şi a lăsat prin testament Institutul Cantacuzino statului român, cu condiţia păstrării destinaţiei pentru care a fost înfiinţat, mi se pare încă o dată în plus o garanţie că menirea acestui institut va fi dusă mai departe şi cercetările întreprinse aici vor continua să ne facă viaţa mai bună, aşa cum s-a şi întâmplat ani de zile.   

Din câte ştiu eu, a fost ultimul produs patentat înainte de Revoluţie. De menţionat că rezultatele obţinute de acest grup de cercetători au făcut obiectul a 17 brevete înregistrate la OSIM. Produsul denumit SOD Natural a fost brevetat în 1989, ca rezultat al cercetărilor desfăşurate pe parcursul a trei ani de muncă. SOD înseamnă superoxid dismutază, cel mai puternic antioxidant de natură enzimatică.“ dr. Lidia Cremer

Noi facem totul cu forţe proprii. Cultivarea, recoltarea, tocarea (realizate în Staţiunea Băneasa) sunt urmate de obţinerea extractului, conform unei proceduri standardizate, de către echipa coordonată de doamna Fănica Dascălu (cu 33 ani de experienţă). Producţia noastră nu a fost şi nu este la nivelul unei fabrici, dar tocmai acest lucru este poate un factor care induce mai puţin risc. Produsul SOD Natural este controlat permanent, avem acum un sistem foarte bun de control al calităţii. Pentru obţinerea extractului de orz verde nu utilizăm niciun fel de conservanţi care ar putea denatura activitatea antioxidantă a produsului.“ dr. Lidia Cremer

APĂRAREA ORGANISMULUI

Nu radicalii liberi sunt dăunători, ci nivelul acestora

Radicalii liberi contribuie la apărarea organismului față de infecţii bacteriene şi virale, o cale fiind inflamaţia, care în prima ei fază de manifestare este benefică.  Problema e să nu devină exacerbată şi, mai ales, întreţinută/cronicizată. Când se detectează clinic existenţa unui proces inflamator exacerbat, implicit înseamnă că există şi un exces de radicali liberi. Orga-nismul trebuie să lupte ca să contracareze efectele nocive ale acestor radicali în exces. Atunci intervin antioxidanţii (endogeni – proprii organismului – sau exogeni – aduşi de alimente sau suplimente alimentare).

În mod normal, corpul uman îşi activează singur sistemele de apărare, antioxidanţii, dintre care cei mai eficienţi sunt enzimele. Însă, nu întotdeauna, efectele nocive ale radicalilor liberi pot fi contracarate şi balanţa antioxidanţi/prooxidanţi înclină în favoarea celor din urmă. Superoxid dismutaza este cea mai importantă şi cea mai potentă enzimă din gama antioxidanţilor endogeni.

Desigur, atunci când organismul nu se mai poate apăra prin forţe proprii şi are nevoie de o suplimentare cu antioxidanţi, este mai bine să folosim produse naturale decât antiinflamatoare/antioxidanţi de sinteză. Această suplimentare, organismul şi-o obţine de obicei din hrană, principalii antioxidanți din alimente fiind reprezentaţi de vitamine şi minerale. Cantitatea de enzime este mică, uneori insuficientă pentru reechilibrarea balanţei.

Cum a influențat HIV/SIDA apariția SOD Natural

Acest extract de orz verde are o istorie interesantă, care confirmă cele spuse de doamna doctor vizavi de ceea ce presupune meseria de cercetător ştiinţific. De unde ani de zile, zeci de ani de la înfiinţarea institutului de către profesorul Cantacuzino, scopul principal al cercetărilor era obţinerea de seruri şi vaccinuri, prin anii ’70 au început să se intensifice cercetările în domeniul imunologiei, o ştiinţă care practic se regăseşte în orice specialitate medicală. Preocupările grupului de cercetători conduşi de dr. Geza Adalbert Szegli (şeful Laboratorului Imunologie) şi dr. Aurora Herold au fost orientate spre afecţiunile cu caracter inflamator în care stresul oxidativ (un exces de radicali liberi de oxigen) contribuie la declanşarea şi întreţinerea proceselor inflamatorii.

Aceşti imunologi au căutat şi identificat soluţii pentru obţinerea de produse cu caracter antioxidant care să poată contracara acţiunea toxică a radicalilor liberi prezenți în exces. Aşa a apărut gama produselor originale Epurox (de uz general şi de uz oftalmic), proprietate exclusivă a Institutului Cantacuzino. Denumirea Epurox se datorează conţinutului crescut de compuşi cu activitate epuratoare a radicalilor liberi de oxigen. Atunci, acest colectiv a izolat din hematii umane enzime cu caracter antiinflamator/antioxidant, respectiv superoxid dismutaza şi catalaza, care au stat la baza produsului Epurox. Epurox a fost foarte  apreciat şi s-a produs mulţi ani pe piaţa internă, fiind foarte bine tolerat şi cu rezultate clinice remarcabile. Materia primă pentru prepararea Epurox au fost hematiile izolate din sânge placentar şi retroplacentar uman.

Doar că, prin anii ‘85-’86, răspândirea infecţiilor cu HIV a tras un semnal de alarmă şi OMS, pentru a preîntâmpina extinderea SIDA, a sugerat limitarea, pentru ca mai apoi să se treacă chiar la eliminarea, derivatelor de sânge şi implicit a medicamentelor obţinute din acest tip de materie primă, ceea ce a condus la căutarea de surse alternative. Astfel, chiar în condiţiile anilor ‘85-‘86, când documentarea era limitată, cercetătorii din Laboratorul Imunologie au reuşit să identifice în literatura de specialitate alte surse bogate în antioxidanţi. Şi aşa a apărut produsul SOD Natural, obţinut din orz verde, plantă tânără de 25 de centimetri.   

Cele mai citite

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă