6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialExpertii locali strang randurile pentru a opri degringolada turismului

Expertii locali strang randurile pentru a opri degringolada turismului

Turismul de pe litoral are nevoie de o strategie clara de dezvoltare. Factorii locali implicati au participat la un forum de specialitate organizat de Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta si au lansat cateva propuneri pentru relansarea domeniului.

La forum au participat cei mai importanti reprezentanti ai turismului din judet, un expert din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism, precum si doi deputati ai Constantei. Din pacate, unul dintre factorii care ar fi trebuit sa participe la intalnire, prefectul Danut Culetu, nu a fost prezent. Lipsa acestuia a fost semnalata de cei prezenti la discutii.

ANT-ul, in pom

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta turismul la ora actuala este lipsa unor conducatori. Din cauza disputelor politice, Au-toritatea Nationala pentru Turism este „decapitata, nemaiavand nici presedinte, de aproximativ patru luni, dar nici vicepresedinte, de cateva zile. La intalnirea de la Constanta a participat un expert din ANT, Gheorghe Parvulescu, care a sosit la intalnire imbracat in blue-jeans si pulover. Acesta nu a putut oferi nicio solutie la problemele discutate, ba, mai mult decat atat, a declarat ca prezenta lui acolo a fost numai pentru a lua notite si a le transmite mai departe doleantele si propunerile participantilor. Intrebarea fireasca la aceasta atitudine este „cui va trimite expertul ANT aceste propuneri”.

Doua dusuri reci…

Parvulescu a facut, insa, doua declaratii care au venit ca un dus rece pentru participantii la dezbateri. Prima se refera la faptul ca „strategia de dezvoltare a turismului nu este definitivata”. Dupa un sezon dezastruos, guvernantii nu au catadicsit sa faca o analiza serioasa si sa puna pe hartie o strategie pe care expertii in turism o cer de cativa ani de zile. Mai mult, reprezentantul ANT a declarat ca, in opinia sa, o activitate precum turismul… nu se poate planifica pe o perioada indelungata. „Bomba” a venit, insa, putin mai tarziu, cand Parvulescu a declarat ca „tendinta actuala este ca turismul de plaja si litoral sa fie pe locul doi din Europa, cel putin. Imi cereti cam mult sa dau eu un punct de vedere, care nu este inca bine conturat”. Aici se gaseste, de fapt, si explicatia faptului ca nu exista o strategie a turismului de pe litoral: la ce bun, daca acesta a trecut pe locul al doilea in optiunile turistilor, cel putin in ochii ANT?

Unde e prefectul?

Corina Martin, presedintele Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism, regiunea Sud-Est, a pus problema lipsei prefectului Constantei de la acest forum de turism. Ea a precizat ca, la sedinta de acum cateva zile de la Prefectura, cand s-a discutat situatia sezonului turistic 2006, Patronatul ANAT nu a fost invitat, desi acesta reprezinta una dintre cele mai autorizate voci din domeniu, chiar si numai din prisma faptului ca reprezinta 800 de agentii de turism si aduce 90% din turistii de pe litoral. „Am avut un an spectaculos, am avut primul miting de protest al lucratorilor din turism, lucru nemaiintalnit, cel putin la noi in tara. Am trecut prin atatea modificari legislative care, pur si simplu, au bulversat sezonul, iar acum aflam ca prefectul Danut Culetu vrea sa fie vectorul care coaguleaza toate fortele pentru sprijinirea turismului, si asta dupa ce am infiintat prima Comisie de Promovare a Litoralului, in care am reunit toate formele asociative din domeniu, iar pe 15 decembrie vom organiza prima intalnire pentru a stabili ce avem de facut. Daca domnul prefect vrea sa infiinteze alta asociatie, este in regula, desi noi l-am invitat la intrunirile noastre, pentru ca vrem ca Prefectura sa faca parte din Comisia de Promovare a Litoralului. Strategia turismului de pe litoral trebuie sa se faca aici, cu sprijinul tuturor institutiilor centrale si locale. Nu vrem sa se faca politica, nu sustinem partide politice, nu sustinem persoane, ci sustinem initiativele primarilor, ale mediului de afaceri si ale patronatelor din domeniul turismului”, a declarat Corina Martin.

Piata externa, un atu pe cale de disparitie

Presedintele Patronatului ANAT a precizat ca una dintre acuzele care s-au adus la adresa agentiilor de turism este faptul ca nu promoveaza indeajuns de mult turismul intern, aceasta fiind, de fapt, o deturnare de la problemele reale ale domeniului. Agentiile de turism, prin insusi obiectul lor de activitate, vand vacante pe intregul glob, iar faptul ca destinatiile romanesti sunt mai scumpe si mai slabe din punct de vedere calitativ nu trebuie pus pe seama lor. „Avem interes sa vindem vacante pe litoral, dar imi pare rau ca, dupa un sezon catastrofal in turism, ni se spune ca trebuie sa atragem piata interna. Nicio tara cu potential turistic nu castiga, insa, cu propriii turisti. Cetateanul bulgar nici nu intra in statiunile bulgaresti, iar turcii si spaniolii nu se bazeaza pe conationali. Trebuie sa ne axam pe recucerirea pietelor externe, daca acest lucru mai este posibil”, a precizat Corina Martin.

TUI confirma dezastrul

Declinul turismului extern a fost subliniat si de reprezentatul tour-operatorului german TUI, Ciprian Popescu. „Turismul intern este benefic, a fost benefic timp de 16 ani, insa nu face decat sa plimbe o suma de bani in cadrul aceleiasi comunitati, deci nu este o injectie de capital, absolut necesara”, a spus acesta, amintind ca, desi pentru guvernanti litoralul nu este o prioritate, jumatate din structura de cazare a Romaniei se afla aici. „Fragmentarea celeilalte jumatati de infrastructura in diferite nise de piata, de tip cultural, religios, istoric etc., nu creeaza volum, ori industria turismului in Romania este deficitara, printre altele, exact la capitolul volum. Niciun operator din lume nu va putea sa umple un lant de chartere cu turisti care sunt specializati pe turism religios sau turism montan”, a precizat acesta. Ciprian Popescu a mai spus ca „grupul TUI a luat decizia, dupa trei-patru ani de activitate, sa… ia o pauza. Am constatat, evident, ca 2006 este mai bun decat 2007”, a precizat acesta, folosind butada sa preferata pentru a descrie sezonul estival si asteptarile sale. „Aseptam sa se faca ordine in gestionarea turismului si un semnal din partea Guvernului de a iesi pe piata cu un brand de tara cu o strategie de turism. Cand aceste conditii vor fi indeplinite, noi ne vom intoarce in Romania”, a conchis Ciprian Popescu.

Romania? Bulgaria?

Ciprian Popescu a ridicat o alta intrebare interesanta: „Sa ne imaginam un scenariu. Ce se va intampla in conditiile in care, prin admisia in Uniunea Europeana, disparand granita cu Bulgaria si autostrada terminandu-se undeva, in zona Agigea, va exista optiunea, pentru clientul care vine pe litoral, sa semnalizeze la stanga, catre regiunea de nord a litoralului Marii Negre, sau la dreapta, spre cea de sud”. Raspunsul, in opinia lui Ciprian Popescu, este simplu: „Aici actioneaza legea cererii si ofertei. Atat timp cat produsul va fi mai atractiv in sud, nici chiar turistul intern nu este un client fidel, si el va migra catre zona care i se pare mai interesanta. In conditiile acestea, ramanem cu o suma de hoteluri pe care nu mai stim exact cum sa le umplem, pentru ca, tot gratie admisiei in Uniunea Europeana, ar trebui inchis, intr-un fel sau altul, turismul subventionat”.

Aeroportul din Kogalniceanu, pustiu

Ciprian Popescu a vorbit si despre faptul ca, din cauza „incetinelii” autoritatilor din ultimii patru ani, s-au pierdut cateva oportunitati oferite in mod egal de catre operatorii din Germania celor doua zone ale litoralului Marii Negre: Romania si Bulgaria. Astfel, neputand fi finalizate negocierile pe linia turismului si a transportului cu Romania, aeroportul din Varna si cel din Burgas au fost luate de entitati nemtesti, in concesiune pe 49 de ani, ceea ce inseamna ca, cel putin in anul urmator, niciun charter german nu va mai aterzia pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta. De asemenea, vor disparea si investitii importante pe care tour-operatorii germani promisesera ca le vor face. „In aceste conditii, Varna va deveni, mai mult ca sigur, pivotul turismului international, in regiunea litoralului Marii Negre, care inseamna de la Delta Dunarii pana la granita cu Turcia”, a subliniat reprezentantul TUI.

De necrezut!

La forumul de turism a participat si Calin Ile, directorul hotelului IBIS Constanta, afiliat lantului Acoor, cel mai mare lant hotelier european si unul dintre cele mai active din Romania. Acesta a precizat ca, la intalnirile la care participa cu conducerea lantului, prima intrebare care i se pune este „Ce se intampla acolo, la voi?”. „Cred ca principala cauza a situatiei actuale din turism este infrastructura in zona litoralului. Ce sa facem noi, ca hotelieri, daca drumurile sunt murdare, sunt proaste, daca securitatea turistilor nu este pusa la punct? Noi putem sa punem la dispozitie cele mai bune hoteluri din lume, nu cred ca putem sa crestem foarte mult cifra turistilor”, a declarat directorul Ibis. In acest context, Calin Ile a afirmat ca „cei 100.000 de turisti care au venit anul trecut pe litoral reprezinta mai putin decat turistii straini care au stat, anul trecut, in cele doua hoteluri Ibis din Bucuresti”. Acesta a mai spus ca cei care lucreaza la strategiile in turism nu vin din lumea reala a acestui domeniu. Un exemplu in acest sens este ca ei merg, in continuare, pe impulsionarea turismului in lunile iulie-august. „Acest lucru este absurd, pentru ca atunci cererea este mai mare decat capacitatea. Niciodata nu am auzit pe cineva sa se gandeasca sa realizeze evenimente care sa umple capetele de sezon”, a precizat Calin Ile, care s-a referit la show-ul aviatic sau la concertul Shakirei, care ar fi putut foarte bine sa fie sustinut in litoral. Corina Martin a precizat ca exact acest rol il va avea „Asociatia de dezvoltare si promovare a litoralului”, care va fi infiintata saptamana aceasta.

Reorganizare in teritoriu

Angela Zahiu, director al Best Western Union Savoy, a declarat ca s-au facut primii pasi pentru unitatea, la nivel regional, a expertilor din turism. Asociata Patronala Mamaia s-a inscris in Federatia Nationala din Turism, ca si ANAT si Patronatul ANTREC. „Am inceput sa ne unim, sa fim o voce, si ne-a structurat pe zone, asa cum cere Uniunea Europeana”. Vicepresedinte pentru zona Mamaia si Tulcea este chiar Angela Zahiu. „Turismul este lasat de izbeliste, desi are o pondere economica importanta. Eu va propun sa desemnam un reprezentant pentru zona litoralului pe care sa-l impunem Guvernului ca vicepresedinte al ANT, pentru ca noi reprezentam 42% din capacitatea de cazare a Romaniei”, a precizat Angela Zahiu. Acest vicepresedinte ar urma sa reprezinte intregul litoral si sa-i apere interesele. „Punctul cel mai important pe care il supun atentiei este urmatorul: ne vom trezi ca agentii economici care opereaza unitatile de cazare nu le vor putea deschide, pentru ca nu vom avea toate dezideratele necesare ale Comunitatii Europene”, a mai spus reprezentatul Best Western Union Savoy, tragand astfel un serios semnal de alarma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă