9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialExercițiu NATO cu 20 de aeronave în Slovenia. Rusia verifică acțiunile militare

Exercițiu NATO cu 20 de aeronave în Slovenia. Rusia verifică acțiunile militare

14 țări membre NATO și două țări partenere au trimis militari și aeronave la exercițiul Adriatic Strike 2015, organizat în perioada 1 – 6 iunie în Slovenia.

Rusia a anunțat că trimite inspectori care să urmărească programul exercițiului, pe motiv că legislația internațională îi permite o asemenea verificare.

La exercițiu participă 450 de militari, dintre care 200 din țara gazdă, Slovenia, precum și 20 de aeronave. Dintre acestea se remarcă elicopterele Cougar 532 și Bell 412 ale Sloveniei, precum și avioanele Gripen ale Ungariei.

România participă la exercițiul aerian cu două elicoptere IAR 330 Puma Socat și cu 23 de militari de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

Principalul punct de decolare și aterizare din cadrul exercițiului va fi Baza Aeriană Cerklje din nord – estul Sloveniei, unde se află singurul aeroport militar al acestei țări.

Unul dintre cele mai importante puncta ale exercițiului din Slovenia va fi testarea unui nou sistem ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – culegere de informații, supraveghere și recunoaștere) denumit SCAR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă