3.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSportSenatorii PSD NU mai vor cătușe și arest în celule, ci la...

Senatorii PSD NU mai vor cătușe și arest în celule, ci la domiciliu!

UPDATE: Inițiativa legislativă a senatorului Șerban Nicolae vizează autoritatea judecătorească, motiv pentru care era obligatoriu să se ceară și punctul de vedere al plenului Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independeței Justiției, chiar dacă avizul consiliului este doar consultativ.

Până la această oră, nu am primit un răspuns de la CSM cu privire la modul în care se va administra corect actul de Justiție cu astfel de modificări inițiate de senatorul PSD Șerban Nicolae. Unii membri ai CSM ne-au transmis că nu cunosc un astfel de proiect.

–-

Senatorul PSD Șerban Nicolae, apropiatul lui Omar Hayssam pe vremea când era consilierul președintelui Ion Iliescu și apoi avocatul senatorului PSD Cătălin Voicu, ambii condamnați la ani grei de pușcărie, vrea să-i salveze de cătușe și chiar și de arestarea în celulele Poliției pe parlamentarii sau baronii locali care fură sute de milioane de euro. În acest sens, el a inițiat modificarea Codului de Procedură Penală.

Potrivit uneia dintre modificările lui Nicolae Șerban, NU se pun CĂTUȘE sub nici o FORMĂ autorilor de infracțiuni fără violență,  adică autorilor infracțiunilor făcute în special de către politicieni, cum sunt infracțiunile de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, traficul de influență, luarea de mită.

Guvernul Ponta a dat aviz negativ, însă nu și comisia parlamentară pentru drepturile omului. Proiectul se află acum la Comisia Juridică a Senatului.

Articolul 202: Fără arestare în celula Poliției pentru politicienii care iau mită sau dau contracte pe ochi frumoși

 Senatorului Nicolae Șerban și susținătorilor săi din PSD nu le place cum sună  aliniatul 4, litera (e) din articolul 202 (referitor la "scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive"), care îi trimitea pe inculpați direct în celula Poliției Capitalei.

La aliniatul 4, din articolul 202  sunt enumerate măsurile preventive și anume : reținerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune, arestul la domiciliu și arestul preventiv. 

Senatorul Nicolae Șerban vrea eliminarea noțiunii de "arestare preventivă", prin care toți inculpații erau trimiși direct la arestul Poliției, și înlocuirea  acestei noțiuni cu alte două și anume “ arestul la domiciliu” și “arestul sever”.

În Codul de procedură penală în vigoare, arestul la domiciliu era o noțiune separată de arestul preventiv, după cum am arătat mai sus. Noțiunea de  “arest sever” nu există în Cod.  După această separare, senatorul Șerban Nicolae are grijă să elimine din Cod noțiunea de “arestare preventivă”.

Articolul 208: Fără cătușe la reținere, la arest, când inculpații sunt duși la judecătorul pentru drepturi și libertăți

La art. 208 ( “verificarea măsurilor preventive în cursul judecății”)  se introduc doua alineate noi 5 și 6.

Potrivit proiectului, la noul aliniat (5) “Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a) ( reținerea – nn), d) (arestul la domiciliu -nn) si e) ( arestarea preventivă – nn) , nu este încătușat în nici o împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.”

La noul aliniat (6) “Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spațiul public, trebuie să fie proporționale cu pericolul concret pentru ordinea publica apreciat potrivit art. 223". 

Cu alte cuvinte, adio plimbarea cu cătușe de la dubă până la intrarea în sala de judecată a VIP-urilor politicii noastre!

 Prin eliminarea sintagmei “gradul de pericol al infracțiunii”, Șerban asigură arestul la domiciliu

Sintagma “gradul de pericol  al infracțiunii” este eliminată din articolul 218 din actualul COD, care se lua în calcul la stabilirea arestului la domiciliu. Gradul de pericol, dacă era mare,  îl obliga pe judecător să-l trimită pe inculpat direct în celula Poliției.

 Eliminarea din legea actuală a fragmentului “la stabilirea arestului la domiciliu se are în vedere gradul de pericol al infracțiunii”  impune automat arestul la domiciliu, deoarece senatorul Nicolae, în proiectul inițiat, a reținut doar motive ca “vârsta” ,”sănătatea” “situația familială”.

 Or, toți inculpații vor invoca faptul că sunt bolnavi pentru a nu primi “arest sever”, în celulă.

Apoi, la articolul 219, dacă judecătorul nu dă arest la domiciliu, modificările lui Nicolae îl obligă să dea măsuri mai blânde, precum măsura controlului judiciar sau pe cauțiune.

 O altă modificare, îl obligă pe judecător să dea arest la domiciliu la adresa aleasă de inculpat, plus alte avantaje acordate tot inculpaților.

Ce înseamnă “arest sever” și cum se aplică

"Arestul sever", potrivit noilor propuneri, se dispune pentru infracțiuni contra vieții, vătămarea corporală urmată de moartea victimei, violul, trafic de persoane, de arme, de droguri, terorism, ultraj, ultrajul judiciar, lipsire de libertate, orice altă infracțiune pentru care se dau pedepse mai mari de 10 ani.

 În actualul Cod de Procedură Penală, sunt arestați preventiv și li se pun cătușe tuturor inculpaților care au săvârșit infracțiuni care se pedepsesc cu mai mult de 5 ani, în măsura în care se îndeplineau criteriile de pericol social și de pericol de afectare a probațiunii.

De menționat că în modificările lui Șerban Nicolae NU se face nici o referire la infracțiunile de corupție, așa cum se face în actualul Cod de Procedură Penală,  ceea ce înseamnă că sunt și acestea supuse modificărilor din proiectul promovat de senatorul Nicolae Șerban. Adică, fără cătușe și arest în celulă pentru fapte de corupție care sunt pedepsite cu mai puțin de 10 ani!

 Or, toate infracțiunile de corupție, inclusiv cele de patrimoniu ( care sunt sau nu de corupție)  sunt pedepsite cu mai puțin de 10 ani! (abuzul în serviciu cu până la 7 ani!; înselăciunea, chiar dacă prejudiciul e de sute de milioane de euro, e pedepsită doar cu 5 ani!)

Luarea de mită e pedepsită cu până la 10 ani, dar fiind perioada de pedeapsă de graniță, va fi interpretabil.

Cum în actualul Cod Penal (intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014) pedepsele au fost scăzute drastic (față de vechiul cod din 1969) pentru infracțiunile economice, pentru abuz în serviciu, delapidare, înșelăciune, toți politicienii se pot bucura pentru că nu vor mai purta cătușe și nici nu vor risca să intre în celulele Poliției. Evident, dacă se votează și se promulgă modificările inițiate de senatorul PSD Șerban Nicolae!

Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă