13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCioloș: Două firme străine vor produce armament în România. Una dintre ele...

Cioloș: Două firme străine vor produce armament în România. Una dintre ele va furniza transportoare blindate

Două companii străine vor produce armament în România, în cooperare cu firme specializate românești, a anunțat joi premierul Dacian Cioloș într-un interviu pentru postul Europa FM.

O companie românească va semna în scurt timp un parteneriat cu firma germană Rheinmetall pe baza căruia se vor construi în România transportoare blindate, a precizat șeful Guvernului.

”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall  cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie”, a afirmat premierul  Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, noul model de transportor va fi cumpărat în primul rând de Ministerul român al Apărării, care are deja un program prioritar pentru dotarea cu noi mașini blindate.

“Se va crea un parteneriat, o societate mixtă româno-germană cu Rheinmetall care apoi va avea acest contract cu Ministerul Apărării pentru acest transportor blindat care este deja prevăzut în priorităţiile de dotare a Armatei române”, a explicat șeful Executivului.


Citește și: Armata Română așteaptă câteva mii de mașini blindate. Cine le va produce

Armata Română are un necesar de câteva mii de transportoare blindate, a declarat secretarul de stat pentru Armamente, Gabriel Beniamin Leș. Necesitățile “sunt destul de mari, la nivelul miilor în cazul transportoarelor şi a câtorva sute la derivatele acestora”, a declarat secretarul de stat.


Un alt parteneriat dintre industria românească și o firmă străină va fi aplicat pentru construirea celor patru corvete care vor fi cumpărate pentru Forțele Navale ale României.

”Mai sunt şi altele care sunt în discuţii. Practic pe toate domeniile de înzestrare a Armatei, Ministerul Apărării caută acest gen de parteneriate, foarte probabil se va materializa într-un fel sau altul, în lunile următoare, şi un parteneriat pentru dotarea Marinei pentru dotarea, probabil, cu corvete care, la fel, o parte din ele se vor produce în România”, a explicat premierul Cioloş.

Acesta a precizat că, în anul 2017, România va aloca 2 la sută din PIB pentru Apărare, dar nu mai mult.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă