19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialExplozia vulcanului din Islanda a costat economia mondială cinci miliarde de dolari

Explozia vulcanului din Islanda a costat economia mondială cinci miliarde de dolari

Norul de cenuşă provocat de explozia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a amputat cu cinci miliarde de dolari Produsul Intern Brut mondial, a calculat firma de consultanţă Oxford Economics. Conform unui studiu realizat de Oxford Economics la comanda producătorului european de avioane de pasageri Airbus, prima săptămână a „crizei vulcanului” a provocat economiei mondiale pierderi de 4,7 miliarde de dolari, echivalentul a 0,4 procente din PIB-ul mondial săptămânal. Dacă se includ şi perturbările sporadice intervenite ulterior, factura totală se ridică la cinci miliarde de dolari.

Potrivit Agerpres, impactul include pierderile înregistrate de companiile aeriene, evaluate la 2,2 miliarde de dolari pentru prima săptămână de perturbări. În perioada 15 – 21 aprilie, traficul aerian european a scăzut cu 53 de procente comparativ cu săptămâna precedentă, ceea ce înseamnă cu 100.000 de zboruri mai puţin. Dincolo de sectorul transportului aerian şi al turismului, norul de cenuşă a avut un efect indirect şi asupra altor sectoare, prin frânarea şi chiar paralizarea anumitor circuite de distribuţie şi împiedicând numeroşi salariaţi să ajungă la serviciu.

Pe regiuni, Europa a avut cel mai mult de suferit de pe urma exploziei vulcanului islandez, cu o pierdere de PIB evaluată la 2,632 miliarde de dolari, adică peste jumătate din costul total, precizează Oxford Economics. Urmează cele două Americi, cu pierderi de 957 de milioane de dolari, Asia – cu 517 milioane de dolari, şi Orientul Mijlociu – cu pierderi de 591 milioane de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă