Executia de la cabana Capatana, din Vetel, unde, marti seara, doua persoane au fost ucise cu o pusca de vanatoare, nu este prima infractiune de acest gen comisa in judetul Hunedoara. Suspectul Victor Marian, de 60 de ani, pare sa se fi inspirat din faptele de arme ale mai celebrului sau „mentor”, Benjamin Jian, tot din Hunedoara, care, in urma cu cativa ani, a executat prin acelasi procedeu nu mai putin de 5 persoane. In cazul in care Marian va fi inchis in Penitenciarul Arad, are toate sansele sa-si intalneasca „profesorul”.
Amantii nevestei si soacra, executati fara mila
Benjamin Jian, 51 de ani, din Subcetate, a fost condamnat, in 1995, pentru uciderea cu sange rece – cu o pusca de vanatoare – a 5 persoane. Acuzat de omor deosebit de grav, lipsire de libertate in mod ilegal si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, el a recunoscut, in fata instantei, omorurile.
Barbatii lichidati, rand pe rand, cu ajutorul armei de vanatoare, au fost suspectati ca ar fi fost amantii nevestei sale, in perioada in care criminalul a ispasit alte pedepse privative de libertate. Pentru ca razbunarea sa fie totala, la final a venit si randul soacrei sale, care a fost executata in propria locuinta.
Anterior, Jian mai fusese condamnat de patru ori, in principal pentru furturi si inselaciuni. Inainte de 1989, el a actionat prin satele banatene, fiind profilat pe furtul salbelor de aur. Peste 300 de persoane au depus plangeri in acest sens.
O tentativa de inducere in eroare a CEDO
In aprilie 2004, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a respins reclamatia lui Benjamin Jian, care a sesizat instanta europeana ca in inchisoare este supus la torturi si rele tratamente, totodata acuzand Statul Roman de interzicerea dreptului la corespondenta si religie. „CEDO a dat castig de cauza Guvernului in cauza Beniamin Jian impotriva Romaniei, hunedoreanul incercand sa induca in eroare judecatorii europeni prezentand acte false. Este pentru prima data cand este respinsa de catre CEDO o reclamatie privind abuzul de drept”, a declarat, la vremea respectiva, agentul guvernamental Bogdan Aurescu.
Tot atunci, oficialul roman a comunicat un lucru incredibil: detinutul incercase sa induca in eroare judecatorii europeni prin prezentarea de acte false, respectiv o plangere penala impotriva autoritatilor din tara noastra si un certificat medico-legal.
Reclamant in 25 de dosare penale
Tentativa de inselare a celei mai importante instante europene spune totul despre abilitatile pseudojuridice ale criminalului. „Aveti grija cum scrieti! In cazul in care articolul ajunge la el si nu va fi de acord cum puneti problema, aveti toate sansele sa va dea in judecata. Individul este un vechi client al nostru. Numai in 2004, Tribunalul Militar Timisoara a avut pe rol 25 de plangeri penale trimise de Benjamin, adica o treime dintre cauzele judecate aici. Nici una nu i-a fost admisa. De fiecare data a cerut sa fie prezent in sala pentru a se apara singur, dar, pentru a evita deplasarile cu escorta, am dispus reprezentarea de catre un avocat din oficiu si judecarea in lipsa”, a mai declarat col. magistrat Petre Matiu. Acesta a adaugat ca a ajuns sa cunoasca destul de bine stilul in care reactioneaza cel mai important client al Tribunalului Militar.
Plangerea penala, un instrument de hartuiala al lui Jian
In ultimii ani, Benjamin Jian a devenit un personaj extrem de familiar magistratilor de la Tribunalului Militar. Incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Arad, unde-si inspaseste pedeapsa, detinutul sesizeaza, frecvent, instanta militara cu privire la pretinse abuzuri la care este supus din partea gardienilor, personalului din spitalul de la Jilava, unde a fost internat o vreme, si chiar a psihologului din unitate.
„Cand am venit din concediu, in corespondenta de pe birou am descoperit mai multe plangeri penale, ajunse la Timisoara cu posta, toate avand acelasi reclamant: Benjamin Jian. Acesta se plange de rele tratamente din partea gardienilor, ofiterilor, medicilor si a psihologului, ca-i sunt incalcate o serie de drepturi elementare, cum ar fi violarea corespondentei sau nelivrarea unor bunuri primite de la asociatii caritabile. Am dispus inregistrarea acestora pe rolul instantei”, a spus presedintele Tribunalului Militar, col. magistrat Petre Matiu.