Ministerul român al Apărării va cumpăra 272 de transportoare blindate sistem 8 x 8, iar contractul de achiziție va fi semnat, probabil, în vara acestui an.
Această informație a fost prezentată marți, la București, în cadrul unei conferințe cu tema cu tema „Primul program de amploare pentru Armata României și industria națională: transportorul blindat 8X8”.
Noul program de înzestrare se va derula pe baza acordului semnat în noiembrie 2016, pe timpul Guvernului Cioloș, între compania românească ROMARM și compania germană Rheinmetall Defence.
Potrivit acestei înțelegeri, se va forma o companie mixtă care va realiza cercetarea, dezvoltarea și producerea unui nou model de transportor blindat 8X8. Producția este estimată a începe în anul 2019 la Uzina Automecanica Moreni, care face parte din Compania Națională ROMARM.
Întreprinderea Automecanica este specializată în realizarea de vehicule blindate pe roți. Cele mai recente modele de mașini de luptă concepute aici sunt transportoarele Saur 1 și Saur 2, dar ele n-au fost contractate de Armata Română.
Citește și: Cioloș: Două firme străine vor produce armament în România. Una dintre ele va furniza transportoare blindate
”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.
Cele 272 de vehicule care vor fi contractate în anul 2017 vor reprezenta doar un prim lot, întrucât necesarul total de transportoare blindate al Forțelor Terestre Române este de circa 600 de bucați. Potrivit unei decizii care a fost deja adoptată în CSAT, valoarea totală a contractului va ajunge la două miliarde de euro.
În prima etapă, participarea industriei românești de apărare la acest program va fi de circa 40 la sută, urmând să crească treptat până la 60 la sută.