19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialExpoziţie de artă în ruinele Cazinoului

Expoziţie de artă în ruinele Cazinoului

Deşi pare greu de crezut, Cazinoul din Constanţa va deveni, pentru câteva zile, gazda unei expozţii de artă. Lucrări ale unor celebri artişti români vor fi expuse timp de două zile pentru publicul larg. ”Cazinoul din Constanţa nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta timp cât cei mai valoroşi artişti de patrimoniu Grigorescu, Petraşcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba, Câlţia vin cu asul din mânecă!”, spun organizatorii, adică o companie de licitaţii de artă, Primăria Constanţa şi Muzeul Judeţean de Artă din Constanţa. Pânzele pot fi admirate în zile de vineri şi sâmbătă.

Mâine are loc vernisajul oficial, pentru presă şi autorităţi. Pe lângă expoziţie, organizatorii au pregătit şi o sesiune de dezbatere pe tema degradării versus conservării operelor de patrimoniu. Întregul eveniment se doreşte a fi o ”mişcare de rezistenţă a naţiunii prin artă”. Cel puţin asta vor organizatorii.

„Colombina în verde“, vedeta expoziţiei

Vedeta expoziţiei este capodopera grigoresciană „Colombina în verde” (valoare estimativă 150.000 – 250.000 de euro), tablou cu o istorie fascinantă, repatriat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de negociere întreprinse de experţii Artmark în sudul Franţei. Capodopera, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier.

Pentru repatrierea capodoperei, s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde” în România. 

Tabloul a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Opera pare a fi intrat iniţial în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti, cu care Nicolae Grigorescu era prieten.

Opera  a ajuns apoi în colecţia lui Eugen Iliescu-Cândeşti (1893-1953), fiului marelui moşier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, şef al organizaţiei legionare din Buzău la 1940. Acesta a fost expropiat, încarcerat şi ucis de către autorităţile comuniste, la Gherla, în 1953.  Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, a fugit în Franţa, luând cu ea două tablouri de Grigorescu. Unul dintre ele era celebra „Colombină în verde“. La Paris, capodopera a fost vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunşi la jumătatea anilor ‘60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.

Soarta Cazinoului, în suspans

În ceea ce priveşte soarta cazinoului, aceasta este încă neclară. Primarul Radu Mazăre a anunţat că nu mai doreşte să vândă clădirea şi că cea mai bună soluţie acum i se pare atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. Găsirea unui investitor s-a dovedit a fi un lucru dificil, în condiţiile în care suma necesară reabilitării este de câteva milioane de euro. Chiar dacă se va apela la soluţia fondurilor europene, clădirea va mai arăta în stadiul actual ani buni de acum înainte, ţinând cont de faptul că procedura de finanţare este destul de birocratică.

Până când îşi va recăpăta splendoarea de altădată, Cazinoul va continua însă să atragă turişti, indiferent de starea în care se află. Când fostul prefect Claudiu Palaz a decisă să permită vizitarea interiorului, mii de constănţeni şi turişi au ţinut să intre să vadă clădirea.  

 
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă