Senatorul PSD Niculae Bădălău, pus sub urmărire penală de DNA pentru trafic de influenţă, ar putea părăsi Parlamentul înainte ca Justiţia să decidă, chiar nedefinitiv, dacă Bădălău e vinovat au ba. Motivul: Bădălău este incompatibil cu calitatea de senator. Explicaţia: între noiembrie 2012 şi martie 2013, Bădălău a deţinut şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” SA Giurgiu, simultan cu mandatul de senator. Deţinerea simultană a celor două funcţii este interzisă expres de legea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Citeşte şi: “Ponta, baronii şi românii”, sau cât durează dragostea în politică
Bădălău, administrator de porturi fluviale dunărene
Alegerile parlamentare pentru actualul mandat al Legislativului au avut loc pe 9 decembrie 2012. Deşi era candidat USL pentru un loc de senator, pesedistul Niculae Bădălău a participat la un concurs pentru a deveni membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” SA Giurgiu (CNAPDF), deţinută de Ministerul Transporturilor (80%) şi Fondul „Proprietatea” (20%). Pe 13 noiembrie 2012, CNAPDF anunţa că Bădălău fusese admis după selecţia dosarelor şi urma să susţină un interviu la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe 16 noiembrie, adică trei zile mai tîrziu. Interviul a fost un succes pentru Bădălău, care a devenit membru al Consiliului de Administraţie a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” SA Giurgiu cu acte în regulă. Doar cîteva zile mai tîrziu, după alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, însă, Niculae Bădălău a devenit şi senator PSD.
Citeşte şi: Senatorul Nicolae Bădălău: Nu am nicio legătură cu evaziunea fiscală
Incompatibil timp de peste trei luni
Deşi deţinerea unei funcţii de administrator (la orice societate comercială, fie privată, fie de stat, ori companie naţională, regie etc.) este incompatibilă cu mandatul parlamentar, Bădălău a rămas în CA pînă în martie 2013. Pe 1 martie 2013, prin Hotărîrea numărul 2. Adunarea Generală a Acţionarilor a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” SA Giurgiu a decis revocarea mandatului de administrator al lui Niculae Bădălău. În acel moment, incompatibilitatea senatorului Bădălău cu administratorul Bădălău a încetat, însă această incompatibilitate fusese activă între noiembrie 2012 şi martie 2013, adică mai mult de trei luni.
Citeşte şi: Cine este senatorul Nicolae Bădălău, implicat în dosarul de evaziune cu prejudiciul de peste 50 de milioane de euro
Bădălău: „Eu mi-am depus demisia imediat ce am devenit senator”
Practic, în acest moment, Agenţia Naţională de Integritate se poate autosesiza şi deschide un nou dosar pe numele lui Bădălău, pentru incompatibilitate. Dar şi pentru fals în declaraţii, cîtă vreme senatorul PSD nu a menţionat în nici o declaraţie de interese că ar fi deţinut funcţia de membru al CA la Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” SA Giurgiu.
Niculae Bădălău, însă, a declarat pentru „România liberă” că nici nu se pune problema incompatibilităţii: „Imediat ce am devenit senator mi-am dat demisia din CA de la CNAPDF, în intervalul de 30 de zile pe care mi-l oferă legea. Dar Compania a oficializat această demisie abia în martie 2013, cînd s-a întrunit Adunarea Generală a Acţionarilor”. Bădălău a admis, însă, că nu deţine acum documentul prin care şi-a dat demisia şi că acest document se află la Companie.