22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialEXCLUSIV RL Chelu lui Fฤƒtuloiu: "Va veni vremea cand รฎmi vei...

EXCLUSIV RL Chelu lui Fฤƒtuloiu: „Va veni vremea cand รฎmi vei da banii รฎnapoi pentru a-ลฃi menลฃine funcลฃia”

Constantin Cฤƒtฤƒlin Chelu, acuzat de procurorii DNA de dare de mitฤƒ ลŸi cumpฤƒrare de influenลฃฤƒ, ลŸi colaboratorii sฤƒi ลžtefan Nitache Badea, Antonel Cristi Bunu ลŸi Gabriel Constantinescu, acuzaลฃi de complicitate la aceste infracลฃiuni, au fost arestaลฃi preventiv pentru 29 de zile de Tribunaalul BucureลŸti.

Chelu a fost prins în flagrant dupฤƒ ce i-a dat chestorului Dan Valentin Fatuloiu, secretar de stat la Interne, o sacoลŸฤƒ cu suma de 212.850 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, ceea ce reprezentฤƒ o primฤƒ tranลŸฤƒ din suma de circa 1.000.000 de euro.

România Liberฤƒ a relatat ieri în exclusivitate depre modul în care s-a desfฤƒลŸurat flagrantul în parcarea din apropierea sediului MAI.

Din referatul procurorilor prin care se cere arestarea preventivฤƒ rezultฤƒ cฤƒ mituirea lui Dan Fฤƒtuloiu a fost amânatฤƒ trei luni de douฤƒ evenimente: plecarea lui Chelu din ลฃarฤƒ – deoarece îi era fricฤƒ sฤƒ nu fie arestat în dosarul lui Sorin Ovidiu Vantu – ลŸi mitingurile sindicaliลŸtilor ลŸi moลฃiunea de cenzurฤƒ prin care se credea cฤƒ Guvernul Boc va cฤƒdea, iar Fฤƒtuloiu va fi demis, situaลฃie care ar fi uลŸurat mult muลŸamalizarea dosarelor.

De asemenea, în referat este inseratฤƒ ลŸi ameninลฃarea lui Chelu,care i-a spus lui Fฤƒtuloiu cฤƒ va veni vremea când îi va da el mitฤƒ pentru a-ลŸi pฤƒstra funcลฃia în Ministerul Adminsitratลฃei ลŸi Internelor. Menลฃionฤƒm cฤƒ omul de afaceri Cฤƒtฤƒlin Chelu este apropiat cercurilor PSD, afacerile sale înflorind în perioadฤƒ în care Dan Nica a fost minstrul Comunicaลฃiilor (2001-2004).

Astฤƒzi, redฤƒm amฤƒnunte din referatul prin care procuroii au cerut instanลฃei arestarea preventivฤƒ.

Potrivit referatului procurorilor DNA, în perioada august -noiembrie 2010, Cฤƒtฤƒlin Chelu, prin colaboratorii sฤƒi i-a promis secretarului de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu sumฤƒ totalฤƒ de 1.000.000 de euro pentru a îngropa 48 de dosare penale de evaziune fiscalฤƒ ลŸi pentru a-l ajuta sฤƒ fie înscris acลฃionar la SC Hidroconstrucลฃii SA.

La întâlnirea directฤƒ dintre Chelu ลŸi Fฤƒtuloiu din 12 noiembrie 2010, ce a vut loc în biroul chestorului din sediul MAI, Chelu a micลŸorat oferta, dupฤƒ ce l-a ลŸantajat pe Fฤƒtuloiu. Ultima ofertฤƒ a lui Chelu a fost: 50.000 de euro în numerar, bunuri în suma de 270.000 de euro constând fie într-un teren de 3.000 de metri pฤƒtraลฃi în valoare de 80-100 euro/mp, fie un teren de 1.500 mp la aceeaลŸi valoare, dar pe care Chelu urma sฤƒ-i construiascฤƒ secretarului de stat o casฤƒ în valoare de 120.000 de euro.

Pentru intervenลฃia la directorii de la SC Hidroconstrucลฃii SA prin care Chelu urma sฤƒ devinฤƒ acลฃionar important, sumฤƒ oferitฤƒ drept mitฤƒ a fost de 300.000 de euro plus suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case de 120.000 euro în beneficiul chestorului Fฤƒtuloiu. De asemenea, Chelu s-a oferit sฤƒ suporte cheltuielile pentru mituirea directorilor de la Hidroconstrucลฃii.

 

Filmul negocierilor

* La data de 10 august 2010 secretarul de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu ลŸi fiul sฤƒu Alexandru Nicolae s-au autodenunลฃat la DNA. Din autodenunลฃuri rezultฤƒ cฤƒ fiul lui Fฤƒtuloiu a fost contactat de fostul sฤƒu partener de afaceri ลžtefan Badea, care i-a promis 1.000.000 de euro din partea lui Cฤƒtฤƒlin Chelu dacฤƒ tatฤƒl sฤƒu îi va rezolva dosarele penale de evaziune fiscalฤƒ ลŸi spฤƒlare de bani. Din acest moment telefoanele celor doi au fost ascultate, cât ลŸi al intermediarului ลžtefan Nitache Badea. De asemenea, s-au obลฃinut autorizaลฃii de la judecฤƒtori pentru interceptฤƒri ambientale audio-video.

*La data de 12 august 2010, Alexandru Fฤƒtuloiu (fiul secretraului de stat) s-a întâlnit cu ลžtefan Badea (fostul sฤƒu partener de afaceri) ลŸi cu Cristi Antonel Bunu (întâlnire înregistratฤƒ ambiental) care s-a recomandat ca repezentant al lui Cฤƒtฤƒlin Chelu pentru a negocia modul de transmitere a mitei cฤƒtre secretarul de stat Dan Fฤƒtuloiu.

Convorbirile acestora ar proba faptul cฤƒ inculpatul Cฤƒtฤƒlin Chelu era interesat de rezolvarea în regim de urgenลฃฤƒ a dosarului SC Plase PescฤƒreลŸti SA, în care era anchetat penal alฤƒturi de alte persoane pentru spฤƒlare de bani ลŸi constituire de grup infracลฃional organizat.

S-au discutat modalitฤƒลฃile prin care urma sฤƒ fie datฤƒ mita: mascatฤƒ sub formฤƒ unor contracte de societatea lui Alexandru Fฤƒtuloiu cu firmele controlate de Chelu, iar plฤƒลฃile urmau sฤƒ fie fฤƒcute de SC ALPROM SA PiteลŸti, controlatฤƒ tot de Chelu. Mai precis, firma lui Alexandru Fatuloiu urma sฤƒ cumpere un utilaj cu preลฃ foarte mic ลŸi sฤƒ îl revinda la ALPROM cu o sumฤƒ exorbitantฤƒ. În acest mod urma sฤƒ primeascฤƒ suma de 50.000 de euro, ca primฤƒ tranลŸฤƒ a mitei. Potrivit intermediarilor, Chelu dorea sฤƒ dea mitฤƒ mascatฤƒ sub formฤƒ de contracte comerciale deoarece se temea de flagrant.

* La data de 20 august 2010 a avut loc o nouฤƒ întâlnire între Alexandru Fฤƒtuloiu ลŸi ลžtefan Badea ลŸi Antonel Bunu, inregsitrata audio-video. În cadrul acestei întâlniri, Alexandru Fatuloiu le-a dat intermediarilor numฤƒrul de telefon al tatฤƒlui sฤƒu, secretarul de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu pentru a fi dat lui Cฤƒtฤƒlin Chelu. Din convorbiri ar rezultฤƒ, între altele, cฤƒ inculpatul Chelu este în Republica Moldova unde va sta douฤƒ sฤƒptฤƒmâni, iar când va reveni în ลฃarฤƒ îl va contacta telefonic pe secretarul de stat Dan Fฤƒtuloiu pentru a stabili o întâlnire.

* La data de 23 august 2010
Alexandru Fฤƒtuloiu s-a întâlnit din nou cu ลžtefan Badea (la solicitarea celui din urmฤƒ) în care i-a propus sฤƒ-i tranfere o sumฤƒ de bani pentru a achiziลฃiona utilajul ce urma sฤƒ fie vândut la suprapreลฃ cฤƒtre ALPROM PiteลŸti. Alexandru Fatuloiu a refuzat, spunând cฤƒ înainte Chelu trebuie sฤƒ vorbeascฤƒ cu tatฤƒl sฤƒu.

*La data de 10 septembrie 2010, Badea s-a întâlnit din nou cu Alexandru Fฤƒtuloiu pentru a-l anunลฃa cฤƒ inculpatul Chelu va lipsi o perioadฤƒ de timp mai mare din ลฃarฤƒ de fricฤƒ sฤƒ nu fie arestat în dosarul în care a fost arestat Sorin Ovidiu Vîntu, cu care era în relaลฃii foarte apropiate. A promis cฤƒ secretarul de stat Dan Fฤƒtuloiu va fi contactat de Chelu dupฤƒ întoarcerea acestuia în România.

*La data de 1 noiembrie 2010, Alexandru Fฤƒtuloiu s-a întâlnit din nou cu fostul sau partener de afaceri ลžtefan Badea pe fondul derulฤƒrii unei proceduri de executare silitฤƒ. În acest context Badea i-a comunicat faptul ca Antonel Bunu (reprezentantul lui Chelu) vrea sฤƒ se întâlneascฤƒ cu chestorul Fatuloiu pentru a discuta despre rezolvarea dosarelor penale ลŸi plata mitei.

Badea a stabili condiลฃiile întâlnirii: nu se va pronunลฃa numele lui Chelu Cฤƒtฤƒlin, pentru a-l proteja de acuzaลฃiile de mitฤƒ ลŸi trafic de influenลฃฤƒ. Tot în acest context Badea a relatat cฤƒ s-au întrerupt negocierile de oferire a miลฃei pentru cฤƒ gruparea lui Chelu a crezut cฤƒ protestele de stradฤƒ ลŸi moลฃiunea de cenzurฤƒ vor dฤƒrâma Guvernul Boc, iar Fฤƒtuloiu va fi demis din funcลฃia de secretar de stat ลŸi nu voiau sฤƒ risipeascฤƒ banii.

* La data de 8 noiembrie 2010, ลžtefan Badea s-a întâlnit cu secretarul de stat Dan Fatuloiu în biroul acestuia de la MAI. Badea i-a spus cฤƒ inculpatul Cฤƒtฤƒlin Chelu este interesat de muลŸamalizarea dosarelor sale penale, în special al dosarului SC Plase PescฤƒreลŸti SA, unde Chelu era acuzat de spฤƒlare de bani alฤƒturi de alte persoane.

Secretarul de stat a întrebat cât este dispus Chelu sฤƒ ofere. De asemenea, a anunลฃat cฤƒ nu este de acord cฤƒ platta miลฃei sฤƒ fie fฤƒcutฤƒ prin firma fiului sฤƒu. De asemenea, secretarul de stat a cerut sฤƒ discute personal cu Chelu condiลฃiile mituirii sale. Badea i-a promis cฤƒ acest detaliu poate fi stabilit doar de Antonel Bunu, apropiatul lui Chelu, care urma a fi prezentat a douฤƒ zi în biroul chestorului.

* La data de 9 noiembrie 2010, Badea s-a întâlnit din nou cu chestorul Fatuloiu în biroul acestuia ลŸi i-a scris pe bileลฃel sumele oferite de Chelu „500.000 euro cash, 300.000 euro

Prima confruntare Chelu-Fฤƒtuloiu; Chelu l-a santajat!

*La data de 12 noiembrie 2010, la ora 21,00, Fฤƒtuloiu l-a primit în biroul sฤƒu de la MAI din nou pe Badea, care i-a spus cฤƒ în parcare se aflฤƒ ลŸi Cฤƒtฤƒlin Chelu dar cฤƒ acestuia îi este fricฤƒ sฤƒ vinฤƒ în birou unde poate fi înregistrat, motiv pentru care a propus o întâlnire în altฤƒ locaลฃie.

Fฤƒtuloiu a refuzat, i-a asigurat cฤƒ nu se vor face înregistrฤƒri. Chelu a venit în biroul lui Fฤƒtuloiu însoลฃit de Gabriel Constantinescu. Chelu a cerut sฤƒ punฤƒ în funcลฃiune un aparat de bruiere a convorbirii; Fฤƒtuloiu a acceptat, însฤƒ convorbirea tot a fost înregistratฤƒ (DNA are aparaturฤƒ de ultimฤƒ generaลฃie, care depฤƒลŸeลŸte barierele bruiajelor). Fฤƒtuloiu l-a întrebat pe Chelu dacฤƒ a adus banii. Chelu a rฤƒspuns negativ, iar Fฤƒtuloiu i-a arฤƒtat situaลฃia dosarelor sale penale.

Chelu i-a dat afarฤƒ din birou pe oamenii sฤƒi Badea ลŸi Constantinescu. Fฤƒtuloiu l-a întrebat de ce nu l-a sunat, iar Chelu s-a eschivat, relatând cฤƒ sunt din aceeaลŸi zonฤƒ geograficฤƒ, dar a precizat cฤƒ nu este interesat în special de rezolvarea dosarelor, dar cฤƒ „este DERANJAT de mฤƒsurile dispuse de denunลฃฤƒtor (de Fฤƒtuloiu – n.r.) în calitate de secretar de stat, pentru impulsionarea anchetei ลŸi conexarea unora dintre cauze”. Totodatฤƒ a spus cฤƒ are ลŸi o ofertฤƒ, dar o va prezenta la sfârลŸitul discuลฃiei.

Santajul (fragment din referatul de arestare)

Chelu a spus cฤƒ dacฤƒ va fi chemat la audieri în vreunul din acele dosare penale, va da în vileag, folosindu-se de presฤƒ, încercฤƒrile eลŸuate ale denunลฃฤƒtorului de a-l ajuta pe Vฤƒsii Gheorghe sฤƒ câลŸtige licitaลฃia de preluare a pachetului majoritar de acลฃiuni de la ALPROM PITEST. Denunลฃฤƒtorul a replicat cฤƒ acele susลฃineri nu sunt reale. Fatuloiu i-a mai spus cฤƒ mฤƒsurile nu-l vizau numai pe el, pe Chelu, ci multe alte persoane afalte în situaลฃii similare.

Inculpatul Chelu a spus cฤƒ are foarte mulลฃi bani ลŸi cฤƒ ar putea rezolva problemele judiciare din dosarele în care este cercetat cu numai 150.000 de euro, ideea fiind cฤƒ va folosi aceลŸti bani pentru coruperea organelor judiciare. Inculpatul Chelu a mai spus cฤƒ va dezvฤƒlui în presฤƒ cฤƒ fiul chestorului, Fatuloiu Alexandru Nicolae, ar fi beneficiat de 34 de miliarde de lei din patrimoniul ALPROM PITEลžTI. Denunลฃฤƒtorul a afirmat cฤƒ nu sunt reale acuzaลฃiile ลŸi îl acuza de ลŸantaj, iar Chelu ar fi spus „ne ลŸantajam reciproc”.

Fatuloiu l-a întrebat dacฤƒ mai este valabilฤƒ „oferta”, iar Chelu i-a spus cฤƒ nu mai are sens sฤƒ-i dea în acel moment banii promiลŸi deoarece Fatuloiu ar trebui sฤƒ-i restituie peste o perioadฤƒ de timp, în momentul în care vor fi schimbฤƒri pe scenฤƒ politicฤƒ din România, iar el (Chelu – n.r.) va pune o vorbฤƒ bunฤƒ pentru Fatuloiu, pe lângฤƒ anumite persoane influente, în scopul menลฃinerii acestuia într-o funcลฃie publicฤƒ importanta.

Fatuloiu l-a întrebat din nou dacฤƒ ofertฤƒ mai este valabilฤƒ. Chelu a precizat cฤƒ este dispus sฤƒ-i dea 50.000 de euro în numerar ลŸi, la alegere, un teren de 5.000 mp în PiteลŸti sau în altฤƒ zonฤƒ sau un teren de 1500mp pe care s-a obligat sฤƒ-i construiascฤƒ o casฤƒ.

Fatuloiu l-a atenลฃionat cฤƒ reprezentanลฃii pe care i-a trimis la întâlniri i-au oferit 1.000.000 euro, dar Chelu a spus cฤƒ i-ar reveni foloase de 400.000 -500.000 de euro plus 50.000 de euro în numerar. Pe acest fond au stabilit o întâlnire peste o sฤƒptฤƒmânฤƒ când Cฤƒtฤƒlin Chelu urma sฤƒ-i dea lui Fatuloiu 50.000 de euro.  

Negocierea acลฃiunilor Hidroconstrucลฃii SA

În continuarea discuลฃiei, Chelu i-a oferit lui Fฤƒtuloiu 300.000 de euro ลŸi o casฤƒ de locuit dacฤƒ va interveni pe lângฤƒ directorul Hidroconstrucลฃii SA pentru a-l determina sฤƒ accepte pe inculpat (pe Chelu – n.r.) în calitate de acลฃionar oficial. Inculpatul a mai spus cฤƒ este dispus sฤƒ-l mituiascฤƒ ลŸi pe acel director. Ulterior – scriu procurorii în referat – Chelu a revenit în discuลฃie la oferta de corupere a secretarului de stat ลŸi a specificat cฤƒ cele douฤƒ case pe care i le va construi au o valoare de 120.000 de euro fiecare, dar doreลŸte cฤƒ Fฤƒtuloiu sฤƒ-l asigure cฤƒ îi va rezolva toate cele 48 de dosare penale.

La un moment dat, Chelu a spus cฤƒ în cazul sau oricum nu poate fi condamnat sau arestat pentru cฤƒ are o situaลฃie financiarฤƒ foarte bunฤƒ, are ลŸapte copii minori în întreลฃinere ลŸi are o boalฤƒ psihicฤƒ. S-a stabilit cฤƒ viitoarea întâlnire sฤƒ fie pe 17 sau 18 noiembrie 2010, când Chelu urma sฤƒ vinฤƒ cu cei 50.000 de euro. Întâlnirea s-a amânat deoarece Fฤƒtuloiu a plecat din ลฃarฤƒ în interesul serviciului.    

Flagrantul

*La data de 19 noiembrie 2010, ora 10:14, intermediarul Badea ลžtefan a venit în biroul lui Fฤƒtuloiu din MAI (discuลฃie înregistratฤƒ) de unde l-a sunat pe Constantinescu sฤƒ-l întrebe când ajunge Chelu în BucureลŸti.

I-a dat telefonul lui Fฤƒtuloiu perntru a stabili detaliile. Apoi, Badea i-a spus secretarului de stat cฤƒ cei doi (Constantinescu ลŸi Chelu) au asupra lor „douฤƒzeci de miliarde” dar cฤƒ „le este fricฤƒ sฤƒ nu le facem dracu’ ceva”. Apoi a plecat.

Ora 13:33 Inculpatul Chelu a venit în biroul secretarului de stat Fฤƒtuloiu. Fฤƒtuloiu l-a întrebat dacฤƒ a venit fฤƒrฤƒ bani. Chelu i-a spus ca are nevoie de „un om de încredere care sฤƒ vinฤƒ cu mine”. Fฤƒtuloiu l-a întrebat dacฤƒ are nevoie de om de încredere pentru a-i da banii ลŸi a adฤƒugat cฤƒ vrea sฤƒ-i fie aduลŸi de Chelu. A urmat o negociere, Chelu evitând sฤƒ urce în biroul lui Fฤƒtuloiu cu banii („aici, în inima problemei, mฤƒ crezi nebun”).

Fฤƒtuloiu l-a întrebat ce sumฤƒ i-a adus, iar Chelu i-a spus „am discutat data trecutฤƒ ลŸi ลŸtiu foarte bine ce am de fฤƒcut”. Denunลฃฤƒtorul (Fฤƒtuloiu) a acceptat sฤƒ meargฤƒ cu Chelu în parcare unde acesta urma sฤƒ-i dea banii. Pe drum (Fฤƒtuloiu avea tehnica video-audio instalatฤƒ pe el) ฤƒatuloiu l-a întrebat „În ce sunt, sper cฤƒ nu într-o pungฤƒ”, iar Chelu i-a spus cฤƒ sunt în pungฤƒ. De asemenea i-a promis cฤƒ se va ลฃine de cuvânt ลŸi cu restul tranลŸelor ลŸi i-a atras atenลฃia „Nu uitฤƒ de Hidroconstrucลฃii!”.

Fฤƒtuloiu a luat punga cu bani, a plecat la birou unde a predat banii procurorilor. Anchetatorii au numart 212.850 lei noi, echivalentul a circa 50.000 euro.

În paralel, echpajele de filaj ale DNA au blocat maลŸinile cu care venise Chelu ลŸi insotiotorii sฤƒi. Au urmat percheziลฃiile ลŸi reลฃinerea, relatat deja de România Liberฤƒ.

Dupฤƒ audiere maraton de 12 ore, au fost reลฃinuลฃi Cฤƒtฤƒlin Chelu, Gabriel Constantinescu, ลžtefan Badea, Antonel Bunu.

În declaraลฃii, Chelu a negat mituirea, dar a precizat cฤƒ a acceptat sฤƒ-i ofere teren ลŸi casฤƒ cadou, fฤƒrฤƒ nici un serviciu din partea secretarului de stat. De asemenea, a precizat cฤƒ în pungฤƒ pe care a dat-o lui Fฤƒtuloiu nu erau bani, ci douฤƒ agende, un calendar ลŸi niลŸte pixuri. Susลฃinerile lui Chelu sunt înlฤƒturate de mijloacele probฤƒ: înregistrฤƒrile audio-video ale întâlnirilor, interceptฤƒrile convorbirilor, declaraลฃiile celorlalลฃi inculpaลฃi, interceptฤƒrile convorbirilor telefonice.

 

 

Cele mai citite

Kanye West si Bianca Censori, gata de divorศ› dupฤƒ un mariaj de 2 ani

Potrivit celor de la TMZ, Kanye West ศ™i Bianca Censori se apropie de divorศ› dupฤƒ doi ani de cฤƒsnicie, transmite TMZ. Kanye West si Bianca...

Veteran de rฤƒzboi รฎn vรขrstฤƒ de 96 de ani, vizitat de ministrul Apฤƒrฤƒrii ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia

Ministrul apฤƒrฤƒrii naศ›ionale, Angel Tรฎlvฤƒr, ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior รฎn retragere Gheorghe Cฤƒlin,...

A murit Johan Neeskens! O legendฤƒ a fotbalului olandez se stinge la 73 de ani

Fostul fotbalist ศ™i antrenor olandez Johan Neeskens a decedat pe 7 octombrie 2024, lฤƒsรขnd รฎn urma sa o carierฤƒ impresionantฤƒ รฎn fotbalul internaศ›ional. Johan Neeskens,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ