16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialExpert Forum cere Avocatului Poporului să conteste ordonanţa Guvernului prin care s-a...

Expert Forum cere Avocatului Poporului să conteste ordonanţa Guvernului prin care s-a modificat regulamentul Curţii Constituţionale, deschizându-se astfel calea abuzurilor

 

UPDATE: ExpertFORUM A SESIZAT AVOCATUL POPORULUI Si CU PRIVIRE LA NECONSTITUŢIONALITATEA OUG 41/2012

Procedura de modificare a legii referendumului este la rândul său neconstituţională. Sesizăm în continuare Avocatul Poporului

 

Expert Forum continuă seria de sesizări către Avocatul Poporului cu OUG 41/2012 care modifică Legea 3/2000 a referendumului, considerând că aceasta din urmă este o lege care reglementează drepturile electorale, iar conform articolului 115 (6) din Constituţia României, ordonanţele de urgenţă nu pot modifica astfel de acte normative. De asemenea, reamintim ca România trebuie sa respecte standardele internaţionale în materie electorală, care prevăd că nu trebuie să se producă schimbări la nivelul legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.

 

În acelaşi timp solicităm public moderaţie din partea Guvernului în a emite Ordonanţe de Urgenţă, un instrument care nu respectă procedura uzuală a emiterii de acte legislative şi dreptul la dezbatere la modul real.

 

De asemenea, îndemnăm cetăţenii să îşi exercite drepturile democratice şi să solicite Avocatului Poporului sesizarea cazurilor de încălcare a normelor constituţionale.

_____________

Restrângerea competenţelor Curţii Constituţionale căreia, prin ordonanţa de urgenţă i s-a interzis să se mai pronunţe asupra neconstituţionalităţii actelor normative emise de Guvern şi Parlament, deschidea calea abuzurilor şi subordonării instituţiilor statului de drept. Cu alte cuvinte, Guvernul şi Parlamentul pot decide ce vor, chiar fără respectarea Constituţiei. Scopul este subordonarea Justiţiei, după eliminarea obstacolului final reprezentat de preşedintele Traian Băsescu. Subordonarea Justiţiei ȋnseamnă salvarea de la ȋnchisoare a politicienilor corupţi. Intre beneficiari s-ar afla Dan Voiculescu, Laszlo Borbely, Tudor Chiuariu, Radu Fenechiu si mulţi alţii.

Expert Forum consideră că acţiunile Guvernului prin care a fost emisă şi publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr 38 din data de 4 iulie 2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sunt iresponsabile şi neconstituţionale.

Pornind de la premisa că legea şi aplicarea Constituţiei nu trebuie să fie opţionale pentru instituţiile statului sau un lux pentru cetăţeni, Expert Forum, prin membrii săi a înaintat astăzi Avocatului Poporului, Valer Dorneanu ( fost deputat PSD) o petiţie prin care solicită atacarea la Curtea Constituţionala a OUG 38/2012- se susţine ȋntr-un comunicat al EXPERT FORUM.

Potrivit legii, numai Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţionala cu privire la neconstituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă. Pentru a-şi asigura supuşenia Avocatului Poporului, premierul Victor Ponta l-a demis pe fostul şef Gheorghe Iancu, ȋnlocuindu-=l cu mai fidelul Valer Dorneanu. Cu toate acestea, Avocatul Poporului este obligat sa sesizeze Curtea Constituţională, ȋn urma unor cereri ale persoanelor fizice sau juridice.

În acest context, „solicităm şi altor cetăţeni îngrijoraţi de stabilitatea democraţiei şi de constituţionalitatea legilor în România să se adreseze Avocatului Poporului, pentru a sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei ordonanţe şi a altor acte similare emise de Guvern” precizează Expert Forum.

Argumentele Expert Forum

 Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale reglementează funcţionarea CC, care este instituţie fundamentală a statului român, al cărui regim juridic nu poate fi modificat prin OUG conform Constituţiei României – art. 115(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
 Expunerea de motive a OUG 38/2012 nu conţine argumente solide care să susţină invocarea urgenţei în acest caz, cu atât mai mult cu cât o propunere legislativă cu un conţinut similar a fost deja aprobată în Parlamentul României şi se află chiar în aceste zile în faţa Curţii Constituţionale care urmează să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea respectivelor prevederi.

„Curtea Constituţională a sancţionat adesea, abuzurile diferitelor Guverne care au utilizat instrumentul Ordonanţei de Urgenţă acolo unde situaţia reglementată nu prezenta urgenţă sau acolo unde nu era permisă de Constituţie utilizarea instrumentului Ordonantei de Urgenţă pe considerentul că acest tip de reglementare încalcă o valoare constitutională esenţială şi anume aceea a respectării Constituţiei. Modificarea legii Curţii Constituţionale prin intermediul OUG 38/2012 subminează practic rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei prevăzut de articolul 142 din Constituţia României.

În consecinţă, semnatarii acestei petiţii vă solicită să interveniţi pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor în sensul respectării Constituţiei atacând la Curtea Constitutională OUG 38/2012 în cel mai scurt timp pentru ca instanţa constitutională să poată restabili ordinea constituţională” susţine Expert Forum.

Cele mai citite

Lewandowski a ajuns cel mai bun marcator din Europa, la 36 de ani!

La 36 de ani, Robert Lewandowski continuă să impresioneze printr-o formă de excepție, devenind liderul marcatorilor din Europa în acest sezon. Cu un hattrick...

Vlad Gherman, transformare radicală. Intervenție de 14 ore!

Vlad Gherman a trecut recent printr-o transformare importantă, optând pentru o nouă intervenție de implant de păr. Implant de păr pentru Vlad Gherman Actorul a mai...

Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă a fost aprobat

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent primul vaccin antigripal care poate fi administrat fără a fi nevoie de un furnizor...
Ultima oră
Pe aceeași temă