Nu pot sa spun cu exactitate ce calificative au obtinut cursantii la scolile de vara de la Mamaia si Vatra Dornei. Organizatorii ne asigura insa ca nici un cursant nu a coborat sub exceptional. Totusi, circula si parerea ca la intalnirile amintite s-au taiat frunze la caini intr-o veselie, liderii PSD si PNL, fiecare in gradina lui, avand ocazia sa-si etaleze cu predilectie discursurile oratorice cu tenta electorala. In definitiv, astfel de convocari nu sunt decat niste exercitii asemanatoare cu aplicatiile militare de odinioara de la Capul Midia, unde se tragea munitie la greu pentru lovirea unor tinte plutitoare. Faptul ca s-a vorbit de reforma electorala, de doctrine si putin de morala nu inseamna ca s-a facut un pas inainte.
La Vatra Dornei, liderul Mircea Geoana a gasit de cuviinta ca este momentul sa lustruiasca imaginea PSD prin autoslavirea unor merite de pe urma carora partidul a patimit in 2005. Mai era putin si baronii deveneau sfinti, iar unii ca Vanghelie, calugari la schiturile ascunse prin codrii Moldovei. Junii social-democrati nu prea au inteles de ce au fost invitati. Au cascat gura la cotoii PSD, visand la „Generatia 2008” de care vorbea Geoana asta-primavara. Despre deconspirarea politicienilor inhaitati cu Securitatea s-a vorbit in soapta, verificarea dosarelor fiind considerata nepotrivita pentru momentul actual. Nu sunt atat de fraieri pesedistii incat sa se lege la cap degeaba! Stiu sa-si apere interesele. Mai confortabil este sa ataci Grupul de la Cluj decat sa vorbesti de igienizarea propriului partid. S-o faca liberalii si pedistii in partidele lor, ca au destui informatori si turnatori dati in gat de CNSAS, nu noi! – ar spune Geoana, suparat rau pe Vasile Dancu pentru ca si-a permis sa spuna despre el ca este „cam moale” pentru PSD. Au urmat amenintarile cu sanctiunea adresate politicienilor de la Cluj. Ruptura este evidenta. Dispare orice urma de sustinere a lui Geoana. Tocmai acum, cand se vorbeste de un iminent congres extraordinar pesedist. Inclusiv de o eventuala alianta cu PIN-ul lui Gusa, chiar in conditiile in care fostul secretar general al PSD a sustinut ca Miki Spaga este ofiter de securitate. Un lucru este insa foarte clar, acela ca in plin scandal generat de deconspirarea cadrelor care au facut politie politica conducerea fostului partid de guvernamant s-a dat la fund saptamani in sir. A preferat sa-i lase pe altii sa raspunda de igienizarea clasei politice. Macar la o scoala de vara sa fi vorbit Geoana de moralitatea subreda a politicienilor din partidul sau! N-a facut-o.
Liberalii, mai atenti, par dispusi sa renunte la serviciile politicienilor compromisi moral. Au declarat-o mereu. La Scoala de vara de la Mamaia, Tariceanu a anuntat ca nu se mai pune problema unui dialog cu membrii de partid liberali acuzati de colaborationism cu una din directiile fostei Securitati. Fapt probat atat in cazul Mona Musca, recent dovedita ca a turnat, cat si in ceea ce priveste statutul deputatului Ioan Ghise, aflat, la randu-i, la un pas de excludere din PNL. Spre deosebire de democratii lui Boc, oamenii lui Tariceanu, cel putin la acest capitol, trec de faza exercitiilor politice in zona deciziilor pragmatice cu efecte in plan electoral. Parca au inteles mai bine decat colegii lor din Alianta importanta demersului CNSAS privind actiunea de deconspirare inainte de intrarea in UE. Sa vedem daca si in cazul Patriciu vor schimba macazul. Dupa intalnirea oficialilor PNL si PD de luni seara, cand s-a vorbit de o pace, dar cu pistolul sub perna, sunt premise ca apelul lui Basescu sa fie incurajat. Nu de exercitii de imagine este nevoie acum, ci de o participare reala cu masca lui Zorro data jos de pe figura. Altfel totul este pierdut.