Recent, cinci antreprenori în tehnologie și-au prezentat produsele inovatoare în cadrul unui eveniment dedicat startup-urilor din zona de hi-tech.
Axosuits: de la Iron Man la ajutarea persoanelor cu dizabilități
Axosuits este proiectul unei echipe orădene de ingineri care au dezvoltat un exoschelet de mare putere, care fixat pe corp ajută persoanele cu dizabilități să se deplaseze și facilitează recuperarea celor care au suferit accidente. Exoscheletul arată ca un costum robotic, care funcționează pe baterie, astfel că dispozitivul susține greutatea corpului și le permite utilizatorilor să își miște picioarele.
Proiectul a început în 2013, când Andras Kapy si Dorin Hirte, ambii cu studii în inginerie și cunoștiințe de robotică, au decis să lucreze la acest proiect.
CITEȘTE ȘI: WylioDrin, secretul din spatele conceptului de Internet of Things
Flashnet, compania tehnologică din Brașov cu operațiuni globale
Flashnet este o companie de tehnologie multidisciplinară care integrează cele mai recente evoluții de hardware și software pentru crearea și implementarea de sisteme pentru orașe inteligente și o infrastructură mai bună.
Fondată în 2005, Flashnet a pornit ca un integrator de soluții tehnice moderne de comunicare în infrastructurile orașelor, prin combinarea mai multor tehnologii (WiFi, WiMax, PLC), având viziunea de a crea primele orașe digitale din Europa de Est. Compania produce propriul protocol hardware și software pentru aplicații de management de la distanță pentru iluminat stradal, folosind tehnologia și Internet of Things. În prezent, compania are operațiuni în 8 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia și peste 40 de angajați.
CITEȘTE ȘI: Clepsisoft, un sistem care vrea să revoluționeze programele antivirus
SAIA: inteligența artificială în sprijinul detectării precoce a cancerului
Compania Solutions of Artificial Intelligence Applications (SAIA), dezvoltă sisteme bazate pe Inteligență Artificială, pentru detectarea precoce a cancerului, diagnosticul, prognosticul și răspunsul la tratament al acestuia.
i-Biomarker oferă o soluție neinvazivă de a prezice pe baza unor determinări moleculare, cu acuratețe 100%, dacă o femeie ce are în familie cancer de sân va face sau nu cancer de sân în următoarele 18 luni. Inteligența artificială este utilizată pentru a extrage informații/cunoștințe din date complexe de biologie moleculară (Big Data), clinice și imagistice.
„În dezvoltarea acestor teste moleculare pentru cancer, se pornește de la un număr de determinări moleculare de ordinul zecilor de mii (Big Data. Însă, metodele avansate de inteligență artificială, utilizate cu abilitate, sunt capabile să descopere, din date, atât moleculele relevante cât și relația matematică între valorile acestora și diagnostic”, a spus Alexandru Floareș, Președinte SAIA și CEO OncoPredict.
CITEȘTE ȘI: Cum arată ultima inovație în materie de hi-tech construită de români
Green Water Nano Technology propune o soluție de decontaminare a apei
Green Water Nano Technology (GWNT) este o companie dedicată cercetării avansate pentru dezvoltarea şi implementarea de materiale şi technologii avansate destinate depoluării apelor uzate.
Compania a creat UndasNanite, primul material compozit inteligent multifuncțional pentru curățarea eficientă a apelor reziduale. UndasNanite este conceput să funcționeze eficient împotriva tuturor claselor de contaminare a apelor uzate, inclusiv compuși extrem de toxici organici și anorganici, metale grele, cianură de hidrocarburi, etc. Simplitatea UndasNanite permite folosirea acestuia atât de companii mici, cât și în situații de urgență sau în cazul unor calamități naturale.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți construiești propriul joc video
RICAP selectează cele mai promițătoare companii cu tehnologii inovatoare din România și le susține să comercializeze pe piața internațională. RICAP este un proiect realizat de Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală (CRID) şi Larta Insitute (Los Angeles, SUA), implementat cu sprijinul Gea Strategy & Consulting şi finanţat de Romanian-American Foundation.
Proiectele au fost supervizate de Marius Ghenea, Ana Maria Andronic, Ioana Petrescu, consilieră a premierului, dar și de reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
CITEȘTE ȘI: BIMBOT, un robot românesc
</p>