În conferinţa de presă de luni de la sediul Partidului Social Democrat după şedinţa conducerii premierul Victor Ponta a fost întrebat cum comentează posibilele modificările la Codul de Procedură Penală propuse de senatorul PSD, Şerban Nicolae. Premierul a replicat imediat: „Nu cunosc aceste lucruri„. Jurnalistul a insistat şi l-a mai întrebat de ce nu ar mai putea fi încătuşată sau adusă cu mandat o persoană acuzată de corupţie, iar Victor Ponta a răspuns vizibil deranjat că: „Nu cunosc ceea ce mă întrebaţi. O să facem o dezbatere, eu cu dumneavoastră”.
România liberă redă, mai jos, discuţia dintre reporter şi premierul Victor Ponta pe acest subiect.
Victor Ponta, preşedintele PSD: Nu cunosc proiectul de care mă întrebați.
Reporter: Știți că senatorii PSD vor modificarea codului?
Victor Ponta: De unde aveți informația? Nu cunosc. Da, când o să le cunosc, o să vă comunic.
Însă, la o simplă căutare pe site-ul Senatului României la această adresă se găseste un document în format .pdf care nu este altceva decât avizul negativ dat de Guvern pe acest proiect de lege. La finalul documentului, în dreptul numelui premierului, apare şi semnătura acestuia.
Documentul are pe prima pagină scris, în partea dreaptă sus, numărul 349 din data de 6 martie 2015, iar mai jos apare o ştampilă cu antetul Palatului Parlamentului/Senat cu numărul de înregistrare 84 din data de 13.03.2015.
CITEŞTE ŞI Senatorii PSD NU mai vor cătușe și arest în celule, ci la domiciliu!
Proiectul de lege prevede introducerea unei noi instituții juridice, numită ”arest sever”. Această măsură ar urma să se aplice doar împotriva celor care comit infracțiuni contra vieții. Astfel, această măsură ar putea fi adoptată în cazul persoanelor acuzate de vătămare corporală, de moartea unei persoane, infracțiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de corupție fiind eliminate de la enumerare.
În prezent, proiectul de lege se află la Comisia Juridică din Senat. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, însă a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului la data de 17 martie. Modificările încep cu articolul 202, referitor la „scopul, condițiile generale de aplicare și categoriile măsurilor preventive.” Potrivit inițiatorilor, arestarea preventivă se dispune în următoarele două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Arestestul sever este un concept nou introdus care nu există în vechiul Cod de Procedura Penală.
CITEŞTE ŞI PSD lucrează la proiectul „corupţie fără cătușe“
La art. 208, se întroduc două alineate noi, având următorul cuprins:
„(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art 202 alin (4) lit. a), d) și e), nu este încătușat în nici o împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violentă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.
(6) Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spațiul public, trebuie să fie proporționale cu pericolul concret pentru ordinea publică aperciat potrivit art. 223″.