Asupra Romaniei si Poloniei planeaza suspiciunea ca ar gazdui inchisori secrete ale CIA unde detinutii, membri importanti ai retelei teroriste Al Qaeda, ar fi interogati sub tortura. Acuzatiile, deosebit de grave, au fost formulate de organizatia Human Rights Watch si, desi au fost dezmintite de Bucuresti si Varsovia, risca sa aduca ambelor tari Ð una candidata la aderare, cealalta membra UE Ð un renume prost pe plan european. Subiectul a provocat o furtuna in presa internationala, care nu a ratat ocazia de a se rafui inca o data cu Administratia Bush.
O prima remarca: pana ieri, nici Agentia Centrala de Informatii a SUA, nici Administratia americana nu au avut vreo reactie la dezvaluirile din „Washington Post”, potrivit carora in opt tari, printre care cateva „democratii” din Europa de Est, ar exista o retea secreta de inchisori ale CIA. O tacere echivoca, sparta insa de Human Rights Watch (HRW). Directorul acestei renumite organizatii pentru apararea drepturilor omului, Tom Malinowski, a reluat mai vechea informatie ca, pe rutele avioanelor CIA care au transferat suspecti teroristi detinuti din Afganistan, se numara locatii din Romania si Polonia. Iar de la „locatii” la „locurile negre” („black sites”) Ð cum sustine „Washington Post” ca sunt denumite neconventional inchisorile CIA Ð n-a mai fost decat un singur pas.
Despre rutele incriminate – ce includ zboruri ale unui Boeing 737 N313P din Afganistan la Timisoara (10 ianuarie 2005) ori de la Timisoara la Bucuresti si apoi la Palma de Mallorca (26-28 ianuarie) Ð presa a mai scris. Noua este banuiala ca prizonierii transportati pe calea aerului au fost si sunt tinuti in inchisori din Romania si Polonia pentru a fi interogati in conditii dure, lipsiti de asistenta juridica, incalcandu-se astfel conventiile internationale semnate de cele doua tari.
Malinowski a declarat ca HRW este „sigura in proportie de 90 la suta” ca aeroportul Szymany din Polonia a fost folosit de CIA. „Este un aeroport obscur, situat intr-o zona rurala, foarte aproape de o baza a serviciilor poloneze de informatii”, a precizat el pentru ziarul britanic „The Times”. Directorul HRW a adaugat ca a doua locatie importanta din Europa de Est este baza militara aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania. Potrivit lui Malinowski, exista dovezi solide, inclusiv inregistrari de zbor ale avionului CIA care a transportat detinutii din Afganistan, ca Polonia si Romania se numara printre tarile care permit agentiei americane sa opereze centre de detentie secrete pe teritoriul lor.
„Suntem destul de siguri ca asemenea centre exista cel putin in Polonia si in Romania”, a mai spus directorul HRW.
Negatii pe toata linia
La fel ca in Romania, mai multi oficiali polonezi de rang inalt au dezmintit acuzatiile. „Nu detinem teroristi si nu-i interogam”, a declarat Jerzy Szmajdzinski, fost, pana la inceputul acestei saptamani, ministru al Apararii. „Am impresia ca acest caz nu se refera la Polonia”, a spus si ex-ministrul polonez de Externe, Adam Rotfeld, in timp ce noul secretar de stat care se ocupa de serviciile secrete, Zbigniew Wasserman, crede ca existenta inchisorilor CIA in Polonia ar constitui „un atentat impotriva sigurantei cetatenilor si a tarii”. Reactii similare s-au inregistrat si in alte state din regiune Ð Ungaria, Slovacia, Bulgaria.
Incompatibili cu valorile europene
Gazduirea de inchisori secrete ale CIA pe teritoriul statelor UE este incompatibila cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii (adoptata in 2001) si cu criteriile politice de aderare, a declarat ieri purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini. Dezvaluirile din „Washington Post” si acuzatiile lansate de HRW au determinat parlamentarii europeni sa ceara demararea urgenta a unei anchete, relata EUObserver. Parlamentarul liberal britanic si membru al Comisiei pentru Libertati Civile din Parlamentul European, baroneasa Sarah Ludford, a declarat ca va cere comisarului Franco Frattini „sa verifice urgent informatia”.
Ea a adaugat ca, daca presupusa implicare a unor tari din UE ar fi demonstrata, „acest lucru ar avea consecinte devastatoare pentru credibilitatea organizatiei in privinta impunerii respectarii drepturilor omului si a statului de drept”. Europarlamentarul ecologist olandez Kathalijne Buitenweg, considera ca Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, ar trebui sa clarifice „daca drepturile omului sunt incalcate de o tara din UE sau de un stat candidat la aderare”. Directia generala Justitie a Comisiei Europene a anuntat ca va face investigatii „de natura tehnica”. La randul sau, Comitetul International al Crucii Rosii a cerut acces la detinutii din astfel de centre.