11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialExodul bolnavilor

Exodul bolnavilor

» Directiva UE privind serviciile medicale transfrontaliere, care s-ar putea aplica de anul viitor, va arunca spitalele romanesti in concurenta de pe piata europeana a serviciilor sanitare.

» Exemplul pacientilor celebri precum presedintele Basescu si premierul Tariceanu, care au ales bisturiul strain, va conta mult in exodul bolnavilor, sustine un politolog.

» In timp ce oficialii din Sanatate pledeaza inca de pe acum pentru operatii in Romania, specialistii in politici publice spun ca din spaga romanii si-ar putea lua bilete de avion.

Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, al carei proiect a fost aprobat de Comisia Europeana si care va deveni operationala din 2009, va arunca spitalele romanesti in concurenta dura cu cele din statele dezvoltate ale UE, ceea ce ar putea antrena exodul bolnavilor romani in Europa de Vest.

Potrivit proiectului directivei, romanii se vor putea trata in spitalele oricarei tari a Uniunii fara aprobare din partea Bucurestiului. "Daca ai nevoie de o operatie de apendicita si nu o faci in Romania, ci in Germania sau in alta parte, unde costa 300 de euro, iar in Romania costa 100, diferenta de 200 de euro o suporti din buzunar", astfel a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, modalitatea in care va fi aplicata directiva. Din punctul de vedere al circuitului financiar, in cazul romanilor care aleg bisturiul strain asigurarile de sanatate vor fi decontate de Romania pentru statul in care se realizeaza tratamentul. Specialistii in politici publice il contrazic insa pe ministru, sustinand ca sensul directivei este sa te poti trata, ca asigurat, in orice stat membru, fara a da bani in plus. "Guvernantii vor incerca sa puna tot felul de piedici acestei directive, pentru ca trebuie sa plateasca, insa nu o sa le mearga si vor pati la fel ca in cazul taxei auto. Nu scrie nicaieri ca trebuie platita vreo diferenta", ne-a declarat Adrian Moraru, expert la Institutul pentru Politici Publice.
Mai mult, in timp ce oficialii din Sanatate sustin la unison ca internarea in spitalele romanesti este mult mai avantajoasa, omitand costurile colaterale ale bolnavilor, precum spaga pentru medici, asistente si infirmiere (nedecontata de asigurarile de sanatate!), specialistii in politici publice apreciaza ca deschiderea pietei europene a serviciilor medicale va lovi puternic in sistemul nostru sanitar.

Astfel, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, este sceptic in ceea ce priveste implementarea intr-un timp scurt a directivei privind serviciile medicale transfrontaliere. Din punctul sau de vedere, spitalele romanesti nu vor ramane fara pacienti, iar directiva nu este simplu de aplicat deoarece nu exista inca o privire unitara asupra tratamentului. "Ca sa se deconteze serviciile, ele trebuie sa fie codificate la fel: pentru acelasi diagnostic, in aceeasi boala, sa primesti acelasi tratament", ne-a declarat dr. Vlad Iliescu. Despre pacientii romani care vor opta pentru tratamente in strainatate, secretarul de stat spune ca acestia pleaca deja la clinici din afara tarii, dar suporta integral cheltuielile. Iliescu mai afirma ca directiva europeana priveste doar serviciile publice, nu si spitalele private: "Nici un serviciu de securitate sociala nu o sa plateasca un tratament intr-un spital privat".

Totusi, acest proiect poate aduce si avantaje Romaniei, viseaza oficialul guvernamental. "Pe noi ne-ar avantaja o astfel de directiva, deoarece serviciile medicale din Romania, la o calitate comparabila, sunt mai ieftine decat in alte tari. O tara mai bogata ar accepta mai usor sa plateasca un tratament in Romania, avand in vedere ca o operatie pe cord in Marea Britanie costa 20.000 lire sterline, in timp ce in Romania se efectueaza la jumatate de pret", a concluzionat Iliescu.
Potrivit lui Adrian Moraru, directiva UE va scoate la lumina lipsa reformei in Sanatate prin antiteza cu serviciile medicale straine: "Este vorba de competenta acelor medici, de calitatea serviciilor pe care le primesti acolo. Nu m-ar mira ca directiva sa fie blocata in Romania prin tot felul de smecherii". Expertul IPP mai arata ca spaga data in spitalele romanesti poate fi egala cu costul unui bilet de avion pana in tarile cu un sistem medical eficient.

» VIP-urile au fugit din spitale
Politicienii cu probleme medicale mai serioase au preferat spitalele din tarile UE, dand prin aceasta de gandit electoratului lor. Diagnosticat in primavara anului 2006 cu "hernie de disc cu protuzie intracanalara la nivel L3-L4 si L4-L5 cu fenomene de tip neurologic", pacientul Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei, a parasit Spitalul Elias si a ales sa fie operat intr-o clinica din Viena, la recomandarea comisiei de medici special infiintate la Ministerul Sanatatii. seful statului a platit din propriul buzunar costul operatiei – 20.000 de euro. Daca ar fi existat inca de atunci directiva europeana, statul roman ar fi fost obligat sa-i dea banii (sau macar o parte din ei) inapoi. Acest lucru este valabil si pentru premierul Tariceanu, care, dupa accidentul de motocicleta, s-a operat la genunchi in Franta, in toamna anului 2006, pe motiv ca spitalele noastre nu aveau aparatura necesara.
Politologul Cristian Parvulescu sustine ca aceste exemple ilustre vor cantari greu atunci cand romanii isi vor putea alege spitalul in care sa fie operati: "Bineinteles ca, daca va exista aceasta oportunitate (directiva – n.n.), astfel de cazuri vor stimula exodul bolnavilor, pentru ca ele au demonstrat ca sistemul nostru sanitar este ineficient".

Cele mai citite

Hezbollah confirmă moartea lui Hashem Safieddine, succesor al lui Hassan Nasrallah

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah confirmă miercuri moartea lui Hashem Safieddine, prezentat drept succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea mişcării proiraniene, după ce armata...

Israelul a lovit de zece ori în suburbiile sudice din Beirut miercuri seara

Agenţia de presă libaneză Ani a anunţat miercuri seara zece lovituri israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, după...

Hezbollah confirmă moartea lui Hashem Safieddine, succesor al lui Hassan Nasrallah

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah confirmă miercuri moartea lui Hashem Safieddine, prezentat drept succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea mişcării proiraniene, după ce armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă