8.4 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecialExercițiul Danube Protector, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, s-a ținut în...

Exercițiul Danube Protector, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, s-a ținut în ciuda traficului intens

Exercițiul Danube Protector, care include trageri cu muniţie reală la vărsarea Dunării în Marea Neagră, pe braţul Sfântu Gheorghe, s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă, în ciuda traficului intens de nave, a declarat, marţi, presei, comandantul Flotilei fluviale Mihail Kogălniceanu, comandorul Marcel Neculae, la finalul unei secvenţe din cadrul exerciţiului.

El a amintit că Delta Dunării este o zonă dificil de apărat, însă navele fluviale şi subunitatea de infanterie marină au capacitatea de a proteja acest teritoriu.

“Traficul e intens. Vorbim de perioada încă suficient de activă din punct de vedere al tranzitului de cereale din Ucraina spre strâmtorile turceşti şi dincolo de acestea. Mare parte din nave, în pofida faptului că prin instituţiile specializate ale Forţelor Navale, au fost notificate că acest raion este interzis pentru navigaţie, sunt unele care navigă la limita raionului şi, ca urmare, pentru a menţine activităţile cu grad maxim de siguranţă, suntem nevoiţi să intervenim pentru a le redirecţiona spre raioanele de larg, să nu punem în pericol navigaţia. În timpul exerciţiului de astăzi (marţi, n.red.), 15 nave au tranzitat zona de coastă în care am organizat raionul maritim pentru executarea tragerilor”, a afirmat comandorul Marcel Neculae.

Comandantul Flotilei fluviale Mihail Kogălniceanu a amintit că în ultimele opt luni prezenţa Forţelor Navale la gurile Dunării este constantă.

“Din data de 24 de februarie, când Rusia, în mod neprovocat, a invadat Ucraina, săptămânal, la gurile de vărsare a Dunării, în special pe zona de trafic maxim, vorbesc aici de canalul Sulina, care a preluat peste 80% din traficul de cereale dinspre porturile fluviale ucrainene şi româneşti, o capabilitate puternică respectiv printr-un ciclu operaţional un monitor şi o vedetă blindată asigură permanent siguranţa de navigaţie pe canalul Sulina, cât şi liniştea cetăţenilor dinspre mare şi fluviu la gurile Dunării”, a menţionat comandorul Neculae, potrivit agerpres.ro.

Exercițiul Danube Protector s-a desfășurat la vărsarea Dunării în Marea Neagră, Delta Dunării fiind o zonă greu de apărat acum

El a mai spus că Delta Dunării este o zonă “foarte greu de apărat”.

“Este o zonă foarte greu de apărat, având în vedere lipsa comunicaţiilor terestre, formele foarte variate de relief, vorbim de zone împădurite, mlăştinoase, o reţea foarte bogată de canale şi ape interioare, fac foarte anevoioasă manevra de forţe şi mijloace în această zonă de responsabilitate, navele de luptă fluviale cu subunităţi de infanterie marină fiind singura capabilitate dedicată acestui gen de misiuni, dispunând de mobilitatea dată de nave şi de ambarcaţiunile Infanteriei marine, capabile să se disloce în timp foarte scurt dintr-un raion în altul şi să execute o misiune de foc asupra elementelor adverse pătrunse în dispozitivul de apărare”, a declarat comandantul Flotilei Mihail Kogălniceanu.

Potrivit unui comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), peste 300 de militari din Flotila Fluvială participă, în perioada 16 – 21 octombrie, la exerciţiul “Danube Protector” al forţelor navale fluviale, desfăşurat pe braţul Sfântu Gheorghe şi la gurile Dunării.

Militarii au la dispoziţie două nave tip monitor şi două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie “Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, patru vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale “Amiral Gheorghe Sandu”, un remorcher fluvial, o şalupă fluvială rapidă, o navă de comandament aparţinând Grupului 325 Logistic Tulcea, şapte ambarcaţiuni rapide de asalt ale Regimentului 307 Infanterie Marină “Heracleea”, remorcherul maritim de intervenţie cu scafandri “Grozavul”, cu un detaşament de scafandri EOD la bord şi un detaşament de scafandri fluviali.

“Exerciţiul naval cu trupe în teren este bazat pe un scenariu fictiv, care este adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii. Obiectivul urmărit este ridicarea nivelului de instruire al echipajelor navelor pentru executarea întrunită a unei secvenţe dintr-o operaţie de apărare desfăşurată pe teritoriul României”, se mai menţionează în comunicatul SMFN.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cinci marinari ucraineni sunt în grevă pe o navă germană în Portul Constanța

Cinci cetăţeni ucraineni, membri ai echipajului navei fluviale Argo, sub pavilion Germania, încărcată cu 1.000 tone de grâu, care a sosit marţi în Portul...
00:01:04

Pompierii luptă cu un incendiu mare în Philadelphia

Fumul și flăcările au cuprins acoperișurile a cel puțin două clădiri, în timpul unui incendiu în cartierul Francisville din Philadelphia luni (19 februarie), potrivti...

Cum câștigi bani lucrând ca student din cămin

Poți câștiga bani dacă ești în cămin și chiar îți dorești asta, iar pentru a face asta, trebuie să ții cont de câteva lucruri....
Ultima oră
Pe aceeași temă