În racolarea cadrelor medicale pentru a merge să lucreze în spitale din alte state europene s-a ajuns și la metoda afișelor trase la xerox și lipite pe stâlpi, în coabitare cu anunțuri de genul „închiriez o cameră la două studente sau eleve“. Minimum de efort, maximum de eficiență.
Pe stâlpii de pe străzile Galațiului au apărut afișe potrivit cărora asistentele specializate în medicină generală li se oferă oportunitatea de a lucra în spitale din Norvegia, pentru salarii de la 3.000 la 4.000 de euro. În câteva săptămâni au fost organizate deja două clase de învățare a limbii norvegiene și se poate spune că din această primăvară câteva zeci de asistentelor medicale din Galați vor lua drumul Norvegiei.
Potrivit uneia dintre participantele la cursurile de limba norvegiană, acestea au început pe 5 ianuarie cu două clase și se fac prin Skype, cu o profesoară din Norvegia. Au loc de două ori pe săptămână, marțea și joia și durează câte două ore. După două luni de cursuri, în luna martie va avea loc preselecția de către angajatorii norvegieni și imediat după aceea plecarea. Perioada de lucru în Norvegia va începe cu o perioadă de 3 luni în care vor lucra ca asistente medicale în cadrul unui azil de bătrâni pentru a se acomoda cu sistemul de sănătate din Norvegia și pentru a reuși să vorbească fluent limba norvegiană.
După această perioadă de acomodare, în luna iunie, urmează să fie repartizate și să înceapă să lucreze în cadrul unor spitale. Atât în perioada de acomodare în care vor lucra la azil, cât și în aceea în care vor lucra la un spital, salariul va fi de 3.000 – 4.000 de euro, iar cazarea va fi asigurată gratuit. Transportul este de asemenea gratuit. Doar masa nu e gratuită și trebuie să și-o asigure fiecare.
Principala atracție, salariul
Din punctul de vedere al unei asistente care s-a înscris la aceste cursuri, oferta financiară este consistentă, nu se compară cu oferta sistemului salarial bugetar de la noi. „Acum două luni voiam să plec afară, dar încă ezitam, mai căutam variante, mai vorbeam pe net cu colege plecate. Acum, m-am hotărât. În decembrie am văzut anunțul, am dat telefon, m-am interesat despre ce e vorba și m-am înscris. Sigur că mă atrage cel mai mult partea financiară. La minimul de 3.000 de euro, cu cazare gratuită și transport gratuit, dacă dau pe mâncare, alte cheltuieli și mai trimit și ceva bani acasă și chelui în total 1.500 de euro, tot pun deoparte 1.500 de euro în fiecare lună. Pe când la noi abia reușim eu și soțul meu ca într-un an de zile să punem bani deoparte pentru un concediu vara la mare și un weekend iarna la munte. Socotelile de acasă nu se potrivesc cu alea din târg, dar în mod sigur e mai bine acolo decât aici“, ne-a declarat asistenta medicală.
Potrivit acesteia, nu e lipsit de importanță nici faptul că și condițiile de lucru sunt foarte sigure: „La noi, una-două te alegi cu o infecție intraspitalicească, acolo nu sunt astfel de cazuri sau sunt extrem de rare“. Anul trecut, au absolvit cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ un număr de 102 absolvenţi. Dintre aceștia, 12 erau din diferite ţări arabe și s-au întors să practice medicina în țările lor. Din ceilalți 90 de absolvenţi, 19 au susținut examenul de rezidenţiat în Franţa şi au fost admişi, iar alți 8 au ales Germania, pentru că acolo examenul de rezidențiat constă doar într-un interviu susţinut în cadrul spitalului în care vrea să lucreze. Din cei 58 de absolvenţi rămaşi în ţară, majoritatea au susținut examenele de rezidențiat la Iaşi sau Bucureşti și 45 au luat punctaj de trecere şi au putut să participe la concursurile pentru posturile vacante din spitale. Din 102 absolvenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, numai 45 lucrează în țară.
EXOD Spitalele din Galați au pierdut zeci de medici
În ultimii ani, exodul halatelor albe s-a menținut la un nivel ridicat și la Galați. În 2011, din spitalele gălățene au plecat 16 medici. În 2012 au plecat 13 medici, în 2013 alți 10 medici, iar în 2014 spitalele gălățene au mai pierdut 14 medici. Numai în prima parte a lui 2015 au cerut de la Colegiul Medicilor eliberarea de certificate profesionale curente, documente necesare pentru a putea profesa în state UE, alți 10 medici. Cei care pleacă sunt în general medici specialiști. Efectele încep să fie resimțite în sistemul de stat de sănătate. La Ambulatoriul Spitalului Județean Clinic de Urgență din Galați, la o specializare precum cardiologia, pentru o programare făcută pacientului îi vine rândul peste 4-5 luni sau mai mult de atât.