Bărbatul, care a fost rănit în explozia produsă la o fabrică de pâine din Brașov și transferat miercuri la un spital din Graz, Austria, a murit, au declarat surse medicale, potrivit Mediafax.
Ion Gavrilescu, în vârstă de 46 de ani, a murit la Graz, unde a fost transferat miercuri, de la Spitalul Judeţean Braşov, în condițiile în care starea sa se înrăutățise.
Citește și: EXPLOZIA de la Brașov: Un muncitor a murit, alți cinci sunt în stare GRAVĂ
Cealaltă victimă a exploziei aflată în stare gravă, o femeie de 51 de ani, este în continuare ventilată mecanic, însă starea ei este stabilă. De asemenea, şi ea urmează să fie transferată la o clinică din străinătate.
La Secţia de chirurgie plastică mai sunt internaţi trei bărbaţi cu vârste între 40 şi 55 de ani, însă starea acestora este bună, fără complicaţii.
Guvernul a decis miercuri că familia bărbatului care şi-a pierdut viața în urma exploziei va primi un ajutor de urgenţă de 5.000 de lei.
Explozia, urmată de un incendiu, s-a produs, joi seară, la fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea Stadionului Tineretului din Braşov, cu câteva minute înainte de finalul meciului FC Braşov – CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal. Flăcările uriaşe au fost surprinse în direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Braşov.
Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, declara că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar în clădire se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină.
Angajaţii fabricii de pâine erau în schimbul al doilea.
Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflaţi în clădire, cinci au fost răniţi, fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, cinci au scăpat nevătămaţi, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, fiind scos de către echipele de intervenţie cu arsuri şi politraumatisme.
Ulterior, bărbatul care a fost scos de sub dărâmături a murit la spital.
Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă şi cu 12 ambulanţe şi SMURD, pe plan local. El a mai spus că a fost instituit planul roşu în condiţiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, spunea că explozia s-ar fi produs din cauza nerespectării concentraţiei pulberilor de făină emanate în spaţiu închis, potrivit primelor cercetări la faţa locului.
O echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează cauzele exploziei.
Citește și: FOTO. EXPLOZIE la o fabrică de pâine din Brașov. Prima măsură a lui Arafat
Clădirea unde a avut loc explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial de explozie, în urma căreia foarte multe cioburi s-au împrăştiat în curţile locuinţelor aflate în apropiere.
Fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov era asigurată la compania Omniasig VIG, poliţa acoperind riscurile de explozie şi incendiu pentru clădire, conţinutul şi utilajele din interior, a anunţat, vineri, asigurătorul. Compania de asigurări a transmis, într-un comunicat, că o echipă a acesteia s-a deplasat la Braşov imediat după producerea exploziei, iar mai multe detalii vor fi anunţate pe măsură ce investigaţiile oficiale aflate în desfăşurare vor permite acest lucru.
Poliţiştii braşoveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au deschis un dosar in rem în acest caz, fiind cercetate cinci infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajator şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajaţi, dar pe parcursul anchetei este posibil să mai apară şi alte aspecte.