15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Noi probe și interceptări pentru care DNA cere anchetarea lui Laszlo...

EXCLUSIV. Noi probe și interceptări pentru care DNA cere anchetarea lui Laszlo Borbely

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz, din nou, de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, cauză redeschisă recent de DNA Oradea.

”România liberă” vă prezintă interceptări din acest dosar.

Astfel, în data de 25.09.2010 Borbely Laszlo îi cere în mod expres directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române” – martorul David Csaba să determine o societate de proiectare să-şi modifice proiectul de execuţie în funcţie de doleanţele SC Azimut Com SRL Acăţari, în cadrul contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de reabilitare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, judeţul Covasna”.

Trebuie făcută precizarea că la data de 25.09.2010, SC Azimut Com SRL Acăţari nu avea nicio calitate în cadrul acestui contract, doar ulterior acestei date, semnând un contract de subantrepriză (contrar legii) cu titularul lucrării SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

În cadrul discuţiei se surprinde modul brutal în care ministrul Borbely Laszlo a dispus directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române” să determine o societate de proiectare, SC Aquaproiect SA Bucureşti să fie de acord cu modificarea proiectului tehnic care viza structura de rezistenţă a unor diguri în localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna, după voinţa inculpatului Molnar Anton, care  nu era de acord cu proiectul şi care, aşa cum am arătat, nu avea vreo calitate în cadrul contractului de execuţie:

„Borbely laszlo:…- Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.

David Csaba: – Da.

Borbely Laszlo: – Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul Aqua, sau nu ştiu ce a orga…a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone…sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul Aqua o p…ă tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!”

Refuzul SC Aquaproiect SA Bucureşti de a modifica proiectul vizând structura de rezistenţă a digului din localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna, nu a fost singurul lucru care l-a nemulţumit pe inculpatul Molnar Anton, intențiile acestuia devenind priorităţi pentru directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin influența ministrului Borbely Laszlo. 

Extras din procesul verbal de redare a convorbirii telefonice din data de 25.09.2010 ora 13:26:45 :

„Borbely Laszlo: – Atunci fii amabil şi discută cu el.

David Csaba: – Sigur. Acum vreau să îl sun şi pe Anti, ca să …

Borbely Laszlo: – Nu o să putem să terminăm dacă nu îi urgentezi, no.

David Csaba: – Îi urgentez şefule, însă, zic…

Borbely Laszlo: … despre asta e vorba… cu asta să te ocupi!

David Csaba: – Numai cu asta.

Borbely Laszlo: … după masă să îmi raportezi. Despre asta, cealaltă, despre asta, cealaltă, ştie şi Urzică şi celălalt. Păi, dacă de un proiectant depinde aia că el nu are chef să facă asta, atunci să lăsăm în p…a calului totul.”

Dispoziţii de a avea grijă de inculpatul Molnar Antal, a primit de la ministrul Borbely Laszlo şi consilierul său, inculpatul Szepessy Szabolcs, care în data de 6.10.2010, ora 17:27:10, poartă următoarea discuţie (extras) :

„Szepessy Szalolcs: – Bună ziua!  Aş fi vrut să vă întreb dacă totul este în regulă sau sunt ceva probleme. Eu am înţeles că lucrurile sunt în ordine şi…

Molnar Anton: – Aproape în regulă, dar acum începe, începe să fie în regulă. Cu Belinul acesta, atâta s-au prostit, din cale afară.

Szepessy Szalolcs: – Oricând să mă sunaţi liniştit, Anti…

Molnar Anton: – Na, bine.

Szepessy Szalolcs: – Oricând.

Molnar Anton: – Bine: Atunci… Ar trebui spus ăstora să finalizeze documentaţia acum.

Szepessy Szalolcs: – O să le spun. Bine, bine.

Molnar Anton: – La Aquaproiect.

Szepessy Szalolcs: – Da…

Molnar Anton: … am fost la Bucureşti. Am fost de două ori la Râmnicu Vâlcea şi nu am rezolvat nimic.

Szepessy Szalolcs: – În astfel de cazuri, vă rog să-mi spuneţi…

Molnar Anton: – Păi, cumva… documentaţia şi să semnăm contractul, că încă nu avem nici un contract, nici documentaţie nu avem, nu avem nimic. Dacă o să interveniţi, ar fi bine.

Szepessy Szalolcs: – Bine, bine. O să intervin. Sigur, bine.”

Urmare a influenţei exercitate de ministrul Borbely Laszlo asupra directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române”, martorul David Csaba, în data de 25.10.2010 ora 12:50:44 şi 26.10.2010 ora 13:25:58, numitul Urzică Mircea – consilier al directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, i-a cerut directorului tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă „Olt”, numitul Stoenescu Ion, să-l cheme pe titularul contractului „Lucrări de recalibrare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, jud. Covasna”, SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi să-l determine să fie de acord cu darea lucrării în subantrepriză SC Azimut Com SRL Acăţari :

„Urzică Mircea: – Ia-l pe acela, pe omul lu`…(n.n.Borbely Laszlo) adică cheamă-l pe Molnar şi pe omu` lu` cu Lescaci-ul să încheie urgent contractul pe valoare mă, că-l cheamă pe generalul (n.n.David Csaba) domnul ministru cu situaţia pe H.G. cum îi, cine o decontat, cât e decontat, stadii fizice, chestii d` ăstea…

Stoenescu Ion: – Păi am vorbit cu Bilţ (n.n. angajat la S.C.Lescaci Com SRL Negreşti Oaş) să facă contractul.”

În acest context, nu lipsită de importanţă este reacţia martorului Radu Flaviu Bogdan – director general la Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, în momentul în care, prin intermediul martorului Ofimiaş Vasile, director de investiţii la Administraţia Naţională „Apele Române”, i se cere să desemneze câştigătoare în cadrul unei atribuiri de contract firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş:

„Ofimiaş Vasile: – Am primit o sarcină.

Radu Flaviu: – Da.

Ofimiaş vasile: – Dar ştii cum o fost sarcina? Să te înjur.

Radu Flaviu: – No. Nu-i nici o problemă.

Ofimiaş Vasile: – De la şefu.. Mi-a zis să trimiţi încă o dată hârtia aia, te-a sunat cumva?

Radu Flaviu: – Nu.

Ofimiaş Vasile: –  M-a sunat pe mine acasă cu o falcă în cer, că a primit hârtia de la tine.

Radu Flaviu: – Da mă, eu i-am dat constructorii care au lucrări în zonă, i-am dat proiectanţii care-s acolo şi diriginţii, eu i-am dat pe toţi.

Ofimiaş Vasile: – Dar trebuie să propui unul.

Radu Flaviu: – Bineînţeles că propun. Dar până atunci vine şi îmi zice că Bucureştiul, că ministerul, că p…a mea, îl f… în gură, transmite-i şi de la mine exact aşa, că mă c…. în basca lui.

Ofimiaş Vasile: – Te c… tu, dar ne c… contra vântului. Dai cu un singur proiectant, cu un singur constructor, care-i Bella…

Radu Flaviu: – Da eu să scriu cu mâna mea asta??

Ofimiaş Vasile: – Da.”

În final, opoziţia vehementă a martorului Radu Flaviu Bogdan de a desemna câştigătoare firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş a fost înfrântă, astfel că în data de 17.09.2010, ora 7:56:29, acesta îi comunică resemnat numitului Jakab Istvan – director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă „Someş Tisa” următoarele : „Mă, aseară am tot avut tot felul de telefoane şi după aia nu te-am mai sunat că era târziu, nici nu am mai avut semnal. Până la urmă cred că până la urmă trebuie să cedăm şi să facem… faceţi azi hârtia, de dimineaţă şi trimite-o la administraţie… scurt, aşa, deci dă te rog frumos constructor Bella Consulting…”

Laszlo Borbely – ministru al Mediului şi Pădurilor, concomitent cu exercitarea influenţei asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea ministerului, în scopul favorizării SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi SC Azimut Com SRL Acăţari, a pretins de la Ciocan Ioan, prin intermediul inculpatului Szepessy Szalolcs – consilier personal, cât şi direct de la Molnar Anton, efectuarea unor lucrări de reamenajare respectiv de reamenajare şi extindere la cele două imobile, situate în Bucureşti Calea Victoriei şi mun. Târgu Mureş, str. Borsos Tamaş, cheltuielile urmând să fie suportate de cele două societăţi.

începând cu luna februarie 2011, la solicitarea numitului Borbely Laszlo, inculpatul Ciocan Ioan l-a desemnat pe martorul Fedorca Gheorghe – apropiat al său, să-şi constituie o echipă de lucru în vederea efectuării unor lucrări de amenajare la un apartament situat în Bucureşti, Calea Victoriei.

Cu privire la acest apartament şi deţinătorul lui de drept, se impun a se face următoarele precizări:

În data de 15.10.2010, conform contractului de vânzare – cumpărare, Vincze Maria căsătorită cu Vincze Gheorghe, cu domiciliul în Tg. Mureş, a cumpărat, cu preţul de 80.000 Euro, de la soţii Kovacs Pal şi Maria Luiza un imobil situat în Bucureşti, Calea Victoriei, compus din 3 camere, dependenţe şi 3 balcoane, cu suprafaţa totală de 74,57 mp, suma de 80.000 Euro fiind primită în întregime de către vânzători anterior semnării şi autentificării contractului.

În realitate, deşi Vincze Maria (soacra fiului adoptiv al ministrului BorbelyLaszlo) apare ca proprietar de jure al apartamentului în cauză, proprietari de facto ai apartamentului sunt soţii Borbely Laszlo şi Melinda, cei care au iniţiat procedura de achiziţionare a imobilului, au plătit suma de 80.000 Euro, s-au ocupat de demersurile de încheiere a contractului de vânzare – cumpărare şi au beneficiat de renovarea acestuia pe cheltuiala S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Soţii Borbely Laszlo şi Melinda ca fiind adevăraţi proprietari ai imobilului mai sus descris.

Cuantumul cheltuielilor suportate de SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş pentru amenajarea imobilului, efectuate în perioada februarie-iunie 2011, se ridică la suma de 80.952 lei. Facem precizarea că valoarea lucrărilor şi dotărilor apartamentului este mai mare dat fiind faptul că o parte din aceste lucrări şi dotări nu au fost facturate, fiind efectuate „la negru”. Aşa cum este dovedit, aceste lucrări nu trebuiau să fie achitate de către numitul Borbely Laszlo către SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş toată activitatea de reamenajare şi dotare a apartamentului având un caracter ascuns, de o manieră în care să nu se afle public cine este proprietarul apartamentului şi beneficiarul lucrărilor şi nici cine este finanţatorul acestor lucrări.

S-a dovedit că niciodată nu s-a pus problema ca lucrările şi utilarea apartamentului să fie suportate de către soţii Borbely: „Cu ocazia uneia dintre vizitele pe care Borbely Laszlo le-a făcut la apartament a dat în jur de 1.000 RON, celor care lucrau să aibă şi ei bani de o bere şi de o cafea. Pe durata executării lucrărilor de renovare a apartamentului acei care lucrau discutau cu Ciocan Ioan despre stadiul lucrărilor. De asemenea,l-am informat pe Ciocan Ioan despre vizitele ministrului Borbely Laszlo la apartament precum şi despre dispoziţiile şi aprecierile acestuia privind calitatea lucrărilor”.

Declaraţia numitului Fedorca Gheorghe se coroborează cu convorbirile telefonice purtate de acesta cu inculpatul Ciocan Ioan. Astfel, în data de 6.04.2011, ora 11:40:21, între cei doi are loc următoarea discuţie :

„Ciocan Ioan: – Ghiţucă ce faci?

 Fedorca Gheorghe: – La cumpărături cu doamna (n.n.Borbely Melinda).

Ciocan Ioan: – Da? Na bun. Tu plăteşti totul. Da?

 Fedorca Gheorghe: – Da am înţeles. Da…”

Urmare a cumpărăturilor pe care numita Borbely Melinda le-a făcut la apartament în data de 6.04.2011 pe banii SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, aceasta îi comunică soţului ei, Borbely Laszlo, în aceeaşi dată, la ora 14:04:21 următoarele :

„Borbely Melinda: – Ă, a fost în regulă. Am ales tot şi este în regulă.

Borbely Laszlo: – Asta e bine.”

Conform extrasului de cont nr. 10 () titular SC Aramis SRL Acăţari, privind contul deschis la MKB Nextebank – Sucursala Mureş, în data de 7.10.2011 este înregistrată o operaţiune de încasare în sumă de 112.199 lei, având ca explicaţie „Plata FMS 0710519 09 09 2011 – Borbely Laszlo”. Pe această factură emisă de către SC Aramis SRŞ Acăţari, cumpărător figurează Borbely Melinda, având ca obiect „c/v materiale de construcţii conform anexă”, în valoare totală de 112.199 lei inclusiv TVA.

După declanşarea urmăririi penale în prezenta cauză, în data de 16-17.08.2011, cele 3 facturi au fost stornate prin facturile cu seria FMB01, nr. 002736-002738, iar sumele aferente chitanţelor iniţiale au fost restituite. Totodată, după stornarea facturilor menţionate şi restituirea sumelor de bani, SC Mobitech SRL Nazna a emis factura seria FMOB, nr. 002739 din data de 17.08.2011, cu titlu de avans confecţionare binale, cumpărător de această dată figurând Borbely Melinda, în valoare totală de 35.000 lei, inclusiv TVA.

La dosar există documente din care rezultă că marmura a fost comandată la SC DESIGN URBAN SRL. Astfel, din declaraţia martorului Felecan Florin Ion – administrator al  SC DESIGN URBAN SRL rezultă că marmura a fost aleasă de soţii Borbely Laszlo şi Melinda, iar documentele de livrare au fost emise pe SC AZIMUT SRL, la cererea numitului Molnar Anton.

În data de 20 aprilie 2011, SC Design Urban SRL a emis factura seria DU, nr. 1749, reprezentând avans contravaloare materiale în sumă totală de 17.049,32 lei, inclusiv TVA, factură care a fost stornată prin factura de regularizare în data de 4 iulie 2011, pe ambele facturi cumpărător figurănd SC Azimut SRL Târgu Mureş, mărfurile fiind livrate în mai multe tranşe în perioada iulie-august 2011.

Factura nr. 1822/04.07.2011 a fost emisă pentru valoarea totală de 36.674,93 lei, inclusiv TVA, din care s-a dedus valoarea aferentă facturii de avans în cuantum de 17.049,32 lei, mărfurile fiind înscrise ” cv. materiale conform ofertă nr. 11/11.04.2011”.

În oferta nr. 11/11.04.2011 sunt descrise mai multe dimensiuni „Marmură Jura Beige” în cantitate totală de 113,4 mp, 90 ml plintă, placaj din lastre – 3,1 mp, „Marmură Verde Guatemala”  –  3 mp, „Marmură Rojo Alicante” – 2,6 mp şi 38 saci adeziv, în valoare totală de 8.645, 88 euro, inclusiv TVA. 

Plata materialelor menţionate a fost efectuată integral prin bancă, de către SC Azimut SRL, în două tranşe, astfel:

17.049,32 lei în data de 22.04.2011
19.625,61 lei în data de 26.07.2011

Comparând datele din facturile pentru marmură emise către SC Azimut SRL (36.674,93 lei) cu cele din anexa la factura seria MS nr. 0710519/09.09.2011 emisă de către SC Aramis SRL pentru lucrările efectuate la imobilul de pe strada Borsos Tamas, nr. 10, pentru poziţiile de marmură (9.636 lei), rezultă o diferenţă negativă în sumă de 27.038, 93 lei (36.674,93 lei – 9.636 lei).

Sintetizând cele descrise, marmura a fost achiziţionată cu suma de 8.645, 88 euro (echivalentul a  36.674,93 lei) de către SC Azimut SRL şi refacturată de SC Aramis SRL către soţii Borbely  Laszlo şi Melinda cu suma de 9.636 lei – sumă care, conform celor declarate de către constructor conţine şi manopera.Se poate concluziona astfel că, cu excepţia unor lucrări şi materiale care au fost achitate de către familia Borbely, SC Aramis SRL Acăţari a efectuat cea mai mare parte a lucrărilor de la imobilul din Târgu Mureş (nemenționat în declaraţia de avere de către ministrul Borbely Laszlo), în sumă de 112.199 lei, plata acestei sume de către familia Borbely fiind determinată, fără echivoc, de declanşarea urmăririi penale şi a unor anchete mediatice.

În consecință, din ansamblul actelor de la dosar, a rezultat că numitul Borbely Laszlo – ministrul Mediului şi Pădurilor, în cursul anului 2011, a pretins şi acceptat de la inculpatul Ciocan Ioan, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs – consilier personal, efectuarea unor lucrări de reamenajare şi dotare a unui imobil proprietatea sa, însă deţinut formal de martora Vincze Maria, situat în Bucureşti, Calea Victoriei, în schimbul foloaselor materiale ministrul exercitându-şi influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la o licitaţie organizată de către Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”.

Tot în cursul anului 2011, numitul Borbely Laszlo – ministrul Mediului şi Pădurilor, a pretins şi acceptat de la inculpatul Molnar Anton, efectuarea unor lucrări de reamenajare şi extindere a unui imobil proprietate personală extratabulară, situat în Târgu Mureş, lucrări care s-au ridicat la suma de 112.199 lei, în schimbul foloaselor materiale ministrul exercitându-şi influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze SC Azimut Com SRL Acăţari, jud. Mureş – administrată în fapt de inculpatul Molnar Anton, la o licitaţie organizată de către Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”.

În prezent, Borbely Laszlo este deputat, fiind președintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă