3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialExercițiile fizice influențează performanța școlară

Exercițiile fizice influențează performanța școlară

Examenul de capacitate tocmai s-a încheiat, cel de bacalaureat mai are puțin, iar admiterile la facultate se apropie. Toți ne dorim performanțe școlare. Ele sunt însă legate și de un aspect ce la o primă vedere pare a nu avea legătură directă. Și totuși, mișcarea influențează performanțele școlare, după cum dovedesc tot mai des studiile făcute de specialiști.

“Toate cercetările derulate pe tema legăturii dintre nivelul de activitate fizică și performanțele cognitive ale copiilor au demonstrat că exercițiile fizice – fie de întreținere, fie de recuperare, fie de prevenție – îmbunătățesc categoric capacitatea celor mici de a gândi și de a memora”, spune Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal al Infant Kineto Clinic.

Cea mai recentă cercetare realizată pe acest subiect este una olandeză și demonstrează că persoanele care fac mișcare la patru ore după ce au întrerupt sesiunea de studiu, rețin cu 10% mai bine informațiile noi, comparativ cu cele care nu fac mișcare deloc sau care fac sport imediat ce au terminat de învățat. De ce este nevoie de acel interval de patru ore? Deși mișcarea eliberează în corp dopamină și noradrenalină, efectele psihologice ale sportului, imediat după exercițiu fizic, par să creeze anumite interferențe între informația studiată și formarea de noi amintiri.

Un alt studiu, american de această dată, a demonstrat de curând că o scurtă sesiune de exerciții fizice înaintea unui test la matematică le-a crescut performanțele academice elevilor.

Anumite exerciții ajută mai mult decât altele în creșterea performanțelor cognitive. „În cazul copiilor perfect sănătoși, activitățile clasice sunt cele mai recomandate – mersul, alergatul, săriturile, săritul coardei etc. În cazul copiilor care au anumite posturi incorecte cum sunt torticolisul, talvalgul etc. ori au cifoze sau scolioze, exercițiile cu un kinetoterapeut specializat în lucrul cu pacienții de vârste mici sunt cele care dau cele mai bune rezultate.

Auzim deseori de la părinții copiilor pe care îi tratăm că, odată cu dezvoltarea neuromotorie, remarcă și îmbunătățirea performanțelor școlare. Mișcarea făcută corect favorizează și memoria”, explică specialista celui mai modern centru dedicat dezvoltării armonioase a copiilor.

Conform acelorași studii, elevii din școlile unde nu a fost redus numărul orelor de sport par să aibă rezultate peste nivelul celor care au scăzut timpul acordat sportului. „Explicația poate fi în îmbunătățirea circulației sangvine care încurajează procesele de oxigenare a tuturor  țesuturilor din organism, implicit a creierului. Și puterea de concentrare este corelată cu mișcarea fizică. Copiii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de control cognitiv și „prescrierea” sportului poate fi o soluție în cazul celor care se confruntă cu problema deficitului de atenție. Rezultatele kinetoterapiei sunt foarte bune în cazul copiilor cu ADHD, în privința îmbunătățirii puterii de concentrare”, afirmă psihomotricianul Claudia Drăgan.

Experții în kinetoterapie pediatrică de la Infant Kineto Clinic recomandă minimum o jumătate de oră de mișcare în fiecare zi pentru copii, indiferent de orele de sport din școală, al căror număr este oricum insuficient, în opinia specialiștilor.   

Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Incident armat la secția de votare din Giroc și suspiciune de fraudă la vot în Făget

Polițiștii din Timiș au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor Un bărbat în vârstă de 60 de ani, fost cadru...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă