1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO: BIMBOT - Un robot românesc conceput de patru studenți de la...

VIDEO: BIMBOT – Un robot românesc conceput de patru studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală

Patru studenţi de la Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iaşi au ales să se înscrie, în premieră, cu un proiect inovativ din sfera roboticii la un concurs național. Competiția se numește Electro-mobility2015 și se află la cea de-a IX-a ediție. Proiectul lor se numește BIMBOT, iar echipa este formată din Jasmina-Medeea Osman, Ioan-Claudiu Cristian, Bogdan-Ionuţ Chihaia  și  Alex Podaru, din Iaşi, studenți ai Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, Iași.

Competiția este națională, se va desfășura în perioada 8-9 mai 2015, iar câștigătorii vor merge la o etapă internațională. Roboțelul BIMBOT va trebui să treacă prin mai multe obstacole, obiecte și rampe de circuit, să se oprească la anumite semne, culori. Practic va fi ca o mașină care se conduce singură și care interpretează datele din mediul înconjurător.

CITEȘTE ȘI: Google vrea să investească în taxi-uri care să se conducă singure

Numele robotului BIMBOT s-a născut din combinația a două denumiri. Prima este acronimul Facultății de Bioinginerie Medicală din Iași (BIM), iar a doua desemnează o entitate digitală autonomă – BOT, concept pe care-l regăsim și în jocurile video de tip shooter. Boții sunt coduri care generează personaje, în cazul jocului Counter Strike luptători, dotați cu inteligență artificială și autonomi. Cei patru studenți sunt mentorați de către Doru Adrițoi, șef Lucrări din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală din Iași.

CITEȘTE ȘI: Un biolog din Cluj a descoperit trei specii noi de paraziți

Robotul BIMBOT  este compus din elemente de tip hardware: motoare de tip brushless, cu rol esențial pentru sistemul dinamic, reductoarele, care permit ajustarea raportului de forțe din cadrul cuplului motoarelor și a căror componentă este esențială pentru transportul de greutăți, circuitele de comandă și control, placa de dezvoltare pe platforma Raspberry Pi care este și creierul robotului și senzorii utilizați pentru a prelua date din mediu, necesare robotului pentru a analiza mediul și a lua decizii adecvate.

Operațiunile cognitive ale robotului sunt generate de componenta software, ce cuprinde toți algoritmii de preluare și prelucrare a datelor de la senzori, structuri de analiză care îi confera robotului puterea autonomă de decizie în cazul dinamicii și al tipurilor de mișcare. Practic, cu ajutorul senzorilor, robotul vede și simte mediile cu potențial periculos. Nivelul de aciditate, dacă se află într-un mediu umed sau se află în proximitatea unui incendiu.

CITEȘTE ȘI: Cine este programatorul din spatele plăcuțelor Intel Galileo

Atuurile robotului BIMBOT sunt reprezentate de vederea artificială, puterea crescută de analiză a mediului prin intermediul senzorilor și modularitatea sistemului.

Sistemul implementat pentru proiect poate fi extrapolat și la scară mai mare pentru ca are mai multe aplicații. Un astfel de robot poate fi comandat vocal să ducă medicamente în spitale în zone aflate sub carantină, unde personalul uman s-ar expune la factori de risc.

La testele de anduranță s-a stabilit că BIMBOT, cu o greutate de 1,5 kg, e capabil să genereze un cuplu forță și să transporte pe o platformă adecvată până la 4 kg. Ca să înțelegeți forta, e ca și când un om de 70 de kg ar fi capabil să care în spate o greutate de aproape un sfert de tonă.

 

<![CDATA[]]>

It’s alive! :))

Posted by BIMbot on Monday, March 30, 2015

Cele mai citite

Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Într-o discuție susținută la Knesset, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene în cadrul unui...

Poșta Română va închide în următorii ani toate oficiile sale poștale

Directorul general de la Poșta Română, Valentin Ștefan, a anunțat că toate oficiile poștale din România vor fi închise treptat în următorii ani. Poșta...

Amânare pentru compensarea montării repartitoarelor de costuri: termenul mutat la 30 iunie 2025

Românii cu venituri mici care locuiesc la bloc vor beneficia de compensarea plății și montării repartitoarelor, abia anul viitor Conform unui proiect de ordonanță de...
Ultima oră
Pe aceeași temă